ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠεριοδικό “Παιδί και νέοι γονείς”, 11/2006

Τι ξέρετε για το Bowtech;

Η πρωτοποριακή ολιστική τεχνική Bowtech, που πρόσφατα ήρθε στην χώρα μας βοηθάει και στην εγκυμοσύνη, καθώς ανακουφίζει τις έγκυες από τους πόνους που οφείλονται στην αύξηση του βάρους και την αλλαγή της στάσης του σώματος ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ανώδυνο τοκετό και βοηθάει το νεογέννητο να ξεπεράσει τους κολικούς. Εξίσου ευεργετική είναι και για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν μωρό, καθώς διευκολύνει τη σύλληψη και συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπογονιμότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Τι είναι το Bowtech;
Πρόκειται για μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο που ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης, τους οποίους διαθέτει από τη φύση του το σώμα μας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία σε τραυματίες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τον Αυστραλό φυσικοθεραπευτή Bowen, και περιλαμβάνει μια σειρά ήπιων ασκήσεων που πραγματοποιούνται σε μύες και τένοντες  με την βοήθεια των δαχτύλων. Συγκεκριμένα ο θεραπευτής που την εφαρμόζει πιέζει με τα δάχτυλά του ορισμένα σημεία του σώματος και στέλνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα ερεθίσματα, που ενεργοποιούν όλα τα συστήματα του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαταραχές στην λειτουργία τους. Επειδή το Βowtech είναι ελάχιστα επεμβατικό, συνιστάται σε όλους και δρα άμεσα σαν αναλγητικό, ανακουφίζοντας από τους πόνους αλλά και έμμεσα σαν θεραπευτική αγωγή, που χαρίζει ισορροπία και αρμονία στο σώμα.

Kάθε πότε γίνεται;
Κάθε συνεδρία  διαρκεί περίπου 40-45 λεπτά και μεταξύ των πιέσεων μεσολαβεί διάστημα λίγων λεπτών, ώστε το σώμα μας να επεξεργαστεί την πληροφορία που δέχεται και να προετοιμάσει την αντίδρασή του.

Για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα απαιτούνται 3 έως 6 συνεδρίες. Μετά από κάθε συνεδρία μεσολαβούν 6 κενές ημέρες κατά τις οποίες το σώμα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα, αφού όλα  τα οργανικά συστήματα βρίσκονται σε εγρήγορση. Το Bowtech βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων: του μυοσκελετικού, του λεμφικού, του κυκλοφορικού του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται το αυχενικό σύνδρομο,  οι ημικρανίες, οι οσφυαλγίες, οι αρθρίτιδες, οι μυαλγίες, οι αθλητικές κακώσεις, το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, τα γυναικολογικά προβλήματα, ο ίκτερος, οι κολικοί που παρουσιάζουν τα βρέφη μετά τη γέννησή τους και οι χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες των ενηλίκων σαν τον διαβήτη τύπου 1, την ψωρίαση και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Πως βοηθάει τη μέλλουσα μαμά;
Η τεχνική Bowtech μπορεί να εφαρμοστεί από τον πρώτο μήνα ή και την  πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αφού είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση ή στρες στην έγκυο και το έμβρυο. Στην διάρκεια της κύησης η αγωγή συμβάλλει στο να ομαλοποιηθεί η διαδρομή της εγκυμοσύνης και να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό τρόπο οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της μέλλουσας μητέρας από την ανάπτυξη του εμβρύου. Στην Αυστραλία υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.  Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, έχει διαπιστωθεί ότι η τεχνική Βowtech προετοιμάζει το σώμα και το βοηθάει να δεχτεί πιο φυσικά και ανώδυνα τις επιβαρύνσεις της εγκυμοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνονται η αύξηση του βάρους, οι πιέσεις που αναπτύσσονται στην σπονδυλική στήλη και οι μεταβολές που υφίσταται όλο το μυοσκελετικό σύστημα, λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου στην μήτρα. Το Bowtech είναι ιδιαίτερα ευεργετικό από τον 3ο-4ο μήνα κύησης και μετά που αυξάνεται το σωματικό βάρος της εγκύου. Εξίσου ωφέλιμο αποδεικνύεται σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν “αναλγητικό” για την καταπολέμηση των πόνων και των ενοχλήσεων, που εμφανίζονται λόγω της αύξησης των κιλών στους δύο τελευταίους μήνες της κύησης. Επειδή είναι ελάχιστα παρεμβατικό, μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και μια ημέρα πριν τον τοκετό αφού δεν έχει καμία παρενέργεια και να διευκολύνει την γέννα, ανακουφίζοντας από τους πόνους που συνοδεύουν τις εξωθήσεις.

