ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΣτιλέτο… οι γόβες για τα πόδια των γυναικών

Στιλέτο… οι γόβες για τα πόδια των γυναικών
«Ελεύθερος Τύπος», 01/08/2013

Η Βικτόρια Μπέκαμ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, πολλές άλλες σταρ και αναρίθμητες γυναίκες της διπλανής πόρτας λατρεύουν τα ψηλά τακούνια γιατί χαρίζουν πρόσθετους πόντους στις πιο κοντές και κάνουν τις γάμπες να φαντάζουν ατελείωτες και την σιλουέτα πιο αδύνατη. 
 
Ωστόσο μια νέα έρευνα από το Κολέγιο Ποδολογίας και ένα σοκαριστικό διάγραμμα που δημοσιεύεται στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» φανερώνουν πως τα τακούνια στιλέτο είναι καταστροφικά για τα πέλματα και όχι μόνο.
 
 Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα ψηλά τακούνια αυξάνουν κατά 26% την πίεση που ασκείται μέσα στην άρθρωση του γόνατος επιταχύνοντας την έλευση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ η αδυναμία των γυναικών στις στενές φόρμες προκαλεί σοβαρά προβλήματα˙ από κότσια, κάλους και τενοντίτιδες μέχρι αρθριτικές παραμορφώσεις. Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ο φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowtech κύριος Αναστάσιος Τερζόπουλος εξηγεί πώς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία καθώς αλλάζουν την αρχιτεκτονική και τη μηχανική του πέλματος. 
 
 
Προβλήματα
 
«Τα προβλήματα που δημιουργούν περιλαμβάνουν τους κάλους, τα κότσια, τη γαμψοδακτυλία (τα δάχτυλα γίνονται κυρτά σαν του αετού), την μεταταρσιαλγία (πόνος στο μετατάρσιο) και τους τραυματισμούς στον αστράγαλο και τα μαλακά μόρια, τα οποία βρίσκονται στην επάνω πλευρά του πέλματος. Εκεί μπορεί ακόμα και να προκληθεί τενοντοελυτρίτιδα, δηλαδή κάκωση στον προστατευτικό χιτώνα των εκτεινόντων τενόντων των δακτύλων του ποδιού. Ειδικά στον αστράγαλο μπορεί να δημιουργηθεί μακροχρόνια αστάθεια από το ξεχείλωμα των τενόντων με αποτέλεσμα να παθαίνουμε πολύ εύκολα διαστρέμματα», λέει ο ειδικός. 
 
Και συνεχίζει: «Τα προβλήματα που δημιουργεί η πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα με ακατάλληλα παπούτσια δεν περιορίζονται στο άκρο του ποδιού. Οι επιπτώσεις τους φτάνουν στα γόνατα, όπου αλλάζουν τα ασκούμενα φορτία και ανεβαίνουν μέχρι τη  μέση και την πλάτη, όπου επειδή μεταφέρουν προς τα εμπρός το βάρος του σώματος αυξάνεται η λόρδωση και υποτροπιάζουν τα περιστατικά οσφυαλγίας και ισχιαλγίας. Πιο επιβλαβείς για τα πόδια, τη στάση και τη μηχανική του σώματος είναι οι κλειστές γόβες στιλέτο που συνδυάζουν ψηλά λεπτά τακούνια με στενή φόρμα στη μύτη, η οποία ευνοεί τα κότσια. Ωστόσο και τα απολύτως φλατ παπούτσια είναι εξίσου επιβλαβή με τα ψηλοτάκουνα, αφενός γιατί δεν απορροφούν τους κραδασμούς και αφετέρου γιατί τα πέλματα είναι από την φύση τους προορισμένα να περπατούν σε ανώμαλες επιφάνειες και για αυτό άλλωστε δεν είναι επίπεδα αλλά έχουν καμάρες και ‘μαξιλαράκια’». 
 
