ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠεριοδικό Glam - Ελεύθερος Τύπος, 07/10/2012

Περιοδικό “Glam” - “Ελεύθερος Τύπος”, 07/10/2012

 
Ποδήλατο – Επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια
 
 
Αδυνάτισμα κι εξοικονόμηση χρημάτων για μετακίνηση, σημειώσατε… δύο σε ένα. Το ποδήλατο χτίζει τέλεια σιλουέτα, καίει τα παραπανίσια κιλά και το σημαντικότερο, δεν χρειάζεται βενζίνη, ανακουφίζοντας το πορτοφόλι σας! 
 
 
Ολοένα και περισσότερους οπαδούς αποκτά το πεντάλ, που εκτός από  εξαιρετική γυμναστική αποτελεί και το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς. Με τις τιμές της βενζίνης να «καίνε» το ποδήλατο καθίσταται πιο προσφιλές, ακόμα και σαν μέσο μεταφοράς στην δουλειά για κάποιους τυχερούς ενώ για τους υπόλοιπους παραμένει ψυχαγωγική μορφή γυμναστικής και η ιδανική ευκαιρία για αλλαγή παραστάσεων. Η εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος των Αθηναίων για το πεντάλ αποτυπώνεται σε πολλές ποδηλατικές δράσεις, όπως των Atenistas αλλά και του Athens Bike Festival. Για τους κλασικούς αλλά και του νέους οπαδούς του biking, το «Glam» συντάσσει τον απόλυτο ενημερωτικό οδηγό, με συμβουλές από τον φυσικοθεραπευτή Τάσο Τερζόπουλο, για την συχνότητα, την διάρκεια και την ένταση της άσκησης, την κατάλληλη ώρα, την θερμιδική απώλεια καθώς και τη σωστή ενδυμασία πάνω στη σέλα.    
 
Πόσο «καίει» το πεντάλ
Στην πιο κρίσιμη ερώτηση «πόσα κιλά θα χάσω κάνοντας ποδήλατο» ο φυσικοθεραπευτής απαντά πως η ποδηλασία έρχεται 2η κατά σειρά στην καύση θερμίδων, μεταξύ των άλλων διαδεδομένων αερόβιων ασκήσεων. Πρώτο παραμένει το τζόκινγκ, δεύτερο έρχεται το ποδήλατο και τρίτο το περπάτημα. Ωστόσο η ποδηλασία έχει τα ατού της: Γυμνάζει καλύτερα τον άνω κορμό από το περπάτημα και το τρέξιμο, ενώ σφίγγει πολύ και τα πόδια. «Φυσικά, για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ποδήλατο και από μισή με μια ώρα την φορά», επισημαίνει ο κύριος Τερζόπουλος και εξηγεί ότι στα πρώτα 20-30 λεπτά άσκησης το σώμα «καίει» από το κυκλοφορικό ό,τι έχει διαθέσιμο, δηλαδή κυρίως σάκχαρα, που προέρχονται από τη διάσπαση των τροφών. Μόλις εξαντλήσει τα σάκχαρα, αρχίζει να καίει λίπος από τις αποθήκες, και τότε η άσκηση αδυνατίζει. 
 
Η καλύτερη ώρα  
Οι πρωινές ώρες ενδείκνυνται περισσότερο για ποδηλατάδα, οπότε, αν μπορείτε κάντε πεντάλ μέχρι τις 9.00 π.μ., ώστε μετά να πάτε γεμάτοι ενέργεια στο γραφείο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε κάντε ποδήλατο μετά τις 6.00 μ.μ., όσο ο καιρός παραμένει ζεστός. Αν κάνετε ποδήλατο τις πιο ζεστές ώρες του μεσημεριού, θα κάνετε πιο γρήγορα καύσεις αλλά θα κουραστείτε ταχύτερα, οπότε η άσκηση θα διαρκέσει λιγότερο. Αν πάντως πρόκειται να κάνετε ποδηλατάδα διαρκείας, φροντίστε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, ισοτονικό ποτό ή ένα κουτάκι χυμό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση. 
 
Το κατάλληλο ντύσιμο
Αποφύγετε να ντυθείτε σαν κρεμμύδι, όσο διαρκεί το φθινόπωρο γιατί θα σκάσετε από την ζέστη στα πρώτα λεπτά. Χρειάζεστε ένα μπλουζάκι και ένα λεπτό αντιανεμικό τζάκετ, ενώ από τη μέση και κάτω φορέστε ποδηλατική βερμούδα, κολεγιακή φόρμα ή σορτς, όταν κάνει ζέστη με υγρασία. Πολύ σημαντικά για τη βόλτα με το ποδήλατο είναι τα σωστά παπούτσια: Μην φορέσετε τα κλασικά αθλητικά με αερόσολα, γιατί είναι πολύ χοντρά. Χρειάζεστε παπούτσια αθλητικά με λεπτή σόλα. Πολύ καλή επιλογή είναι τα παπούτσια προσομοίωσης του ξυπόλητου πέλματος, τα οποία δίνουν την εντύπωση πως το πόδι είναι ξυπόλυτο. Αν κάνετε ποδηλατάδα το πρωί, προσθέστε και ένα κασκέτο στον εξοπλισμό, ενώ απαραίτητα είναι και τα γάντια (με κομμένα δάκτυλα), για να μην αποκτήσουν κάλους οι παλάμες σας.  
 
Κατάλληλες διαδρομές
Μέσα στην πόλη αξιοποιήστε τους νέους ποδηλατόδρομους για να κάνετε τη βόλτα σας σε ευθείες. Αν το Σαββατοκύριακο σας δίνεται η ευκαιρία για ποδηλατάδα στο ύπαιθρο, επιλέξτε ένα 50% street και 50% off road ποδήλατο  και ξεκινήστε με ποδηλατάδες διάρκειας 40 λεπτών για να φτάσετε τη μια ώρα σε κάθε βόλτα. Αν η διαδρομή είναι σε κεκλιμένο επίπεδο, τόσο το καλύτερο, καθώς θα κάνετε περισσότερες καύσεις εναλλάσσοντας διαστήματα χαλαρού  και πιο δυνατού πεντάλ.  
 
Μια σέλα, μα ποια σέλα…
Επιλέξτε προσεκτικά τη σέλα του ποδηλάτου. Μέσα στη πόλη χρειάζεστε μια λεπτή ή μετρίου φάρδους σέλα με επένδυση σιλικόνης. Η γωνία της πρέπει να είναι τέτοια που να μην τεντώνει τελείως το πόδι στο πεντάλ, γιατί τότε καταπονούνται τα γόνατα.  
 
Πόσο κοστίζει το χόμπι
Ένα απλό ποδήλατο δρόμου ξεκινά από 150 ευρώ. Δαπανώντας 250-300 ευρώ έχετε ένα αξιόπιστο ποδήλατο για μετακίνηση και σπορ μέσα στην πόλη. Οι σκελετοί των ποδηλάτων κατασκευάζονται από σίδερο, αλουμίνιο ή τιτάνιο. Τα ποδήλατα με σκελετό από τιτάνιο είναι τα πιο ακριβά και τα πιο ελαφριά.