ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΚΡΑΜΠΕΣ

Οι μυϊκές κράμπες είναι επίμονοι, επώδυνοι σπασμοί των μυών που συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, οι κράμπες δεν επιτρέπουν στους μυς, που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα των μυϊκών κραμπών είναι τα ακόλουθα:

Ξαφνικός, έντονος πόνος που εμφανίζεται απροειδοποίητα σε μυς, ιδιαίτερα στα κάτω μέλη
Δημιουργία σκληρής μυϊκής μάζας στους μυς που παθαίνουν κράμπα, που είναι ψηλαφητή κάτω από το δέρμα. Η μάζα αυτή φεύγει όταν υποχωρεί η κράμπα.

Οι κυριότερες αιτίες των μυϊκών κραμπών είναι:

 

1. Αφυδάτωση

2. Υπερβολική χρήση των μυών

3. Τραυματισμοί και ένταση των μυών

4.Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος: Η στένωση των αρτηριών όπως αυτή που συμβαίνει κατά την αρτηριοσκλήρυνση, είναι αιτία μυϊκών κραμπών κατά την άσκηση. Οι κράμπες φεύγουν λίγα λεπτά μετά το σταμάτημα της άσκησης

5.Προβλήματα των νεύρων: Εάν υπάρχει συμπίεση των νεύρων στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα στην οσφυϊκή μοίρα, τότε εκτός από τον πόνο που πιθανόν να υπάρχει στα κάτω μέλη, παρουσιάζονται και κράμπες. Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος χειροτερεύει όσο περισσότερο περπατάτε

6.Απώλεια καλίου: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη νευρική και μυϊκή λειτουργία. Η απώλεια καλίου που παρατηρείται ιδιαίτερα λόγω της λήψης διουρητικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, μπορεί να προκαλεί μυϊκές κράμπες.

Κράμπες μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε κατά καιρούς. Όμως όταν οι μυϊκές κράμπες είναι συχνές και σοβαρές, τότε απαιτείται ιατρική συμβουλή.