ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



«Τύπος της Κυριακής», 06/02/2011

Γυμναστείτε στο... διάδρομο του σπιτιού σας

 
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΡΜΙ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΠΟ...

 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων, η συνηθέστερη αιτία που τα μεγαλεπήβολα προγράμματα γυμναστικής πέφτουν έξω είναι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη. Έτσι, ενώ ξεκινούν με καλές προθέσεις και με στόχο να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, γρήγορα κουράζονται και τα παρατούν.
 
Όπως επισημαίνει ωστόσο ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, πρώην πρόεδρος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου, το να αποκτήσει κανείς καλύτερη φυσική κατάσταση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και αντί να ιδρώνουμε με τις ώρες πάνω σε ένα κυλιόμενο διάδρομο είναι πιο έξυπνο να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, που ωστόσο κάνουν μεγάλη διαφορά στα επίπεδα της ευεξίας. Ακολούθως, ο ειδικός δίνει έξυπνες συμβουλές για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση χωρίς να κουραστούμε, εκμεταλλευόμενοι τις καθημερινές μας δραστηριότητες –ακόμα κι αυτές που απεχθανόμαστε, όπως οι οικιακές δουλειές- αλλά και τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες απεργίες των μέσων μεταφοράς για να κινηθούμε περισσότερο, να κάψουμε θερμίδες και να γίνουμε πιο fit, χωρίς καν να βάλουμε χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουμε συνδρομή σε ένα fitness club.
 
Μην πάτε με αυτοκίνητο, περπατήστε
 
Το ότι το περπάτημα αποτελεί «διαβατήριο» υγείας σε κάθε ηλικία έχει αποδειχθεί από πληθώρα ερευνών. Μόλις τριάντα λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα αρκεί για να μειωθεί κατά 24% ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ενώ η ίδια μελέτη φανερώνει ότι τα άτομα άνω των 65 ετών που περπατούν καθημερινά για μισή ώρα και για 5 ημέρες την εβδομάδα έχουν αισθητά περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιή μέχρι τα γεράματα τους.
 
«Περπατώντας μισή ώρα ή λίγο παραπάνω κάθε ημέρα –ανάλογα και με το ρυθμό του βαδίσματος- μπορούμε να κάψουμε 150 έως 200 θερμίδες και συνεπώς να απαλλαγούμε σταδιακά από τα περιττά μας κιλά χωρίς να χρειαστεί καν να κάνουμε δίαιτα», επισημαίνει η Βρετανίδα Τζένι Πέισι, σύμβουλος γυμναστικής για επαγγελματίες αθλητές, ενώ όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νος Τούτουζας, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν παχύσαρκα άτομα που αδυνάτισαν απλά και μόνο περπατώντας.
 
Αν μέχρι τώρα δεν ήσασταν ο τύπος που περπατάει, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και οι συνεχόμενες απεργίες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσετε, αφού ούτως ή άλλως το αυτοκίνητο σε αυτές τις συνθήκες είναι άχρηστο. Αν λοιπόν η δουλειά σας, το σούπερ μάρκετ ή οι άλλοι προορισμοί είναι σχετικά κοντά στο σπίτι σας, εξοπλιστείτε με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και καλύψτε τις κοντινές αποστάσεις με τα πόδια.
 
Καλύτερα κι από τρέξιμο
 
Το γρήγορο περπάτημα (βάδην) είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό ως εξαιρετική αερόβια άσκηση για την τόνωση της πνευμονικής και της καρδιαγγειακής λειτουργίας και θεωρείται από τους ειδικούς πιο ωφέλιμο και από το τρέξιμο καθώς δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και τη μέση.
 
Παράλληλα, για να αυξήσετε το βαθμό της σωματικής δραστηριότητας, αποφύγετε το ασανσέρ, χρησιμοποιήστε απλές ή κυλιόμενες σκάλες (περπατώντας στις τελευταίες για να ανεβείτε και να κατεβείτε ορόφους). Αν στο μεταξύ κάνετε και ψώνια, κρατήστε τις σακούλες κανονικά με το βάρος μοιρασμένο και τα χέρια τεντωμένα στο πλάι του σώματος και όχι με λυγισμένους αγκώνες και τις τσάντες περασμένες στους καρπούς γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
 
«Ιδρώστε» στο μπάνιο με ατμούς
 
Με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Καγκοσίμα της Ιαπωνίας να φανερώνει ότι η 15λεπτη παραμονή στη σάουνα ισοδυναμεί με μια ώρα γυμναστικής στο γυμναστήριο, έχετε κάθε λόγο να εντάξετε και τα ατμόλουτρα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα fitness, αφού σας βοηθά να κάψετε 50 και παραπάνω θερμίδες.
 
Αν λοιπόν υπάρχει σάουνα στο γυμναστήριο που πηγαίνετε, εκμεταλλευτείτε τη για να κάνετε «γυμναστική» στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, ιδρώνοντας ξαπλωμένοι πάνω στους ξύλινους πάγκους. Εναλλακτικά εκμεταλλευτείτε τη σάουνα των ξενοδοχείων στα ταξίδια σας, και μετά τις δουλειές, αν το ταξίδι είναι επαγγελματικό, ή τις βόλτες στα αξιοθέατα, κάντε σάουνα για να χαλαρώσετε και να αδυνατίσετε ταυτόχρονα.
 
Ο πιο ανέξοδος τρόπος, πάντως, να ωφεληθείτε από το νέο εύρημα των Γιαπονέζων επιστημόνων είναι να κάνετε ατμόλουτρο στο μπάνιο σας, όπου βέβαια η θερμοκρασία δεν μπορεί να ανέβει στα ίδια ύψη (η σάουνα έχει άνω των 80 °C), αλλά τουλάχιστον μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί μέσω της εφίδρωσης.
 
