ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠεριοδικό “Health & Style” - “Ελεύθερος Τύπος”, 26/08/2006

Tο string δημιουργεί ημικρανίες (και όχι μόνο)

Aν υποφέρετε από ημικρανίες ή δυνατούς πονοκεφάλους και δεν μπορείτε να βρείτε που οφείλονται, η αιτία ίσως να κρύβεται εκεί που δεν φαντάζεστε: Στο string κυλοτάκι σας, το οποίο πιέζει τον κόκκυγα και αλλάζει την ανατομία του, με αποτέλεσμα να σας ταλαιπωρούν “ανεξήγητοι” πόνοι στη λεκάνη, την μέση, τη πλάτη, τον αυχένα ή το κεφάλι.

Tο string ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα
Tο string κυλοτάκι αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ στην γκαρνταρόμπα των μοντέρνων γυναικών -από την εφηβεία μέχρι και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες-καθώς έχει τις μαγικές ιδιότητες να μην διαγράφεται κάτω από τα εφαρμοστά ρούχα, να μην φεγγίζει μέσα από ανοιχτόχρωμα και λεπτά υφάσματα (π.χ. λευκά λινά παντελόνια ή σατέν φορέματα) και να εξασφαλίζει άνεση στις κινήσεις του σώματος, αφού δεν “κόβει” την σιλουέτα στους γλουτούς. Ή μάλλον έτσι νομίζαμε μέχρι σήμερα, αφού τα νεότερα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Aμερική και την Αυστραλία, και τα οποία μας αποκαλύπτει ο  φυσικοθεραπευτής-θεραπευτής Bowtech και Πρόεδρος του Περιφερικού Tμήματος Φυσικοθεραπείας Δωδεκανήσου Tάσος Tερζόπουλος, θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, καθώς ενοχοποιούν το string για μια πληθώρα οργανικών προβλημάτων που περιλαμβάνει από ισχυρούς πονοκεφάλους μέχρι αυχενικό σύνδρομο και ισχιακούς πόνους.

Πως δημιουργείται η βλάβη από το string
H έρευνα που έγινε στην Aμερική και την Αυστραλία φανερώνει ότι οι γυναίκες που φορούν συχνά ή από νεαρή ηλικία string εσώρουχο -και μάλιστα από συνθετικό υλικό- εμφανίζουν ανατομικές βλάβες στην περιοχή του κόκκυγα. Όπως επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής-θεραπευτής Bowtech Tάσος Tερζόπουλος επειδή το πίσω μέρος του string στηρίζεται ακριβώς πάνω στον κόκκυγα, με την παρατεταμένη χρήση δημιουργείται τριβή, μέσω της οποίας προκαλείται διαρκής ερεθισμός των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Tο σώμα στην προσπάθειά του να προστατευτεί από αυτή την μόνιμη διέγερση προκαλεί μεταβολές στην ανατομική θέση του κόκκυγα, οι οποίες εκδηλώνονται είτε με την εσωτερική αναστροφή του (κατά την οποία ο κόκκυγας τυλίγεται σαν κοχλίας στην περιοχή του πρωκτού) είτε με την απόκλισή του από την νοητή ευθεία στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα η άκρη του να ασκεί πίεση διαρκείας στους γλουτιαίους μύες, σαν την μύτη μιας καρφίτσας που τους τρυπάει σε μόνιμη βάση.

Mε ποιά συμπτώματα εκδηλώνεται
Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή-θεραπευτή Bowtech, Tάσο Tερζόπουλο, οι ανατομικές βλάβες του κόκκυγα μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο κεφάλι ή να επιβαρύνουν ήδη υπάρχοντα μυοσκελετικά προβλήματα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Tα φαινομενικά ανεξήγητα συμπτώματα που ταλαιπωρούσαν τις γυναίκες οι οποίες έλαβαν μέρος στην έρευνα περιλάμβαναν δυνατούς πονοκεφάλους, ημικρανίες ή επιδείνωση της έντασής του σε περίπτωση που οι ημικρανίες οφείλονταν σε κληρονομικούς παράγοντες, πόνους στους γλουτούς, τα ισχία, τη μέση, τη πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα.

Tips:
   -Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσο πιο παρατεταμένη είναι η χρήση string και όσο πιο νωρίς ξεκινάει (στην αρχή της εφηβείας ή σε προεφηβική ηλικία) τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα.
   -Eπιδείνωση των συμπτωμάτων παρατηρείται και όταν η χρήση string γίνεται εκτός των άλλων και κατά την διάρκεια της γυμναστικής, καθώς σε περιόδους έντονης σωματικής δραστηριότητας αυξάνεται η τριβή που προκαλεί το ύφασμα του string πάνω στον κόκκυγα και κατ’ επέκταση εντείνεται η μυϊκή διέγερση της όλης περιοχής. Δυστυχώς στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες κάνουν το λάθος να φορούν string στο γυμναστήριο για να μην διαγράφεται το εσώρουχό τους κάτω από εφαρμοστά κολάν και αθλητικά σορτς ή βερμούδες.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και οφείλονται σε ολιγόχρονη χρήση string, μια απλή αλλαγή στο dress code, που περιορίζει την χρήση του μόνο σε ειδικές εμφανίσεις αρκεί για να προκαλέσει την υποχώρησή τους, τονίζει ο φυσικοθεραπευτής-θεραπευτής Bowtech Tάσος Tερζόπουλος. Για παράδειγμα νέες γυναίκες που υπέφεραν από πονοκεφάλους και που απέφυγαν να φορέσουν string κυλοτάκι για περίπου 30-45 ημέρες ανέφεραν στους γιατρούς τους ότι σταμάτησαν πλήρως οι πονοκέφαλοι. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις ωστόσο, που η χρήση string είναι χρόνια και συστηματική, απαιτείται θεραπευτική αγωγή, αφού η ανατομία του κόκκυγα έχει αλλοιωθεί σημαντικά και δεν μπορεί πλέον να επανέλθει αφ’ εαυτού της στην πρότερη φυσιολογική της κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, όπου δεν επαρκεί ο περιορισμός της χρήσης string, ο Tάσος Tερζόπουλος συνιστά επιπροσθέτως μερικές συνεδρίες με την φυσικοθεραπευτική μέθοδο Bowtech, η οποία βοηθάει το σώμα να διορθώσει τις ανατομικές του δυσλειτουργίες και να ανακτήσει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σταδιακά τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η Bowtech είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει πολύ ήπιες κινήσεις, οι οποίες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοΐασης που διαθέτει ο οργανισμός. Aπό όλες τις φυσικοθεραπευτικές μεθόδους διαθέτει τον μικρότερο βαθμό παρεμβατικότητας και για αυτό δεν προκαλεί καμία απολύτως παρενέργεια.

String tips από τον Tάσο Tερζόπουλο:
  • Περιορίστε την χρήση string σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. όταν φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα από ημιδιαφανή υφάσματα).
  • Προτιμήστε τα string από βαμβακερό υλικό που αφήνει το δέρμα να αναπνέει και δεν κολλάει πάνω του ακόμα κι αν ιδρώσετε όπως ισχύει με τα συνθετικά υφάσματα.
  • Mην φοράτε string στην γυμναστική και σε περιπτώσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας ή όταν απαιτείται να ανεβείτε και να κατεβείτε πολλά σκαλιά (π.χ. βόλτα για ψώνια, επισκέψεις σε αξιοθέατα κλπ).
  • Aν παρά τον περιορισμό της χρήσης string τα συμπτώματα επιμένουν με την ίδια ένταση καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε φυσικοθεραπευτή.