ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Περιοδικό «Εικόνες» - «Έθνος της Κυριακής», 20/11/2005

Θεραπεία χωρίς σύνορα

Η πρωτοποριακή τεχνική Bowen απομακρύνει τον πόνο και μειώνει την περίοδο αποκατάστασης ενός τραυματισμού. Και το καλύτερο; Τώρα πλέον είναι προσιτή σε όλους, και στην Ελλάδα.

Η Αυστραλία δεν είναι μόνο η πατρίδα των καγκουρό. Είναι επίσης και πατρίδα του Bowtech, της ολιστικής, ήπιας και χαλαρωτικής θεραπευτικής μεθόδου, η οποία εντάσσεται στις συμπληρωματικές μεθόδους υγείας και συμβάλλει στην αποκατάσταση αθλητικών, εργατικών, αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή άλλου είδους τραυματισμών. Οι ασκώντες το Βοwtech διατείνονται ότι όταν η συγκεκριμένη τεχνική διδάσκεται και χρησιμοποιείται με ακρίβεια, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, μειώνει την περίοδο αποκατάστασης -ασχέτως από το πόσο παλιό ή πρόσφατο είναι το τραύμα - και αναστρέφει πολλές δυσλειτουργίες και πόνους του σώματος.

«Η τεχνική Bowen, ή Bowtech, είναι υπόδειγμα απλότητας. Επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο σώμα. Είναι μία ήπια αλλά άκρως ισχυρή τεχνική που φέρνει το σώμα σε ισορροπία και αποτελεί επανάσταση στην θεραπευτική τέχνη παγκοσμίως», τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τεχνική Bowtech το 2002. «Η θεραπευτική μου εμπειρία μετά από μία μόλις συνεδρία ήταν τόσο μοναδική που εκδήλωσα αμέσως την επιθυμία να την μάθω! Έτσι, ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στην συγκεκριμένη τεχνική, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 2004».

Ο Τάσος Τερζόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια ως εκπαιδευόμενος δάσκαλος πλέον, εφαρμόζει κατ’ αποκλειστικότητα την τεχνική Bowtech στην πόλη της Ρόδου. «Το Bowtech αποτελείται από μία ακολουθία ήπιων κινήσεων μεγάλης ακριβείας, που εφαρμόζονται με τα χέρια. Η σειρά των κινήσεων είναι καθορισμένη. Oι κινήσεις αυτές γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος πάνω  σε μύες, τένοντες και στον συνδετικό ιστό. Μεταξύ των κινήσεων αυτών υπάρχουν τακτικές παύσεις διάρκειας δύο λεπτών ώστε να δοθεί χρόνος στο σώμα να ανταποκριθεί στην τεχνική».

Όπως τονίζει ο κ. Τερζόπουλος, Πρόεδρος του Περιφερικού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου, το Bowtech επιφέρει στο σώμα βαθιά χαλάρωση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και αποβάλλει τις τοξίνες, χαρίζοντας μία αίσθηση ευεξίας και ολικής ανανέωσης. «Το Bowtech θεωρείται ως μία από τις καλύτερες αγωγές και στον τομέα της πρόληψης γιατί διεγείρει και ενισχύει την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Δουλεύει νευρολογικά και όχι μόνο μυϊκά, διεγείροντας τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα ακόμα και πέντε μέρες μετά τη θεραπεία να βλέπουμε ανατάξεις, διορθώσεις και χαλάρωμα των μυών».

Σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο, ο οποίος εφαρμόζει επίσης, τεχνικές  θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας, αρκούν 4-6 συνεδρίες με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα για να βιώσει κανείς όλα τα θετικά αποτελέσματα της τεχνικής. Μερικές ασθένειες που έχουν σημειώσει βελτίωση μετά την εφαρμογή είναι: σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Πάρκινσον, μυϊκή δυστροφία κ.τ.λ. Ενώ οι καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στο Bowtech είναι πάρα πολλές, ανάμεσα στις οποίες αναφέρουμε ενδεικτικά: πονοκέφαλοι, ανισορροπίες της κροταφογναθικής άρθρωσης, αυχενικό σύνδρομο, κύφωση, σκολίωση, άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κήλη, πεπτικές διαταραχές, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, συμπτώματα άγχους και έντασης, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κ.α.

Info
Η ιστορία της τεχνικής
-    Ο Τόμας Μπόουεν (1916-1982) εμπνεύστηκε και τελειοποίησε την τεχνική τη δεκαετία του ΄50 στη Βικτώρια της Αυστραλίας.
-    Σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης της Βικτώρια το 1975 για τους επαγγελματίες των συμπληρωματικών μεθόδων υγείας, ο Τομ Μπόουεν δεχόταν περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο.
-    Το 1974 κάλεσε τους οστεοπαθητικούς Όσβαλντ και Ελέην Ρεντς για να μελετήσουν μαζί του την τεχνική. Αυτοί κατέγραψαν συστηματικά την τεχνική του και ίδρυσαν την Ακαδημία Bowtech στην Αυστραλία.
-    Το Φεβρουάριο του 2000 ο Ανδρέα Ζόππος, εξουσιοδοτημένος εκπαιδευτής της Ακαδημίας Βowtech Αυστραλίας, άρχισε να διδάσκει την τεχνική στην Ελλάδα.