ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για φλεγμονή πέριξ της άρθρωση, αν και μάλλον πρόκειται για γενική και αόριστη περιγραφή χωρίς να υποδηλώνει συγκεκριμένη παθολογία. Στην πραγματικότητα κάτω από την ομπρέλα αυτού του όρου περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων. Η επικράτηση και χρήση αυτού του όρου οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι κοινά (πόνος, μείωση του εύρους κίνησης).

Ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, όπως συχνοί μικροτραυματισμοί, άσηπτες φλεγμονές, μεταβολικές διαταραχές, διαταραχές της αιμάτωσης, πιθανόν λόγω ερεθισμού των συμπαθητικών νεύρων.

 

Συμπτώματα:
Χωρίς τίποτε ενδεικτικό στο ιστορικό του ασθενούς, εμφανίζεται οξύς ή προοδευτικά αυξανόμενος πόνος στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται και να αντανακλά στα πέριξ της άρθρωσης αυτής. Χρόνιος, ως επί το πλείστον διάχυτος αμυδρός πόνος, μπορεί ξαφνικά να γίνει έντονος μετά από έντονη φόρτιση. Το δέρμα πάνω από την άρθρωση είναι πιθανό να είναι θερμότερο.
Η μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη εντόπιση της πάθησης μπορεί να εμφανισθεί στην παιδική ακόμη ηλικία, αλλά αφορά ως επί το πλείστον της 4ης μέχρι και 5ης δεκαετίας. Συχνά συνυπάρχει ταυτόχρονα και οστεοαρθρίτιδα.