Ως θεραπευτής παρατηρώ τους ασθενείς μου τα τελευταία χρόνια όταν τους αναφέρω την αξία της ανάπαυσης ως θεραπευτικό μέσο να μειδιάζουν ή να με κοιτούν με απορία.
Κάνοντας έρευνα μέσα από την επαφή μαζί τους διαπίστωσα να έχουν αναπτύξει μια νοοτροπία απαξίωσης της ανάπαυσης ή/και του ύπνου όσον αφορά την αντιμετώπιση καθημερινών πόνων αποτέλεσμα της σωματικής και ψυχικής κόπωσης του δυτικού τρόπου ζωής. Δεν είναι μακριά άλλωστε που πριν 20-30 χρόνια ταινίες επιστημονικής φαντασίας που διαπραγματεύονταν το πως θα είναι η ζωή στο μέλλον και έδειχναν πως θα υπάρχουν 4-5 χάπια που να καλύπτουν όλα μας τα γεύματα και τις ανάγκες ενέργειας του οργανισμού. Αλλά και το χάπι του ύπνου που θα το παίρνεις και θα υποκαθιστά της ανάγκες για ξεκούραση και ύπνο. Και όλα αυτά γιατί; Μα με σκοπό να αυξηθούν οι ώρες στην διάρκεια της ημέρας για εργασία. Και είναι φυσιολογικό αυτό; Και αν είναι φυσιολογικό γιατί ο δημιουργός μας έχει φτιάξει το σώμα μας έτσι ώστε να είναι απαραίτητη η ξεκούραση. Και αν ήταν αυτό εφικτό αλήθεια ποσό θα ήταν ωφέλιμο ή βλαβερό;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Αλήθεια γιατί ξεκουραζόμαστε ή είναι απαραίτητο να κοιμηθούμε για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας; Όταν εμείς κοιμόμαστε λοιπόν μπαίνει στο off το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό. Δηλαδή το κομμάτι του νευρικού συστήματος που λειτουργεί αυτόνομα και αυτόματα και ανεξάρτητα από την βούληση μας για να κάνει τις επισκευές που χρειάζεται ώστε το σώμα μας να έχει "φορτίσει" και να έχει πλήρη απόδοση το πρωί.
Αυτό το μηχανισμό ακριβώς ενεργοποιεί η Bowtech στο σώμα.
Και όταν αφαιρούμε ανάπαυση και ύπνο μακροχρόνια τι συμβαίνει στο σώμα μας; Συμβαίνει ότι θα συνέβαινε σε ένα αυτοκίνητο που δεν ακολουθεί τη σωστή συχνότητα επισκέψεων στο συνεργείο για την συντήρηση του…. Με αποτέλεσμα να μας «αφήσει» κάποια στιγμή στο δρόμο λόγω μηχανικών βλαβών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα το οποίο δεν είναι κάτι άλλο από μια τέλεια μηχανή. Έτσι όταν μακροχρόνια υπερβάλουμε σε εργασία , δραστηριότητες και είναι ανάγκη να μειώσουμε την ξεκούραση και τον ύπνο τι συμβαίνει; Αφαιρούμε χρόνο από την λειτουργία του "παρασυμπαθητικού" του επισκευαστή του σώματος δηλαδή. Μειώνοντας τον χρόνο αυτό δεν προλαβαίνει να ολοκληρώνει τις "εργασίες" του και η μηχανή βγαίνει από το "συνεργείο" χωρίς να ολοκληρωθεί η επισκευή. Μόνο που για το σώμα μας λέγονται πλέον παθήσεις, ασθένειες, αυτοάνοσα κτλ.
Ποια είναι η πρώτη σκέψη μόλις πονάμε η έχουμε πονοκέφαλο ; Να πάρουμε παυσίπονο ή αναλγητικό.
