ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΠεριοδικό Αρμονία, 12/2011

Bowtech – Θεραπεία στην άκρη των… δακτύλων
 
Θα πιστεύατε ποτέ ότι μια απλή μέθοδος, που βασίζεται σε ήπιες κινήσεις, μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ενόχλησης που σας ταλαιπωρεί; Και όμως, η μέθοδος Bowtech μπορεί, όπως μας αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ο κύριος Τάσος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής, θεραπευτής Bowtech και ιπποθεραπευτής! 
 
Η μέθοδος Bowtech ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό Tom Bowen τη δεκαετία του 1950 εντελώς συμπτωματικά, ενώ προσπαθούσε να ανακουφίσει τη σύζυγό του, που υπέφερε από μια βαριά μορφή άσθματος. Στη συνέχεια, όμως, διαπίστωσε ότι η μέθοδός του μπορούσε να βελτιώσει –ακόμα και να θεραπεύσει– την υγεία ασθενών που υπέφεραν από άλλες παθήσεις. Το 1974, με τη συνδρομή του χειροπρακτικού Όσβαλντ Ρεντς, κατόρθωσε να συστηματοποιήσει την τεχνική του, η οποία ονομάστηκε από τα αρχικά του ονόματός του Bowen + Technique. Έκτοτε εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία σε πλήθος ασθενών παγκοσμίως, ενώ εδώ και περίπου μία δεκαετία έχει έρθει και στη χώρα μας. 
 
1. Κύριε Τερζόπουλε, τι είναι η μέθοδος Bowtech;
Πρόκειται για μια ολιστική, ήπια και ασφαλή θεραπευτική μέθοδο, η οποία μέσω κινήσεων με τα δάχτυλα και τους αντίχειρες στο σώμα –σε μύες, τένοντες και συνδετικό ιστό– διεγείρει τον «εσωτερικό» γιατρό και οδηγεί στην αυτοΐαση πολλών παθήσεων. Μεταφορικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μέθοδος που «μιλάει» στο σώμα. 
 
2. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια συνεδρία;
Μία συνεδρία Bowtech αποτελείται από ένα σύνολο κινήσεων –κινήσεων Bowtech–, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν ολιγόλεπτα διαλείμματα 2-5 λεπτών. Ο ασθενής, φορώντας άνετα ρούχα, ξαπλώνει στο ειδικό θεραπευτικό κρεβάτι και ο θεραπευτής εφαρμόζει με ειδικό τρόπο (μπορούμε να τον περιγράψουμε σαν ρολάρισμα) κινήσεις στο σώμα του θεραπευόμενου σε συγκεκριμένα (ανάλογα με την πάθησή του) σημεία. Κάνει μια παύση, αφήνει να περάσουν μερικά λεπτά και επιστρέφει να κάνει την επόμενη ακολουθία κινήσεων. Αυτό το σύνολο των εκτελούμενων κινήσεων μαζί με τις παύσεις που μεσολαβούν αποτελούν μια συνεδρία Bowtech. 
 
3. Ποιά η αξία των παύσεων μεταξύ των κινήσεων;
Οι παύσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και αποτελούν κομμάτι της θεραπείας. Διαρκούν συνήθως γύρω στα 2 λεπτά, όμως ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος του ασθενούς μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο. Με την εφαρμογή μιας ακολουθίας κινήσεων δίνουμε κάποια ερεθίσματα στο σώμα –θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ανοίγουμε διάλογο» μαζί του. Στη συνέχεια ακολουθεί η παύση, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να επεξεργαστεί τα μηνύματα που έλαβε και να ενεργοποιήσει τους θεραπευτικούς μηχανισμούς. 
 
4. Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και τι προσφέρει στον οργανισμό;
Η μέθοδος Bowtech στηρίζεται στην ενεργοποίηση της αυτοΐασης του σώματος και γι' αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε ποικίλες παθήσεις και ασθένειες. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω αντιμετώπιση προβλημάτων στο μυοσκελετικό, αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφορικό σύστημα, πονοκεφάλους, ημικρανίες, αυχενικό, αλλεργίες, άσθμα, οστεοπόρωση, συμπτώματα άγχους, δυσμηνόρροια, προβλήματα γονιμότητας και πλήθος άλλων. 
 
