ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ«Ο γιατρός σας», τεύχος Νοεμβρίου 2010

Τα string προκαλούν ημικρανίες
 
Αν αντιμετωπίζετε διάφορα μυοσκελετικά ή και γυναικολογικά προβλήματα που δεν βρίσκετε την αιτία τους, θα πρέπει να ψάξετε στο σώμα σας και ιδιαίτερα να κοιτάξετε στον καθρέφτη σας. «Αν φοράτε string κιλοτάκι, τότε πολύ πιθανόν έχετε βρει την αιτία του προβλήματός σας».
 
Ναι, το string, που αποτελεί την πιο σημαντική εφεύρεση του 20ού αιώνα στον χώρο των εσωρούχων για τη γυναίκα λόγω του μικρού μεγέθους του, που επιτρέπει τη χρήση του χωρίς να διαγράφεται κάτω από οποιοδήποτε ρούχο όσο στενό ή διαφανές και αν είναι, απειλέι την υγεία σας.
 
Αυτό το trendy αξεσουάρ όλων των σύγχρονων κοριτσιών και γυναικών προκαλεί έναν ιδιότυπο μηχανισμό τραυματισμού στο σώμα με πολλές παρενέργειες.
 
Η θεωρία για το μηχανισμό της βλάβης
 
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από την παρατεταμένη χρήση εσωρούχων string. Ο ένας αφορά αυτόν που προκαλεί τα γυναικολογικά προβλήματα και ο άλλος αυτόν που προκαλεί τα μυοσκελετικά και άλλα. Στην πρώτη περίπτωση, οι έρευνες έδειξαν ότι το στενό string κατά τη χρήση του τρίβεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα να μην προστατεύει και να τραυματίζει την περιγεννητική περιοχή- αφού λόγω του μικρού σχήματος ουσιαστικά δεν καλύπτει- και να δημιουργεί εστίες μόλυνσης που συντελούν στην ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων και λοιμώξεων, όπως οι μύκητες, οι τριχομονάδες και άλλα.
 
Στην περίπτωση των μυοσκελετικών προβλημάτων ο μηχανισμός που προκαλεί τις βλάβες αφορά την τριβή της λωρίδας υφάσματος του string στον κόκκυγα. Έτσι, ο κόκκυγας τραυματίζεται από την τριβή της στενής λωρίδας πάνω του και στην προσπάθειά του να προστατευθεί στρίβει προς τα μέσα σαν κοχλίας, με αποτέλεσμα την παραμόρφωσή του, ή στρίβει προς τα δεξιά ή αρστερά, με αποτέλεσμα να πιέζεται μέσα στους γλουτιαίους μύες, δημιουργώντας ανισορροπία στην περιοχή. Ο κόκκυγας διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις, οι οποίες δέχονται συνεχώς ερεθίσματα από την τριβή του στενού υφάσματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο του νευρικού συστήματος και να προκαλούνται πόνοι και εντάσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος που επηρεάζονται έντονα από το νευρικό σύστημα, όπως το κεφάλι.
 
Έρευνες
 
Σε έρευνες που έγιναν από Αυστραλούς και Αμερικάνους επιστήμονες, παρατηρήθηκε ότι γυναίκες που φορούσαν string κιλοτάκι αρκετές ώρες τη μέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρουσίαζαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ενώ σε άλλες γυναίκες παρατηρήθηκε ότι παρουσίαζαν πόνους στην περιοχή του κόκκυγα, πόνους στη μέση και την πλάτη ακόμη και ενοχλήσεις στον αυχένα, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα ήταν πιο τακτικά και πιο έντονα στις γυναίκες που είχαν κάνει μακροχρόνια χρήση string.
 
Θεραπευτική αντιμετώπιση
 
Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι, στις γυναίκες που δεν είχαν κάνει μακροχρόνια χρήση, οι λοιμώξεις και τα συμπτώματα στο σώμα τους υποχωρούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διακοπή χρήσης του string, ενώ σε αυτές που έκαναν μακροχρόνια χρήση, τα μυοσκελετικά προβλήματα παρέμεναν και μετά τη διακοπή της χρήσης του, αφού είχαν παρουσιάσει κύστη κόκκυγος ή συρίγγιο.
 
Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που έχουν τους παραπάνω πόνους ή συμπτώματα που δεν υποχωρούν, πρέπει να απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Μια θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα ακόμη και να αντιστρέψει τον μηχανισμό της βλάβης είναι η μέθοδος Bowtech.
 
Η μέθοδος αυτή έχει έρθει μόλις πριν από λίγα χρόνια από την Αυστραλία και αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων- πάνω στο σώμα- μεταξύ των οποίων μεσολαβούν διαλείμματα λίγων λεπτών. Πηγαίνοντας μόνο μια φορά την εβδομάδα, θα χρειασθείτε μόλις μερικές συνεδρίες για να βοηθηθείτε.
 
Πραγματικά θα απολαύσετε κάθε συνεδρία, αφού εκτός από τη θεραπεία, θα χαλαρώσετε κιόλας. Είναι μια μέθοδος που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας, επαναφέροντας στο σώμα σας στην καλή του κατάσταση.
 
 
Τα μέτρα προστασίας
 
1. Αν θέλετε να συνεχίσετε να φοράτε string, προτιμήστε τα βαμβακερά αντί για τα συνθετικά.
 
2. Μειώστε τις ώρες και τις μέρες της εβδομάδας που χρησιμοποιείτε string. Περιορίστε το για κάποιες περιπτώσεις που το απαιτεί η ενδυματολογία σας– στενό ή διαφανές ρούχο- ή για κάποια ειδική περίσταση, όπως δεξίωση, κάποια έξοδο για γεύμα ή νυχτερινή έξοδο.
 
3. Μη χρησιμοποιείτε string καθημερινά στην εργασία, ιδιαίτερα αν δουλεύετε πολλές ώρες καθιστή, διότι αυξάνει την πιθανότητα να τραυματίσετε τον κόκκυγα.
 
4. Μην κοιμάστε με το string. Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα περιστρέφεται πολλές φορές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί η περιοχή όσο και την ημέρα. Μπορεί ακόμα και να χειροτερεύσει η ποιότητα του ύπνου σας.
 
5. Αποφεύγετε τη χρήση του σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, όπως το γυμναστήριο. Μπορεί να σας ικανοποιεί το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά αυξάνετε πολύ την τριβή και την πίεση στην περιοχή.
 
6. Αν εμφανίζετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από το string, διακόψτε για ένα χρονικό διάστημα τη χρήση του.
 
7. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ζητήστε τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή για την αντιμετώπιση των πόνων σας, ώστε να μη μονιμοποιηθούν οι βλάβες.