ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΟΝΑΤΩΝ

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και μια από τις πιο σύνθετες. Aποτελείται από διαφορετικά στοιχεία (αρθρικές επιφάνειες μηρού και κνήμης, μηνίσκοι, σύνδεσμοι, μύες και τένοντες). Επιβαρύνεται από το βάρος όλου σχεδόν του σώματος, πολύ περισσότερο δε, όταν αθλούμαστε.

Η άρθρωση του γόνατος είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς λόγω της θέσης της. Δεν είναι σχεδιασμένη να δέχεται πίεση από το πλάι και να σηκώνει μεγάλο βάρος. Όταν λοιπόν παρατηρείται πόνος, αυτό θα πρέπει αμέσως να μας εφιστά την προσοχή. Συνήθως ο πόνος έχει ως αιτία τη φθορά ή τη ρήξη κάποιου στοιχείου του γόνατος. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσο σοβαρός είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο λαμβάνοντας υπόψιν του μόνο τον πόνο και το οίδημα. 

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί μπορεί να οφείλονται στα εξής αίτια:

- Ο τραυματισμός των μηνίσκων του γόνατος μπορεί να προκαλέσει ρήξη τμήματος του μηνίσκου.

- Ο τραυματισμός των τενόντων του γόνατος είναι και αυτός σημαντικός, καθώς επηρεάζει άμεσα τη φυσιολογική κίνηση του γόνατος. Οι βασικοί τένοντες του γόνατος που μπορούν να υποστούν βλάβη είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (προκαλείται κυρίως από στροφική κίνηση), ο έσω και έξω πλάγιος σύνδεσμος (τραυματίζεται σε στροφικές και έμμεσες πλήξεις) και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (που συνήθως τραυματίζεται μαζί με άλλα στοιχεία του γόνατος και προκαλείται από άμεσες πλήξεις όπως είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα).

- Σε εξάρθρημα που προκαλείται από ξαφνική περιστροφή ή χτύπημα στο γόνατο.

- Ο ερεθισμός των τενόντων γύρω από το γόνατο είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση από υπέρχρηση και μπορεί να οφείλεται για παράδειγμα σε έντονη άσκηση, ποδηλασία, ανέβασμα σκάλας.

- Το “γόνατο του δρομέα” είναι μια μορφή τενοντίτιδας. Αυτός ο τραυματισμός προκαλείται κυρίως λόγω υπέρχρησης και προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του γόνατος.

- Η ρήξη κάποιου τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που συνήθως οφείλεται σε ατύχημα, πλήξη ή πτώση.

- Σε τραυματισμό της επιγονατίδας και του χόνδρου της, που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνειά της. Πολλές φορές αυτός ο τραυματισμός είναι τόσο επώδυνος που κάνει την άρθρωση δύσκαμπτη.