ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Η... επιστήμη της σχολικής τσάντας

Η... επιστήμη της σχολικής τσάντας

 

Μύθος αποδεικνύεται η περίφημη δωρεάν παιδεία στη χώρα μας με τους πολύπαθους γονείς να αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν ό,τι χρειάζονται τα βλαστάρια τους για την νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες. 

 
Η δαπάνη για τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό των μαθητών (σάκα, κασετίνα, τετράδια, μπλοκ, γραφική ύλη και υλικά για χειροτεχνίες) είναι τσουχτερή, καθώς επιβαρύνει τον οικογενειακό κορβανά με 120 έως 150 ευρώ για κάθε παιδί και μάλιστα σε μια εποχή που οι μισθοί διαρκώς μειώνονται, ενώ πολλοί γονείς μένουν χωρίς δουλειά, λόγω της έκρηξης της ανεργίας. 
 
Οι επώνυμες
Η προετοιμασία για το σχολείο ξεκινά φυσικά με την αγορά της σχολικής σάκας, η οποία κοστίζει από 25 ευρώ, εφόσον πρόκειται για επώνυμη, με λογότυπα και σχέδια από τις αγαπημένες παιδικές σειρές και ταινίες (Cars, Planes, Hello Kitty, Spiderman κ.λπ).
 
Άλλα 10 ευρώ κοστίζει η κασετίνα, ενώ για την αγορά της γραφικής ύλης και των υλικών για τις χειροτεχνίες των λιλιπούτειων θα χρειαστεί να πληρώσετε 80-100 ευρώ. Το βασικό σχολικό αξεσουάρ, η σάκα, δεν καίει μόνο την τσέπη των γονιών, αλλά αποδεικνύεται και ασήκωτη για τους μαθητές.
 
Όπως επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowtech, κύριος Τάσος Τερζόπουλος -σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία- η σχολική σάκα δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους του μαθητή. «Για τα 6χρονα “πρωτάκια” που συνήθως ζυγίζουν 22-25 κιλά, το όριο ασφαλείας τίθεται στα 3,5 περίπου κιλά. Στην πράξη όμως τα παιδιά κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν έως και 7-8 κιλά, δηλαδή έχουν διπλάσιο βάρος από το ανώτατο συνιστώμενο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το μυοσκελετικό σύστημα των μαθητών και να διαταράσσουν την φυσιολογική τους ανάπτυξη
 
Οι βαριές τσάντες εντείνουν την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και αυξάνουν κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης σκολίωσης ή την επιδείνωση της ιδιοπαθούς σκολίωσης. Γι’ αυτό και τα σχολεία θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένα με προσωπικά ερμάρια (lockers) για κάθε μαθητή και τα βαριά βιβλία να μένουν εκεί ώστε οι μαθητές να κουβαλούν μόνο ότι χρειάζονται για τη συγκεκριμένη ημέρα», λέει ο ειδικός και συνεχίζει: «Απειλή για το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών είναι και ο λανθασμένος τρόπος μεταφοράς της σάκας για λόγους ευκολίας ή για τη δημιουργία στιλ. Όταν για παράδειγμα η σάκα κρέμεται από τη μία τιράντα στον ένα ώμο αυξάνεται ο κίνδυνος λόρδωσης, ενώ όταν οι μαθητές την κρεμούν πολύ χαλαρά στην πλάτη, ώστε να πέφτει στο ύψος της μέσης τότε μετατοπίζεται προς τα πίσω το κέντρο βάρους τους και κινδυνεύουν να υποστούν υπερ-λόρδωση. 
 
Η σωστή θέση
Για να μην προκληθούν στρεβλώσεις στη σπονδυλική στήλη, η σάκα πρέπει να φοριέται ψηλά στην πλάτη, στο ύψος της ωμοπλάτης με τις τιράντες σωστά ρυθμισμένες και τα βαριά βιβλία τοποθετημένα στην κεντρική θήκη, αντί στις πλαϊνές τσέπες. Οι καταλληλότερες σάκες είναι σε στιλ σακιδίου πλάτης με φαρδιές τιράντες που έχουν επένδυση από μαλακό υλικό ώστε να μην τραυματίζουν την πλάτη, ενώ ειδική επένδυση χρειάζεται και η πίσω πλευρά της σάκας που ακουμπά στην πλάτη του μαθητή».
 
Info: Τα ροδάκια και η χειρολαβή στη σάκα δεν υποκαθιστούν τις εργονομικές τιράντες γιατί τα παιδιά κουράζονται να σέρνουν τις τσάντες (σαν βαλίτσα) για μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, οι τσάντες σε στιλ σακίδιο χειρός (γυμναστηρίου) με μακρύ λουρί που φοριέται χιαστί στον κορμό δεν ενδείκνυνται για τους μαθητές, καθώς αυξάνουν έκκεντρα τα φορτία της σπονδυλικής στήλης, ευνοώντας τις στρεβλώσεις. 
 
 
Πόσο κοστίζει ο σχολικός εξοπλισμός 
- Σάκα από 8 έως 45 ευρώ. Οι συνηθισμένες επώνυμες σάκες κοστίζουν γύρω στα 25-35 ευρώ.  
- Κασετίνα από 5 έως 15 ευρώ. 
- Θήκη ή τσάντα φαγητού (χρήσιμη στα παιδιά του δημοτικού ώστε να μην κινδυνέψει να χυθεί το γεύμα τους μέσα στα σχολικά βιβλία), από 5 έως 15 ευρώ
- Για τετράδια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες και υλικά για χειροτεχνίες, όπως χαρτόνια κόλλες, ψαλίδι, κλπ από 80-100 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: μίνιμουμ δαπάνη 120 ευρώ για κάθε μαθητή
 
Η σωστή διατροφή των μαθητών 
Για να γίνουν τα παιδιά σαΐνια, δεν χρειάζονται μόνο διάβασμα αλλά επαρκείς ώρες ύπνου, σωματική άσκηση, στοργή που αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους και σωστή διατροφή, η οποία ακονίζει το μυαλό. Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κυρία Σοφία Ελευθερίου, οι μαθητές χρειάζονται τροφές που προσφέρουν ενέργεια και ισορροπημένα μικρά και συχνά γεύματα. 
 
«Αναντικατάστατο είναι το πρωινό, που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα ή μπισκότα πολύσπορα ή σταρένιο ψωμί με μέλι και χυμό. Το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο είναι τα σπιτικά σνακ (χειροποίητα σάντουιτς, κουλουράκια ή κέικ με αγνά υλικά), καθώς και τα φρούτα και οι χυμοί. Για να αποκτήσουν τα παιδιά μυαλό ξυράφι πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά πρωτεΐνες από γάλα, πουλερικά, όσπρια και άπαχο κόκκινο κρέας και να τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, το οποίο είναι απαραίτητο και για τα ω3 λιπαρά οξέα του. Το κόκκινο κρέας, χωρίς βέβαια ορατό ξύγκι, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το μενού καθώς αποτελεί βασική πηγή σιδήρου και βιταμινών Β, κυρίως Β12 η οποία βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα», λέει η ειδικός.