Το νέο lockdown που επιβλήθηκε και πιθανώς θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων μίνι lockdowns κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα «σχήμα» που οι ειδικοί αποκαλούν «ακορντεόν» προκαλεί πολλαπλά πλήγματα στην οικονομική ζωή και τη ψυχολογία, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει εκθετικά το μυοσκελετικό σύστημα. Κι αυτό γιατί αυξάνει κατακόρυφα τις ώρες που βρισκόμαστε καθισμένοι μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή για να εργαστούμε, να ενημερωθούμε για τις ειδήσεις, να κάνουμε ψηφιακά τις αγορές μας, να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα μέσω του skype ή ακόμα και να ψυχαγωγηθούμε βλέποντας μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση στο youtube, αφού πλέον όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ψηφιακές.
KANONIKOTHTA
Η νέα κανονικότητα στην οποία μας έχει οδηγήσει η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα μας καθιστούν λοιπόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα απόλυτα εξαρτημένους από τις τεχνολογικές συσκευές και ωθούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κάνουν διαδικτυακά όλες εκείνες τις δραστηριότητες που υπό κανονικές συνθήκες γίνονται με φυσική παρουσία και σωματική κίνηση. Πριν λίγες ημέρες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφερόμενη στα μέτρα που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την διάρκεια του νέου lockdown πρότεινε μεγάλη αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό 80% ή και άνω αυτού, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που κινούνται στους δρόμους και κυρίως να μειωθεί ο κόσμος που κινείται με τα ΜΜΜ, αφού μέσα στα λεωφορεία οι μάσκες μπορεί να αποδειχθούν «δώρον άδωρον» αν οι επιβάτες στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες και δεν τηρούνται οι αποστάσεις. Άλλωστε όπως προσθέτει η Αθηνά Λινού, η χρήση μάσκας πρέπει να συνδυάζεται με τις αποστάσεις για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ ένα δεύτερο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί για τη μείωση της διασποράς της covid είναι η μεγάλη αύξηση των τεστ σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού.
Στην προσπάθεια επέκτασης της τηλεργασίας, προστέθηκε από την περασμένη Τετάρτη και το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, που ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τους μαθητές της μικρής βαθμίδας να κάνουν τηλεκπαίδευση μέσω της τηλεόρασης, απέχοντας προσωρινά από τον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Για τα παιδιά των μεγαλύτερων βαθμίδων (γυμνάσιο και λύκειο) συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή ακόμα και κινητού τηλεφώνου-οποιασδήποτε συσκευής μπορεί να διαθέσει η οικογένεια-κι αν στις ώρες των βασικών μαθημάτων προσθέσουμε και τα φροντιστήρια (για τα ελληνικά ή τα ξενόγλωσσα μαθήματα), προκύπτει ότι τα παιδιά 12-18 ετών (και ειδικά οι μαθητές του Λυκείου) περνούν από 8 έως 12 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή η οικογένεια δεν μπορεί να διαθέσει τον υπολογιστή του σπιτιού στο παιδί για τόσες ώρες, οι μαθητές υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν το μάθημα από μικρότερες οθόνες (τάμπλετ ή κινητών τηλεφώνων), με την κούραση τους να αυξάνεται πολύ και σε αυτή να προστίθεται και η κούραση των ματιών, η λεγόμενη ψηφιακή κόπωση των ματιών.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, «η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση αποτελούν δύο αναγκαιότητες της Covid εποχής που επιβαρύνουν το μυοσκελετικό σύστημα κι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των «isyndromes» τα οποία οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δαχτύλων στις οθόνες αφής των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων. Για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο τους πρέπει να έχουμε το σωστό ανατομικό κάθισμα για τις ώρες της μελέτης, των τηλδιασκέψεων, της τηλεργασίας και του τηλεμαθήματος και να μην καθόμαστε σε καναπέδες, πολυθρόνες ή απλές καρέκλες φαγητού (τραπεζαρίας). Επίσης, πρέπει να τοποθετούμε τον υπολογιστή στη σωστή θέση, ούτως ώστε το κεφάλι μας να έχει τη σωστή απόσταση και τη σωστή κλίση (περίπου 30ο) και τα χέρια μας να ακουμπούν στην επιφάνεια εργασίας με τους αγκώνες σε ορθή γωνία. Τα τακτικά διαλείμματα επιβάλλονται για να ξεπιαστούμε από την πολύωρη καθιστική εργασία, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ζημιά κάνουν οι οθόνες αφής που προκαλούν πόνο στα δάχτυλα από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ταυτόχρονα δημιουργούν μια κουραστική ρουτίνα που δεν βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών συνάψεων, ειδικά στα παιδιά.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Όταν το χέρι μας ακουμπά σε οθόνη αφής συγκεκριμένα εικονίδια και κάνει μηχανικές κινήσεις δεν καταπονείται μόνο το μυοσκελετικό, αλλά και το μυαλό μας, που βαλτώνει καθώς δεν ‘γυμνάζεται’. Δεν ατροφούν μόνο οι μύες αλλά και οι εγκεφαλικές συνάψεις», λέει ο φυσικοθεραπευτής και προτείνει κάθε εβδομάδα να αλλάζουμε θέση στα εικονίδια στην οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου ή του τάμπλετ ώστε να «αναγκαστούμε» να τα αναζητήσουμε.