ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ«traffic», 31/07/2006

Ο θεραπευτής των επωνύμων


Ο Τάσος Τερζόπουλος και η μέθοδος που έχει σώσει απλούς πολίτες αλλά και πολλούς ανθρώπους της εγχώριας showbiz. Υποστηρίζει πως η τεχνική που εφαρμόζει μπορεί να κάνει... θαύματα!

 

 
Απλοί πολίτες αλλά και άνθρωποι από τον χώρο της σόουμπιζ φαίνεται πως έχουν βρει την υγειά τους χάρη στον κ. Τάσο Τερζόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «t» κάνει λόγο για μια καινούρια ολιστική θεραπευτική μέθοδο. Ο κ. Τερζόπουλος, ο οποίος είναι φυσικοθεραπευτής, θεραπευτής Bowtech και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου, αναλύει στην «t» τη μέθοδο που εφαρμόζει, η οποία δεν είναι άλλη από τη μέθοδο Bowtech.
 
 
 
«Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, αλλά και άνθρωποι της σόουμπιζ ζητούν τη βοήθειά μου. Το Bowtech είναι μια ολιστική μέθοδος, δηλαδή αντιμετωπίζει το σώμα του κάθε ασθενή ως μια ενιαία μονάδα και όχι ως ένα αποκομμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σώμα εκείνη τη δεδομένη στιγμή».
 
 
 
Επώνυμοι πελάτες
 
 
 
«Διευθυντής πολύ γνωστού εκδοτικού οίκου είχε μεγάλο πρόβλημα με το γόνατό του. Ειδικότερα, είχε τραυματιστεί στο μηνίσκο και είχαν χαλαρώσει οι σύνδεσμοι. Με τη μέθοδο Bowtech αυτός ο άνθρωπος ξεπέρασε το πρόβλημά του και δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό. Άλλη μια γνωστή κυρία από τον χώρο του μόντελινγκ είχε πρόβλημα με την πλάτη της και αυτό φαινόταν στις φωτογραφήσεις της. Ανασήκωνε τους ώμους και κάθε φορά φαινόταν ότι το έκανε στημένα. Η γυναίκα αυτή αντιμετώπιζε πρόβλημα. Όταν την εξέτασα, διαπίστωσα πως είχε πρόβλημα στην πλάτη και, πιο συγκεκριμένα, πως είχε υποστεί συρρίκνωση του μυοτένοντος πετάλου. Μετά τη θεραπεία δεν παρουσίασε ποτέ ξανά το ίδιο πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος.
 
 
 
Ο ορισμός του BOWTECH
 
 
 
«Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στην τεχνική, θα λέγαμε πως είναι μια ήπια ολιστική θεραπευτική μέθοδος που βοηθάει το σώμα να αυτοϊαθεί. Η τεχνική Bowtech εφαρμόζεται με έναν μοναδικό τρόπο: Αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων που εφαρμόζονται πάνω στο σώμα, στέλνοντας ερέθισμα στον εγκέφαλο και στο σύστημα που νοσεί. Οι κινήσεις αυτές γίνονται αισθητές στο σώμα σαν ένα τράνταγμα μυών και τενόντων, χωρίς να είναι επίπονες και να έχουν το στοιχείο της πίεσης. Ανά 3- 4 χειρισμούς μεσολαβεί ένα διάλειμμα 2- 3 λεπτών, που είναι ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται το σώμα για να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα- μηνύματα που έστειλαν οι κινήσεις που εφαρμόστηκαν. Ένα σύνολο τέτοιων ήπιων κινήσεων αποτελεί μια συνεδρία Bowtech και διαρκεί 35- 45 λεπτά. Η τεχνική Bowtech διατηρεί και άλλα μοναδικά στοιχεία. Για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, μάλιστα, απαιτούνται 4- 6 συνεδρίες, ανάλογα με το είδος και την ένταση του προβλήματος», τονίζει ο κ. Τερζόπουλος.
 
