ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠως θα γίνετε καλό κινητικό πρότυπο για τα παιδιά σας | Free Sunday- Νοέμβριος 2018

Πως θα γίνετε καλό κινητικό πρότυπο για τα παιδιά σας | Free Sunday- Νοέμβριος 2018

Λέμε πως το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά. Οι γονείς, όμως, δεν επηρεάζουν τα παιδιά τους μόνο σε ότι αφορά τη συμπεριφορά αλλά αποτελούν και κινητικό πρότυπο για αυτά. Αυτό σημαίνει πως το παιδί “αντιγράφει” τις συνήθειες στάσης και κίνησης των γονιών του και όσο βλαβερό είναι ένα παθολογικό πρότυπο συμπεριφοράς στον χαρακτήρα του και στην κοινωνική του ζωή, άλλο τόσο βλαβερό είναι και ένα παθολογικό κινητικό πρότυπο για τη μυοσκελετική του υγεία.

Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, ειδικευμένος θεραπευτής Bowtech, ο άνθρωπος γεννιέται με την ικανότητα βάδισης, αλλά περνάει “εκπαίδευση” για να γίνει αυτή η ικανότητα δυνατότητα. Επίσης, στον άνθρωπο ο τρόπος κίνησης του αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας του. Έτσι, άλλη εικόνα έχουμε για το πως κινείται ένας Ιάπωνας- μικρά συντονισμένα ρυθμικά βήματα- και άλλη για το πως κινειται ένας Αμερικάνος – με μεγάλα ασυντόνιστα βήματα χωρίς ρυθμό.

Έχετε λοιπόν σκεφτεί πως κάθεστε στο σπίτι στο σαλόνι? Βυθισμένοι στον καναπέ με την λεκάνη σχεδόν στην άκρη του, καμπουριασμένοι? Μήπως είστε όλη την ώρα στο σπίτι καθιστοί με το κινητό στο χέρι και τα παιδιά σας σας βλέπουν μονίμως “χωμένους” σε ένα smartphone ή tablet; Σας έχουν δει ποτέ να κάνετε κάποιο σπορ ή να πηγαίνετε σε κάποια δουλειά σας με τα πόδια; Αν όχι, είναι πολύ δύσκολο για αυτά να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες στάσης και κίνησης, γεγονός που φαντάζει τρομακτικό, αν σκεφτούμε ότι 70% των μυοσκελετικών παθήσεων στον δυτικό κόσμο προέρχονται από τον τρόπο ζωής μας. “Συγκεκριμένα, το πως καθόμαστε στο γραφείο μας για 8-9 ώρες την ημέρα, αν κάνουμε κάποια μορφή άσκησης και το πως έχουμε ρυθμισμένη την καρέκλα στη θέση τουοδηγού στο αυτοκίνητο επηρεάζουν την υγεία μας σε καθοριστικό βαθμό” λέει ο κ. Τερζόπουλος και προτείνει μερικές απλές συμβουλές για να γίνετε καλύτερο κινητικό πρότυπο για τα παιδιά σας.

Μάθετε να κάθεστε σωστά στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο. Βαθιά στην καρέκλα, στηρίζοντας την μέση και την πλάτη σας στην πλάτη του καναπέ και του καθίσματος στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο. Ρυθμίστε την καρέκλα του αυτοκινήτου σας σε κλίση 90- 100 μοίρες, μην οδηγείτε ξαπλωτοί. Ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης, περπάτημα, ποδήλατο γυμναστήριο, πεζοπορία και πάρτε παρέα τα παιδιά σας. Μην περνάτε ατελείωτες ώρες με το κινητό, το tablet ή το Laptop σασς, ιδιαίτερα όταν είστε σπίτι. Ό,τι βλέπουν τα παιδιά σας θα το αναπαράγουν. Πάρτε σκύλο, ένα κουτάβι ή ενήλικο αδέσποτο. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι άνθρωποι που πήραν σκυλί βελτίωσαν σημαντικά τον ημερήσιο χρόνο βάδισης, προσπαθώντας να καλύψουν την ανάγκη του σκύλου τους για εκτόνωση. Μην ξεχνάτε, οι Κινέζοι λένε “μια εικόνα, χίλιες λέξεις”. Δώστε, λοιπόν, το σωστό κινητικό πρότυπο στα παιδιά σας και αυτά θα το αναπαράγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.