Πρακτικά αυτό παραλληλίζεται σαν να πας το αμάξι στο συνεργείο και να απαιτείς από τον μηχανικό να φτιάξει το αμάξι χωρίς να κατέβεις , χωρίς να σβήσεις τον κινητήρα και σε μικρό διάστημα γιατί έχεις να πας κάπου που επείγον , σημαντικό κτλ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν προσπαθούμε μακροχρόνια να αντικαταστήσουμε την απαραίτητη ανάπαυση και τον ύπνο με τις βιαστικές και εν "κινήσει" "επισκευές" των φαρμάκων. Βέβαια να το τονίσουμε ότι δεν ακυρώνουμε την αξία όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε για αυτές της δουλειές. Μιλάμε για την χρηστή και συνετή χρήση τους.
Είναι γνωστή η αξία της ανάπαυσης ή του ύπνου από την αρχαιότητα ακόμα; Είναι.
Υπάρχουν έρευνες τα τελευταία χρόνια που να επιβεβαιώνουν ήταν αξία της ανάπαυσης και του ύπνου ακόμα και της γνωστής σε εμάς μεσημεριανής «σιέστας» για την λειτουργία των κυττάρων , του εγκεφάλου και όλων των οργάνων;
Υπάρχουν και είναι πολλές.
Τι χρειάζεται να κάνουμε λοιπόν για να μην πληρώσει το σώμα μας το τίμημα της απαξίωσης αυτών των δυο πολύ σημαντικών αναγκών;
Οι απαντήσεις είναι απλές αλλά χρειάζεται να της εφαρμόσουμε για να γλιτώσουμε την αυξημένη φθορά.
1. Να εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που μας περισσεύει στην διάρκεια της ημέρα για μικρές στιγμές ανάπαυσης.
2. Να μην σπαταλάμε αυτές τα μικρά διαλείμματα ανάπαυσης βλέποντας το κινητό ή τηλεόραση ή να χαζολογάμε σερφάροντας στο Ίντερνετ "συλλέγοντας" άχρηστες πληροφορίες.
3. Να έχουμε καλές και σταθερές συνήθειες ύπνου.
Όσο μειώνουμε τον χρόνο του ύπνου τόσο μειώνεται ο χρόνος για τις επισκευές στο σώμα μας.
4. Να χρησιμοποιούμε παυσίπονα/αναλγητικών μόνο όταν είναι απαραίτητο. Πολλές φορές το σώμα χρειάζεται απλά λίγο παραπάνω χρόνο για να προλάβει να ολοκληρώσει την επισκευή και να φέρει πάλι την ισορροπία στο σώμα και να διώξει συμπτώματα όμως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στην πλάτη κτλ.
5. Να θυμόμαστε ότι όταν χρειαζόμαστε επιπλέον προσπάθεια για να λειτουργήσει μια αυτόματη διαδικασία όπως είναι η χαλάρωση έχουμε ήδη "βλάβη".
6. Να δίνουμε χώρο και χρόνο στο σώμα να κάνει τις επισκευές του. Να μην προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο αυτό υπερβολικά γιατί τότε χαλάει η ισορροπία της λειτουργίας συμπαθητικό -που ελέγχουμε με την βούληση μας- και παρασυμπαθητικό -που είναι αυτόματα ρυθμισμένο να κάνει την δουλειά του μηχανικού.
7. Όταν πλέον χρειάζεστε φάρμακα απευθυνθείτε στον γιατρό που εμπιστεύεστε και όχι στην γειτόνισσα που έχει το ίδιο σύμπτωμα με εσάς.
Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και κάθε άνθρωπος που έχει το ίδιο σύμπτωμα δεν είναι πάντα από την ίδια αιτία.
8. Όταν πλέον δεν βοηθάνε τα φάρμακα έστω και προσωρινά και το σώμα δεν μπορεί να αυτοιαθεί προτιμήστε να ακολουθήσετε μια θεραπεία με ολιστική προσέγγιση όπως η μέθοδος Bowtech που βοηθάει να επέλθει η ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και να ανακτήσει ξανά το σώμα την ικανότητα αυτοΐασης.