5. Σε τι υπερτερεί η μέθοδος Bowtech έναντι άλλων μεθόδων;
Η μέθοδος Bowtech υπερτερεί στην ηπιότητα των κινήσεων, η οποία την καθιστά απόλυτα ασφαλή και χωρίς αντενδείξεις. Επίσης, υπερτερεί στην ανθρωποκεντρική προσέγγισή της, αφού ενεργοποιεί την αυτοΐαση και δίνει την ικανότητα στο σώμα να αυτοπροστατεύεται και άρα να παραμένει υγιές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Bowtech είναι μέθοδος συμπληρωματική. Δηλαδή, μπορεί να συνεργαστεί άριστα με τη συμβατική ιατρική, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που απαιτούν διακοπή κάθε ιατρικής αγωγής. Έχει, επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα και ως προληπτική αγωγή.
 
6. Με ποια συχνότητα γίνονται οι συνεδρίες και έπειτα από πόσο καιρό βλέπουμε αποτελέσματα;
Η συχνότητα που απαιτείται είναι μία φορά την εβδομάδα και αυτό γιατί το σώμα μετά την εφαρμογή της συνεδρίας βρίσκεται σε θεραπευτική «κρίση», «τρέχει» δηλαδή το θεραπευτικό του πρόγραμμα: την αυτοΐαση. Η θεραπευτική διαδικασία διαρκεί μία εβδομάδα, γεγονός που έχει αποδειχθεί και με εργαστηριακή έρευνα. Μεγάλο ποσοστό ασθενών νιώθει ανακούφιση από την 1η συνεδρία, ενώ οι περισσότεροι έχουν μία πολύ σημαντική βελτίωση έπειτα από 2-3 συνεδρίες. Από προσωπική πείρα, βλέπω ότι συνήθως 5-7 θεραπείες είναι αρκετές. 
 
7. Είναι ασφαλής; Υπάρχουν περιπτώσεις που αντενδείκνυται;
Η Bowtech μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ασφαλής θεραπευτική μέθοδος στον κόσμο, γιατί εκείνο που τη χαρακτηρίζει είναι η ήπια εφαρμογή των ειδικών κινήσεων. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντένδειξη. Μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ένα νεογέννητο μέχρι και έναν υπερήλικα. Ασθενείς με χρόνιες και νευρολογικές παθήσεις έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης μετά τη θεραπεία. 
 
8. Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε ένα θεραπευτή Bowtech; Τι προσόντα θα πρέπει να έχει;
Επειδή στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, υπάρχουν πολλοί χωρίς επιστημονικό πτυχίο που ασκούν τη μέθοδο. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει κάποιος να είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowtech με εγκεκριμένο πτυχίο από την Β.Τ.Α.Α., την Ακαδημία Bowtech της Αυστραλίας.
 
 
9. Σχετικά πρόσφατα πραγματοποιήσατε έρευνα σχετικά με τη μέθοδο. Ποιά ήταν τα συμπεράσματά της;
Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 2002-2006 και έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελεί την πρώτη κλινική έρευνα στο κόσμο που μέτρησε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Βowtech με επιστημονικό τρόπο. Το δείγμα περιλάμβανε 70 ασθενείς (ηλικίας 10-86 ετών) με παθήσεις στην οσφυοπυελική περιοχή (μέση και λεκάνη) και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: 
· Το 72% των ασθενών ένιωσαν ανακούφιση από την 1η συνεδρία.
· Το 87% των ασθενών παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση μέχρι και πλήρη αποκατάσταση.
· 21 από αυτούς που μετρήθηκαν με τη διαγνωστική μέθοδο της τηλεμετρίας εμφάνισαν βελτίωση σε όλους τους δείκτες.
· 20 από αυτούς που μπήκαν σε ομάδα ελέγχου μέχρι και τρία χρόνια μετά δεν υποτροπίασαν και διατηρούσαν υψηλή ποιότητα ζωής.
· Οι ασθενείς που ακολούθησαν το προληπτικό πρόγραμμα αγωγής –μία συνεδρία ανά 10-12 εβδομάδες– σε ποσοστό 95% δεν υποτροπίασαν τριάμισι χρόνια μετά.
 
10. Πόσο περίπου κοστίζει μια συνεδρία;
Μια συνεδρία Βowtech μπορεί να διαρκέσει γύρω στα 40-50 λεπτά και οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 60 ευρώ.