 
 
Τα οφέλη και οι τεχνικές
 
 
 
Σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο, πολλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από το Bowtech. «Τα οφέλη είναι πιο μόνιμα και διαχρονικά, αν γίνεται μια συνεδρία ανά 8- 10 εβδομάδες, διατηρώντας έτσι τον μηχανισμό αυτοΐασης του σώματος ενεργό. Αυτός ο μοναδικός μηχανισμός ενεργοποίησης όλων των συστημάτων που επιφέρει η εφαρμογή της τεχνικής, της επιτρέπει να μπορεί να βοηθήσει σε πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Τέτοιες παθήσεις είναι: αυχενικά προβλήματα, ημικρανίες, ισχιαλγία και αθλητικοί τραυματισμοί έως αρθρίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα, σκολίωση, κύφωση, συμπτώματα άγχους και έντασης κ.α. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που καθιστούν τη θεραπευτική μέθοδο Bowtech ξεχωριστή σε σχέση με άλλες ολιστικές τεχνικές. Αυτά είναι:
 
 
 
- Ο θεραπευτής λειτουργεί ως καταλύτης που ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς του σώματος, το οποίο τελικά αποκαθιστά την ισορροπία και αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
 
 
 
- Είναι αποολύτως ασφαλής, λόγω των ήπιων κινήσεων που εφαρμόζονται, και έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληθώρα –ακόμα και σοβαρών- παθολογικών καταστάσεων, χωρίς να υπάρχουν αντενδείξεις.
 
 
 
- Επειδή η τεχνική διεγείρει όλα τα συστήματα του οργανισμού, μπορεί η εφαρμογή της να βοηθήσει σε προβλήματα οποιουδήποτε συστήματος του σώματος (μυοσκελετικό, πεπτικό, αναπνευστικό, ανοσοποιητικό κ.α.)
 
 
 
- Με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση στο σώμα, αποσκοπεί στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές.
 
 
 
- Λειτουργεί σαν φυσικό αναλγητικό, αφού ακόμη και από την πρώτη συνεδρία μπορεί να επιφέρει ανακούφιση.
 
 
 
Σήμερα, η τεχνική διαδίδεται πολύ γρήγορα και ήδη εφαρμόζεται σε 25 χώρες από 20.000 θεραπευτές.»
 
 
 
 
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ
 
 
 
Η λέξη «Bowtech» σημαίνει «τεχνική του Bowen». Ο Bowen επινόησε τη μέθοδο τη δεκαετία του ’50, στην προσπάθειά του να ανακουφίσει τη σύζυγό του, η οποία υπέφερε από χρόνιο άσθμα. Τα θετικά αποτελέσματα που επέφερε η εφαρμογή των κινήσεων στο πρόβλημα της συζύγου του, οδήγησαν τον Bowen στη βελτίωση και την εξέλιξη της μεθόδου, με αποτέλεσμα η τεχνική να αρχίσει να γίνεται γνωστή σε όλη την Αυστραλία. Η διάδοση της τεχνικής σε όλη τη χώρα οδήγησε την αυστραλιανή κυβέρνηση το 1975 να κάνει έρευνα για νέες θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονταν σε όλη τη χώρα. Σε αυτήν την έρευνα, η οποία διήρκεσε 27 εβδομάδες, αποδείχθηκε ότι ο Tom Bowen δεχόταν περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο. Το 1974 ο Bowen επέλεξε τους οστεοπαθητικούς Oswald και Elaine Rentsch να μελετήσουν και να καταγράψουν την τεχνική μαζί του. Το 1987 ίδρυσαν την Ακαδημία Bowtech στην Αυστραλία, με σκοπό να διατηρηθεί και να διδαχθεί η τεχνική στην αυθεντική μορφή της παγκοσμίως. Από το 1994 άρχισε να διδάσκεται η τεχνική εκτός Αυστραλίας και μόλις το 2000 έφτασε στην Ελλάδα, από τον εκπαιδευτή της τεχνικής Ανδρέα Ζόππο.