 
Ποιες βλάβες προκαλούν τα ψηλά τακούνια 
 
1. Ανωμαλία στην φτέρνα: Τα σκληρά λουράκια στα sling band παπούτσια πληγώνουν το πίσω μέρος της φτέρνας και δημιουργούν μια ανωμαλία, που αποκαλείται «εξόγκωμα του Haglund»
 
2. Τραυματισμός στον αστράγαλο: Τα ψηλά τακούνια προκαλούν αστάθεια στους αστραγάλους και μας κάνουν επιρρεπείς σε διαστρέμματα και πτώσεις, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο καταγμάτων. 
 
3. Πόνος στο μετατάρσιο: Τα ψηλά τακούνια αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το βάρος του σώματος και προκαλούν πόνο στο “μαξιλαράκι” (μετατάρσιο) του πέλματος. Η εν λόγω διαταραχή αποκαλείται μεταταρσιαλγία. 
 
4. Σύσπαση του αχίλλειου τένοντα: Όταν το πέλμα ανασηκώνεται πολύ σε σχέση με τις μύτες, ο αχίλλειος τένοντας συσπάται βίαια, με αποτέλεσμα να κονταίνει. 
 
5. Γαμψοδακτυλία: τα κλειστά, στενά και μυτερά παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα σε κυρτή στάση, η οποία με την πάροδο του καιρού μονιμοποιείται με αποτέλεσμα τα δάχτυλα να παραμένουν γαμψά (σαν του αετού) ακόμα και όταν δεν φοράμε παπούτσια. Το πρόβλημα αποκαλείται γαμψοδακτυλία ή σφυροδακτυλίαση.
 
6. Νευρίνωμα του Morton: Τα ψηλά τακούνια σε συνδυασμό με τις κλειστές μύτες στα παπούτσια συμπιέζουν τα οστά των δακτύλων και δημιουργούν μια κάκωση που αποκαλείται νευρίνωμα του Morton, η οποία εκδηλώνεται με κράμπες και μουδιάσματα. 
 
7. Κότσι: Οι στενές μύτες στα παπούτσια δημιουργούν κότσια που παραμορφώνουν το πέλμα. Κλασική περίπτωση αποτελεί το κότσι στο μεγάλο δάχτυλο, το οποίο αντιμετωπίζεται ολιστικά με θεραπεία Bowtech ή χειρουργικά
 
8. Γόνατο: Η αλλαγή στη στάση του σώματος που προκαλούν τα ψηλά  τακούνια ευνοεί την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών, καθώς αυξάνει κατά 26% την πίεση η οποία ασκείται στο εσωτερικό της άρθρωσης. 
 
 
 
Tα τέλεια παπούτσια
 
Ο ειδικός περιγράφει το ιδανικό ζευγάρι παπουτσιών για το γραφείο και τις εξόδους: «Επιλέξτε  ανάμεσα στις πλατφόρμες με μέτριο τακούνι (ύψους 4-5 cm), οι οποίες δεν ανασηκώνουν τα πέλματα και σε ένα ζευγάρι πέδιλα με πιο χοντρό τακούνι ύψους 5 cm, ώστε να έχει μεγαλύτερη βάση στήριξης. Η σόλα των παπουτσιών πρέπει να είναι ελαστική και ανατομική και τα κλειστά παπούτσια να μην είναι μυτερά αλλά να έχουν στρογγυλές μύτες ώστε να μην πιέζουν τα δάχτυλα» συστήνει ο κύριος Τερζόπουλος. 
 
 
Ξέρετε ότι:
 
· Τα τακούνια στιλέτο έχουν ύψος από 2,54 cm μέχρι 20,32 cm. 
 
· Οι πρώτες γόβες στιλέτο κατασκευάστηκαν από Γάλλο υποδηματοποιό τη δεκαετία του ‘40. 
 
· Οι θρυλικές ιταλικές γόβες στιλέτο της δεκαετίας του ‘60 είχαν πάχος μόλις 5 mm. Επειδή ήταν λεπτές σαν καρφιά, είχαν απαγορευτεί από δημόσιους χώρους επειδή κατέστρεφαν τα δάπεδα.  
 
· Το 20% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι 10ποντων παπουτσιών.