Xρήσιμα Tips:
•    Η συχνότητα κατά την οποία πρέπει να εφαρμόζεται η μέθοδος κυμαίνεται -ανάλογα με τις ανάγκες της εγκύου- από μια φορά την εβδομάδα έως και μια φορά τον μήνα. Πιο συχνά δεν έχει νόημα να γίνεται καθώς μετά την ημέρα της συνεδρίας το σώμα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα και “εργάζεται” προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι διαταραχές, ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε.
•    Στον φυσιολογικό τοκετό, το Bowtech δρα αναλγητικά, βοηθώντας να περιοριστούν οι πόνοι από τις εξωθήσεις κατά την διάρκεια της γέννας. Ωστόσο τα οφέλη συνεχίζονται και μετά την γέννα, καθώς το σώμα της μητέρας επανέρχεται με την βοήθεια του Bowtech πιο γρήγορα και “αναρρώνει” ταχύτερα. Έτσι, με την βοήθειά του η νέα μητέρα περνάει πιο ανώδυνα το στάδιο της λεχώνας.
•    Η τεχνική Bowtech συνδυάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης -ήπιας πάντοτε, καθώς μιλάμε για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις μορφές άσκησης περιλαμβάνονται  το περπάτημα, η κολύμβηση και η υδρογυμναστική, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις εγκύους, αφού το νερό, λόγω της άνωσης δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα. Το Bowtech επίσης συνδυάζεται  αρμονικά με όλες τις τεχνικές “κινητοποίησης” του σώματος και αυτές που αφορούν στον έλεγχο της αναπνοής. Έτσι, μπορεί να γίνεται  παράλληλα με μαθήματα Λαμάζ (ανώδυνου τοκετού), Γιόγκα, Τάι-τσι ή Πιλάτες. Για καλύτερο αποτέλεσμα ωστόσο συνιστάται να μεσολαβεί ένα 48ωρο μεταξύ της συνεδρίας Βowtech και του μαθήματος Γιόγκα, Τάι-τσι ή Πιλάτες. Κι αυτό γιατί το πρώτο 48ωρο μετά την συνεδρία το σώμα κινητοποιείται σε μεγάλο βαθμό για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης, και καλό θα είναι να μην στρεσάρεται κατά το διάστημα αυτό από εξωγενείς παράγοντες.
•    Με το Bowtech αισθητή βελτίωση παρατηρείται μετά την 3η συνεδρία. Η αίσθηση όταν τελειώσει η θεραπεία είναι πως το σώμα “ισιώνει” και επανέρχεται στην φυσιολογική του στάση.
•    Υπό φυσιολογικές συνθήκες το Bowtech  γίνεται από τον θεραπευτή ενώ ο “ασθενής” είναι ξαπλωμένος πρώτα μπρούμυτα και μετά ανάσκελα. Στις έγκυες ωστόσο -για ευνόητους λόγους- οι πιέσεις ασκούνται στην πλάτη, τον θώρακα και την λεκάνη ενώ βρίσκονται σε καθιστή στάση, για να μην πιέζονται ούτε οι ίδιες ούτε το έμβρυο.
•    H τεχνική Βowtech αρχίζει να δρα άμεσα καθώς οι μηχανισμοί αυτοΐασης του σώματος ενεργοποιούνται από τις πρώτες 2 κινήσεις, που πραγματοποιούνται από τον θεραπευτή ψηλά στην ωμοπλάτη, στις περιοχή όπου βρίσκονται οι ρομβοειδείς μύες. Μόλις τελειώσει η συνεδρία, η “θεραπευτική κρίση” -όπως αποκαλείται η άμεση θεραπευτική επίδραση της μεθόδου- είναι πολύ έντονη στο πρώτο 48ωρο και παραμένει αυξημένη για 5 ημέρες.
•    Τα προβλήματα για τα οποία παραπονιούνται συνήθως οι έγκυες περιλαμβάνουν πόνους στην μέση και την λεκάνη, κυρίως στην περιοχή του ιερού οστού, που βρίσκεται πάνω από τον κόκκυγα στο πίσω μέρος της λεκάνης και δέχεται την πίεση από το έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά. Επίσης, λόγω των πιέσεων που υφίσταται η σπονδυλική στήλη, μπορούν να εμφανιστούν και πόνοι στον αυχένα ή το κεφάλι (σαν αυτούς του αυχενικού συνδρόμου που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος στον υπολογιστή. Όλες αυτές οι ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με την τεχνική Bowtech και με την βοήθεια μια συντηρητικής αγωγής (μια συνεδρία ανά δίμηνο) τα οφέλη διαρκούν για πάντα.
•    Όσο διαρκεί η θεραπεία, οι έγκυες πρέπει να πίνουν πολλά υγρά, να κοιμούνται καλά και να αποφεύγουν οτιδήποτε τις στρεσάρει.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον Αναστάσιο Τερζόπουλο, φυσικοθεραπευτή-θεραπευτή Bowtech και Πρόεδρο του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στο Περιφερικό Τμήμα Δωδεκανήσου.