ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΌταν το σώμα σημάνει συναγερμό

Όταν το σώμα σημάνει συναγερμό

Είναι αλήθεια ότι το σώμα αποτελεί μια τέλεια μηχανή άρτια και πλήρη έτσι ώστε να μπορεί να αυτοτροφοδοτείται, να ελέγχει και να ρυθμίζει την εύρυθμη λειτουργία του και φυσικά να αυτοθεραπεύεται.

Για να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά είναι απαραίτητο και ένα σύστημα ειδοποίησης-συναγερμού των βλαβών για να ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα και να ξεκινάει την διαδικασία αποκατάστασης. Και αυτό είναι ένα εσωτερικό σύστημα η γλώσσα του σώματος που ενημερώνει και εκφράζει όλα αυτά που το στόμα δεν μπορεί.

Ποιο είναι αυτό το σύστημα συναγερμού και πως εκφράζεται;

Αυτό το σύστημα είναι το ανοσοποιητικό που με ένα τεράστιο δίκτυο νευρώνων  και βρίσκεται σε όλο το σώμα και είναι συνδεδεμένο με κάθε όργανο και σύστημα αποτελεί το σύστημα προστασίας -συναγερμού- και αποκατάστασης  του και  η γλώσσα που εκφράζεται είναι τα διάφορα συμπτώματα που εμφανίζουμε – alert- όταν υπάρχει η διαταραχή.

Μάλιστα σε μια πρόσφατη έρευνα έχει ανακαλυφθεί ότι το ανοσοποιητικό έχει ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο δίκτυο επικοινωνίας με τον εγκέφαλο για να έχει μια την δικιά του «προσωπική» γραμμή επικοινωνίας.

Τέτοια είναι ο πόνος – που είναι το συχνότερο και κυρίαρχο αυτών- αλλά και το μούδιασμα, αίσθημα βελόνων, ζαλάδα , αδυναμία, δυσφορία , πρήξιμο κτλ.

 

Συνήθη συστήματα που χτυπάει συναγερμός και τι σημαίνουν.

-Διάχυτοι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες με αδυναμία και κόπωση όλη την διάρκεια της ημέρας. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – κατάθλιψη.

Πολλές φορές το μπερδεύουν με ινομυαλγία.

-Πόνος στην κοιλιά-έντερο, φούσκωμα-πρήξιμο.

Πίεση στρες που πολλές φορές σχετίζεται με την λήψη κάποιας απόφασης.

Χαρακτηρηστικό πρόβλημα πολλών τελειομανών.

-Πόνος-πλάκωμα  στο θώρακα στο ύψος του στέρνου μαζί με δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνοια-πνίγομαι.

Χρόνιο άγχος και στρες. Συμπτώματα κρίσεις πανικού και αγχώδους διαταραχής.

-Πόνος στην μέση. Ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό οσφυαλγίας-ισχυαλγίας μπερδεύεται με κρίση μηχανικής αιτιολογίας.

Στεναχώρια. Αίσθηση ανικανοποίητου ιδιαίτερα στην εργασία. Τέλμα σε προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. «κομμένος στην μέση»

-Συμπτώματα βήχα αρκετών ημερών ή και εβδομάδων χωρίς να διαγνώσκεται παθολογία στην περιοχή.

Περίοδο  στρες ή κάτι που μας πιέζει για επίλυση. Καταπόνηση.

-Συχνοί πονοκέφαλοι– ζαλάδες.

Αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Κατάθλιψη.

-Ημικρανίες.

Πίεση για να λύσουμε -ενίοτε καθημερινά- προβλήματα.

Κρίσεις πανικού.

Για όμως στον δυτικό κόσμο όλο και συχνότερα ακόμα και σε νεαρές ηλικίες σημαίνει συναγερμό;

Γιατί ο δυτικός τρόπος ζωής μας έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Καταιγιστικοί καθημερινοί ρυθμοί που μας κατατρέχουν σχεδόν από ημέρα που γεννιόμαστε. Πολλές υποχρεώσεις- έγνοιες που οι περισσότερες από αυτές είναι περιττές που τρελαίνουν την ισορροπία συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού συστήματος. Γιατί στην προσπάθεια να ελέγξουμε τα πάντα στο σώμα μας ακόμα και αυτόματες λειτουργίες που ελέγχονται από το παρασυμπαθητικό όπως είναι ανάπαυση και ο ύπνος διαταράσσουμε την ισορροπία συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού συστήματος πάντα εις βάρος του παρασυμπαθητικού το οποίο για να δουλεύει εύρυθμα το μόνο που χρειάζεται να είναι να του δώσουμε το χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει τις επισκευές του και να επιτρέψει το σώμα να συνεχίζει εύρυθμα την λειτουργία του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολύ συχνότερα καθημερινοί συναγερμοί όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες προβλήματα στο έντερο ακόμα και και έξαρση σοβαρών  αυτοάνοσων παθήσεων που δεν μπορούν να βρεθεί με διαγνωστικές εξετάσεις η παθολογική αιτία.

Η μέθοδος Bowtech έχει γίνει δημοφιλής παγκοσμίως ακριβώς επειδή ανακουφίζει τους ανθρώπους  βοηθώντας το σώμα αποκαταστήσει την ισορροπία συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού που έχει διαταραχθεί.

Δεν το «εκβιάζει» να γίνει καλά με επιθετικές εφαρμογές που «επιβάλλουν» το σώμα να γίνει καλά αλλά του προσφέρει τα «εργαλεία» που χρειάζεται για να αυτοθεραπευτεί. Δηλαδή να κάνει reset.

Στα  Bowtech Center με αποκλειστικό εργαλείο την μέθοδο Bowtech έχουμε αναπτύξει ειδικά και εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας συμπαθητικού-Παρασυμπαθητικού, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των παθολογικών καταστάσεων που τα προκαλούν και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Τερζόπουλος Αναστάσιος

Φυσικοθεραπευτής

Bowtech Senior Instructor

Ιπποθεραπευτής