ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΜΕΘΟΔΟΙ » Διαγνωστικές Μέθοδοι » ΤηλεμετρίαΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η τηλεμετρία είναι μια διαγνωστική μέθοδος που «απειλεί» να μετρήσει την σπονδυλική σας στήλη με αξιοπιστία.

Τι κάνει η τηλεμετρία;
1) Μέτρηση, 2) Διερεύνηση, 3) Σύγκριση, 4) Απεικόνιση και 5) Καταγραφή της μορφολογίας και της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων από απόσταση.

Ιδιότητες-Αξία τηλεμετρίας

 • Μετράει την σπονδυλική στήλη (Σ.Σ.) με την χρήση του Medi-Mouse, το οποίο είναι ένας μικρός καταγραφέας επιφανειών και μας δίνει με αριθμούς την κατάσταση των σπόνδυλων «περπατώντας» στην σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις.
 • Διερευνά την μορφή και τις πιθανές αποκλίσεις της Σ.Σ. από την φυσιολογική ανατομική της θέση και τις πιθανές υποκινητικές ή υπερκινητικές περιοχές.
 • Ό,τι είναι μετρήσιμο είναι και συγκρίσιμο, έτσι και μια μέτρηση πριν την εφαρμογή ενός προγράμματος αποκατάστασης και μια μετά, μπορεί να μας δείξει αξιόπιστα την βελτίωση στην κατάσταση της Σ.Σ., ποσοτικά και ποιοτικά.
 • Η τηλεμετρία κάνει απεικόνιση με αριθμούς και ολόγραμμα το είδωλο της Σ.Σ. στον υπολογιστή.
 • Τέλος, όλο αυτό καταγράφεται στον υπολογιστή και μπορεί να εκτυπωθεί. Έχοντας, πλέον o ασθενής, καταγεγραμμένη την κατάσταση του σώματός του στα χέρια του και ο φυσικοθεραπευτής, όλα αυτά τα διαγνωστικά στοιχεία για να κάνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενή, καταρτίζεται το αποτελεσματικότερο εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τον κάθε ασθενή.

Τι επιτυγχάνουμε με την τηλεμετρία;

 • Λειτουργική αξιολόγηση της Σπονδυλικής Στήλης
 • Μέτρηση Σκολίωσης, Κύφωσης και άλλων δυσμορφιών της σπονδυλικής στήλης.
 • Να μετρήσουμε υποκινητικές ή υπερκινητικές μονάδες της σπονδυλικής στήλης και
 • Να διαγνώσουμε και να απεικονίσουμε προβλήματα στένωσης, σπονδυλόλισης, δισκοκήλης και άλλων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Πλεονεκτήματα της τηλεμετρίας σε σχέση με την ακτινογραφία για έναν ασθενή:

 • Είναι γρήγορη, εύκολη και ακριβής.
 • Δίνει σαφή και αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων.
 • Είναι άβλαβες μέσο, αφού είναι μη παρεμβατικό και δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία.
 • Η παρουσίαση των μετρήσεων και επιτυχημένων αποτελεσμάτων ενισχύει την γνώση και  το κίνητρο για πιο ενεργή συμμετοχή του ασθενή.

Η μέτρηση γίνεται με πολύ απλό τρόπο και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Ο ασθενής είναι  γυμνός από την μέση και πάνω. Κατόπιν  στέκεται όρθιος, κάνει κάμψη, έκταση και πλάγιες κάμψεις στην διάρκεια των οποίων το Medi-Mouse «περπατάει» πάνω στις ακανθώδεις αποφύσεις και καταγράφει την θέση κάθε σπόνδυλου, σε κάθε θέση. Μετά το τέλος κάθε καταγραφής μέσω Bluetooth, αποτυπώνει την μέτρηση στον υπολογιστή που είναι εξοπλισμένος με το κατάλληλο πρόγραμμα. Μόλις γίνουν οι καταγραφές αυτές αποθηκεύονται στον υπολογιστή και εκτυπώνονται ούτως ώστε να γίνει η ανάλυσή τους, από τον φυσικοθεραπευτή στον ασθενή, και να εξαχθούν τα συμπεράσματα. H μέτρηση παραμένει στο υπολογιστή σε βάση δεδομένων σαν διαγνωστικό αρχείο, αλλά και για να μπορέσει με μια μεταγενέστερη μέτρηση να γίνει σύγκριση μετά την θεραπεία και να φανεί η βελτίωση στην κατάσταση του ασθενή.

 Η τηλεμετρία είναι και ένα αξιόλογο εργαλείο για ερευνητικά προγράμματα, αφού η αμεσότητα των αποτελεσμάτων της, την καθιστά ικανή να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα χειρουργικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Επίσης, η τηλεμετρία μπορεί να αποτελέσει στοιχείο πρόληψης, αφού καταγράφοντας την στάση και την κίνηση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να μας δείξει την προδιάθεση για την εμφάνιση προβλημάτων που μπορούν να προληφθούν.

Στην Ελλάδα η μέθοδος  προεφαρμόστηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κρήτης και το τελευταίο διάστημα εφαρμόζεται σε επιλεγμένα θεραπευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Medi-Mouse/Spinal-Mouse έχει πιστοποιηθεί και καταχωρηθεί ως Ιατρικό Προϊόν  στην Ευρώπη (σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ιατρικό νόμο), στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κ.λ.π.). Επιπλέον, έχει εγκριθεί από το FDA (Οργανισμό Φάρμακων και Τροφίμων) για τις Η.Π.Α.

Η μέθοδος της τηλεμετρίας αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην πανεπιστημιακή κλινική της Ζυρίχης από τον καθηγητή Carlucci και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Κορυφαίοι επιστήμονες έκαναν αναφορές και δημοσιεύσεις μετά την μελέτη της τηλεμετρίας, και είπαν:
«…Οι εφαρμογές με το Medi-Mouse/Spinal-Mouse μου κατέδειξαν ότι οι μετρήσεις γίνονται με ακρίβεια, αξιοπιστία και πολύ απλό τρόπο. Μετρώνται οι αποκλίσεις των σπονδύλων και των αρθρώσεων χωρίς την χρήση ακτινογραφιών. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική, μη επεμβατική μέθοδος αξιολόγησης». Vert Mouney-Medical Director, US Spine & Sport Clinical Professor of Orthopaedics, University of California S.Diego USA

«…Οι μετρήσεις με το Medi-Mouse/Spinal-Mouse είναι σύντομες, εύκολες και αντικειμενικές. Η αξιοπιστία τους, σε σύγκριση με τις ακτινογραφίες, είναι ίση και σε ορισμένες  περιπτώσεις, υψηλότερη. Η εγκυρότητα αυτής της μεθόδου, εξετάσθηκε σε σύγκριση με τη λειτουργική ακτινογραφία και θεωρήθηκε ως ιδανικό-χρυσό πρότυπο». N.Seichert, E.Senn, Rehaklinik Bellikon, Switzerland

Πράγματι, η τηλεμετρία έχει πολλά να μας προσφέρει αφού αποτελεί ένα αξιόπιστο και ακριβές εναλλακτικό διαγνωστικό μέσο, χωρίς να μας εκθέτει σε επιβλαβή ακτινοβολία. Κάτι που το έχουμε τόσο ανάγκη, στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα σώματα μας τείνουν να γίνουν «αποθήκες» ακτινοβολίας, απειλώντας ακόμα και την ίδια μας την ζωή.