Για καλύτερο αποτέλεσμα κλείστε καλά την πόρτα και το παράθυρο του μπάνιου και γεμίστε την μπανιέρα ζεστό νερό, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ατμόλουτρου. Ξαπλώστε στο νερό, αφού προσθέσετε μερικές σταγόνες από τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια και εκμεταλλευτείτε το χρόνο που θα παραμείνετε μέσα στο μπάνιο για να απλώσετε μια ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα στο πρόσωπό σας.
 
Η καλή νοικοκυρά είναι... fit και κυρά!
 
Ξεχάστε το γυμναστήριο αν δεν έχετε χρόνο να πάτε ή αν οι συνεχόμενες περικοπές εισοδήματος εξαιτίας της ύφεσης δεν σας επιτρέπουν πλέον να το πληρώσετε, κάτι που άλλωστε είναι και το πιθανότερο. Οι οικιακές εργασίες αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για να κάψετε θερμίδες «τζάμπα» και να γραμμώσετε παράλληλα τα μπράτσα, τα πόδια και τις μυϊκές ομάδες του κορμού (κοιλιακούς και ραχιαίους), αρκεί να τις κάνετε με το σωστό τρόπο και σε γρήγορο σχετικά ρυθμό, βάζοντας λίγο δυναμισμό στις κινήσεις σας. Μέσα σε μια ώρα μπορείτε να κάψετε 194 θερμίδες καθαρίζοντας το πάτωμα με ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίζοντας, 173 θερμίδες ξεσκονίζοντας και 113 θερμίδες σιδερώνοντας. Ακόμα πιο αποτελεσματικές είναι οι πιο «βαριές» οικιακές δουλειές όπως το καθάρισμα των τζαμιών, το τρίψιμο των πατωμάτων, το επισταμένο καθάρισμα της κουζίνας και των μπάνιων καθώς και το χειρωνακτικό πλύσιμο του αυτοκινήτου.
 
Για να μην επιβαρυνθεί το μυοσκελετικό σας σύστημα, φροντίστε να φοράτε φλατ παπούτσια (κατά προτίμηση γυμναστικής), όχι υποδήματα με τακούνια και θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να σκύβετε για να σηκώσετε βαριά αντικείμενα με τεντωμένα πόδια, καθώς κινδυνεύετε να πάθετε οσφυαλγία ή ισχιαλγία.
 
Μετατρέψτε τον καναπέ σε πολυόργανο
 
Μπορεί η τηλεόραση και τα video games σε κονσόλες παιχνιδιών να κατηγορούνται –και δικαίως- από πληθώρα ερευνών ως βασικοί υπαίτιοι της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας, αφού μας καθηλώνουν στον καναπέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε την οικιακή ψυχαγωγία στο σαλόνι σας σε... άσκηση.
 
Αν είστε φαν των βιντεοπαιχνιδιών και διαθέτετε την κοσνόλα Wii της Nintendo ή το videogame Kinect for Xbox, μπορείτε να συνδυάσετε διασκέδαση με γυμναστική, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι σας. Για τους μη κατόχους παιχνιδομηχανών υψηλής τεχνολογίας, το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε εκμεταλλευόμενοι τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση, όχι για να καταβροχθίσετε ατελείωτες ποσότητες από αλμυρά ή γλυκά σνακ, αλλά για να κάνετε αερόβια γυμναστική ή ισομετρικές ασκήσεις στον καναπέ. Για να πετύχετε το πρώτο (αερόβια άσκηση), δεν έχετε παρά να εγκαταστήσετε ένα όργανο γυμναστικής όπως ένα στατικό ποδήλατο στο σαλόνι και να κάνετε πεντάλ ακούγοντας, για παράδειγμα, το δελτίο ειδήσεων (στο Ιντερνετ θα βρείτε online αθλητικό εξοπλισμό σε πολύ χαμηλές τιμές).
 
Για γυμναστική εδάφους, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και παντελώς τζάμπα: Δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε τα πίσω μαξιλάρια από τον καναπέ ώστε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο ή να ξαπλώσετε στο χαλί –φορώντας μια φόρμα ή το παντελόνι της πιτζάμας και ένα μπλουζάκι- και να κάνετε ισομετρικές ασκήσεις που γραμμώνουν τα κάτω άκρα, όπως άρσεις ποδιών στο πλάι ή πιέσεις ποδιών ή «ψαλίδια», ή αποκτήστε επίπεδο στομάχι κάνοντας κοιλιακούς (τα κλασικά «ροκανίσματα»). Εναλλακτικά βελτιώστε την ευλυγισία του σώματός σας κάνοντας στρέτσινγκ.
 
Υπάρχει και μια εκπληκτική άσκηση στρέτσινγκ για... τεμπέληδες, που βοηθά το σώμα να διορθώσει τα προβλήματα από την κακή στάση του γραφείου και γίνεται ως εξής: Κάντε μια πετσέτα μπάνιου ρολό και τοποθετήστε τη στο πάτωμα. Ξαπλώστε πάνω της με τον κορμό παράλληλα με την πετσέτα, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στην πλάτη σας, από το λαιμό μέχρι το κύρτωμα της λεκάνης. Χαλαρώστε το σώμα σας και παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 10- 15 λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Παρότι φαίνεται σαν να ξεκουράζεστε, οι μύες της πλάτης και του στέρνου τεντώνονται και επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση, αντισταθμίζοντας το επιβλαβές κύρτωμα του σώματος στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, όπως εξηγεί ο κ. Τερζόπουλος.