ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠεριοδικό “Glam” - “Ελεύθερος Τύπος”, 31/01/2010

Γυρίστε τους την πλάτη!

Εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής μόνο για μπράτσα και πλάτη, που θα σας χαρίσει σε χρόνο dt τη fit εμφάνιση της Μισέλ Ομπάμα, της Κριστίνα Αγκιλέρα ή της Χάλι Μπέρι.

Από την μία οι Απόκριες και τα κεφάτα ball masque που δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή, από την άλλη η γιορτή των ερωτευμένων που πλησιάζει ωθώντας σε limit up τη λίμπιντο, να πώς η διάθεση φτιάχνει παρά το γκρι του χειμώνα. Οι «ανεβασμένες» περιστάσεις επιβάλλουν chic και σέξι εμφανίσεις με έξωμα cocktail dresses σε πείσμα της παγωνιάς!  Προτού ωστόσο προβάρετε στον καθρέφτη το little black cocktail dress που επιβάλλεται να κρέμεται στην ντουλάπα σας (αν λείπει αγοράστε ένα τώρα με τις εκπτώσεις) κάντε ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής μόνο για μπράτσα και πλάτη που θα σας χαρίσει σε χρόνο dt την fit εμφάνιση της Μισέλ Ομπάμα. Αφού η πρώτη κυρία των ΗΠΑ μας γυρνά την πλάτη κάνοντας παράλληλα επίδειξη των γυμνασμένων της τρικέφαλων, δικεφάλων και ραχιαίων, το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε κι εμείς, οι κοινές θνητές της διπλανής πόρτας.

Το πρόγραμμα εύκολων, έως και τεμπέλικων (!) ασκήσεων που προτείνει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος -και fitness guru της Αθηναϊκής high society- δεν απαιτεί καν να πάτε στο γυμναστήριο, αφού οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται στο σπίτι ή και καθώς κάνετε ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Για τις φαν της άθλησης ωστόσο ο fitness guru δίνει πολύτιμα tips και τις κατευθύνει στο σωστό μηχάνημα του γυμναστηρίου, ώστε να μην χάνουν άσκοπα τον χρόνο τους. Καταρχήν οι μύες που θέλετε να σμιλέψετε είναι -όπως εξηγεί ο Τάσος Τερζόπουλος- ο δικέφαλος στο μπροστινό μέρος του μπράτσου, ο τρικέφαλος στην πίσω πλευρά, οι δελτοειδείς στον ώμο και οι άνω ραχιαίοι στην ωμοπλάτη, καθώς και το επάνω μέρος της ράχης. Για να ασκηθούν αυτές οι μυϊκές ομάδες όταν κάνετε ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στα αγαπημένα σας καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ πρέπει να κουβαλάτε τις σακούλες ή τις τσάντες με  μοιρασμένο το βάρος και κάτω τα χέρια, με τεντωμένους αγκώνες. Επίσης καθώς περπατάτε πρέπει να διατηρείτε ίσια την πλάτη και χαλαρούς τους ώμους. Αν κρατάτε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ στον καρπό με το χέρι λυγισμένο κινδυνεύετε να πάθετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αντί να γυμναστείτε! 

Γυμναστική στο σπίτι
Το ευχάριστο νέο είναι πως δεν χρειάζεται να έχετε home gym για να γυμναστείτε. Στο σπίτι μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για μπράτσα-ώμους-πλάτη με μικρά βαράκια (αλτήρες) του ενάμιση κιλού το καθένα ή με κονσέρβες ή με συσκευασίες από ρύζι ή φασόλια. Φαντασία να έχετε μόνο! Για το home edition πρόγραμμα fitness που προτείνει ο Τάσος Τερζόπουλος, ξεκινάτε:
Με κάμψεις του αγκώνα, που γίνονται με το σώμα σε όρθια στάση. Ξεκινάτε με τα χέρια τεντωμένα κάτω και λυγίζοντας τους αγκώνες τα φέρνετε στους ώμους. Η άσκηση είναι εξαιρετική για τον δικέφαλο και επαναλαμβάνετε 3 σετ των 12 επαναλήψεων έκαστο. 
Για τους δελτοειδείς μύες των ώμων και  τον δικέφαλο των μπράτσων κάνετε εκτάσεις (απαγωγή στην επίσημη αθλητική αργκό) των χεριών, με τα μπράτσα  τεντωμένα στο πλάι. Σετ και επαναλήψεις, τα ίδια με πριν.
Για τον τρικέφαλο του μπράτσου (που δημιουργεί όταν χαλαρώνει το αντιαισθητικό «ψωμάκι» όταν απλώνετε τα χέρια σας να δώσετε κάτι),  ιδανική είναι η ακόλουθη άσκηση: Λυγίζετε το μπράτσο πίσω από το κεφάλι κρατώντας το βαράκι κονσέρβα πάντα σφιχτά στην παλάμη. Έπειτα το τεντώνετε αργά ψηλά προς τον ουρανό-ταβάνι!

Tips για το γυμναστήριο
Στην απλή μπάρα με τροχαλία που στέκεστε στο πλάι γυμνάζετε τα μπράτσα και κυρίως το πίσω μέρος τους (τρικέφαλοι μύες). Στην μπάρα που την πιάνετε με τα δύο χέρια πάλι με τροχαλία και  κάθεστε μπροστά της αν την τραβήξετε πίσω από την πλάτη σας «δουλεύετε»  τους ραχιαίους μύες και τους δελτοειδείς της πλάτης, ενώ αν την τραβήξετε μπροστά (στο στήθος) δουλεύετε δικέφαλους και θωρακικούς.  Η επιλογή δική σας. 

Άσκηση… για τεμπέλες
Όλα τα λεφτά, όμως για τους τεμπέλες της εύφορης κοιλάδας είναι για τους ώμους και την πλάτη ώμους για την πλάτη είναι η άσκηση που προτείνει ο φυσικοθεραπευτής για κάθε βράδυ. Κάνετε μια πετσέτα μπάνιου ρόλο και την τοποθετείτε στο πάτωμα. Ξαπλώνετε πάνω της ώστε το ρολό να είναι  παράλληλο με την σπονδυλική στήλη ξεκινώντας από την βάση του αυχένα και φτάνοντας μέχρι το κοίλωμα του ιερού οστού στους γλουτούς. Το ωραίο με αυτή την άσκηση είναι πως δεν κάνετε απολύτως τίποτα. Μένετε εκεί ξαπλωμένες για 10 έως 20 λεπτά.  Η πετσέτα υποχρεώνει το σώμα να κάνει διάταση των θωρακικών μυών, την ίδια ώρα που χαλαρώνουν oι ραχιαίοι, δηλαδή την αντίθετη κίνηση από αυτή που κάνετε όλη την ημέρα και κυρίως τις ώρες που δουλεύετε μανιωδώς στο κομπιούτερ ως career woman (που είστε!).