ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Ελεύθερος Τύπος, 31/10/15

Ελεύθερος Τύπος, 31/10/15

Πάρτε τα βουνά... με συνταγή γιατρού!

Η πεζοπορία μέσα στην καταπράσινη φύση είναι για όλους, μικρούς και μεγάλους, δεν κοστίζει τίποτα και μας βοηθά να αποτοξινωθούμε από το στρες και την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης. Αν νιώθετε πως χρειάζεστε λίγη σωματική δραστηριότητα για να βοηθήσετε το σώμα σας να δυναμώσει, πάρτε τα βουνά και μάλιστα με συνταγή γιατρού!

Το βουνό αποτελεί ιδεώδη τόπο απόδρασης, όχι μόνο για τα χειμερινά σπορ που είναι πολύ δημοφιλή στα νιάτα, αλλά και για πιο χαλαρές δραστηριότητες, όπως μια απλή βόλτα στη φύση.


Αερόβια άσκηση

Αυτή την εποχή που τα βουνά είναι καταπράσινα και δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα μεγάλα κρύα, το τοπίο ενδείκνυται για πεζοπορία σε μαλακό και κεκλιμένο έδαφος που γυμνάζει το σώμα και βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, απορροφώντας παράλληλα τους κραδασμούς καλύτερα από οποιαδήποτε high tech αερόσολα αθλητικού παπουτσιού. Επειδή όμως το βουνό έχει τους δικούς του κανόνες, στον οδηγό που ακολουθεί, ο φυσικοθεραπευτής και ολιστικός θεραπευτήςBowtech (χειροπρακτική, ανακουφιστική τεχνική) κ. Τάσος Τερζόπουλος δίνει χρήσιμες συμβουλές σε ό,τι αφορά το ντύσιμο, τον εξοπλισμό, το είδος της άσκησης και τη διάρκειά της, ώστε η ευχάριστη εκδρομή εκτός των τειχών να αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμη για τους ενήλικες που θα θελήσουν να νιώσουν ξανά παιδιά.

«Η πεζοπορία στο βουνό είναι ιδανική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, καθώς αποτελεί αερόβια άσκηση που γίνεται μέσα σε πολύ καθαρή ατμόσφαιρα, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με την ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων αστικών κέντρων», εξηγεί ο κ. Τερζόπουλος.
Και συνεχίζει: Επειδή το βουνό έχει μεγάλες κλίσεις, η άσκηση είναι πιο απαιτητική όταν διαλέγουμε και ανηφορικές διαδρομές. Επιπλέον, επειδή περπατάμε σε χώμα και όχι σε άσφαλτο, κατά την πεζοπορία διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις της φτέρνας και είναι σαν να κάνουμε μια παρατεταμένη συνεδρία ρεφλεξολογίας. Ο ειδικός συνιστά στα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας να προτιμούν διαδρομές χωρίς μεγάλες κλίσεις και να κάνουν τακτικά στάσεις για ξεκούραση. Οι ηλικιωμένοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι όσοι έχουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματικά, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα.
Ωστόσο, ειδικά οι γυναίκες μετα-εμμηνοπαυσιακής ηλικίας που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, θα ωφεληθούν πολύ από τις τακτικές βόλτες στη φύση, γιατί το περπάτημα δυναμώνει τα οστά και ενισχύει την οστική πυκνότητα.


Πεζοπορία

Οι μεσήλικες, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με επιβαρημένη υγεία μπορούν να απολαύσουν έναν ήπιο περίπατο μιας ώρας, ενώ οι νεότεροι και οι υγιείς μπορούν να κάνουν πεζοπορία τουλάχιστον μιάμιση ή δύο ώρες. Όπως ισχύει και για το περπάτημα στην πόλη ή στο γυμναστήριο, οι καύσεις των θερμίδων ξεκινούν στον οργανισμό μετά το πρώτο 20λεπτο, οπότε το κάθε διάστημα πεζοπορίας πρέπει να υπερβαίνει το μισάωρο, προκειμένουν να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους, εφόσον επιδιώκουμε να αδυνατίσουμε.

Το κατάλληλο ντύσιμο

Στο βουνό πρέπει να υιοθετούμε ντύσιμο σε στιλ «κρεμμύδι», δηλαδή να φοράμε αρκετά λεπτά ρούχα σε στρώσεις και όχι ένα βαρύ πουλόβερ ή μπουφάν, ώστε όταν ζεσταινόμαστε από την άσκηση να βγάζουμε ένα ρούχο τη φορά. Και επειδή στο βουνό ο καιρός αλλάζει απότομα, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από την πρωινή λιακάδα. Ο σωστός εξοπλισμός προϋποθέτει ένα εσωτερικό ισοθερμικό, ένα λεπτό fleece τζάκετ και ένα λεπτό αντιανεμικό άνορακ, για να κόβει τον κρύο αέρα, ειδικά στους μεσήλικες που μπορεί να κρυώσουν εύκολα, καθώς έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα κασκέτο, γυαλιά ηλίου, αθλητικά υποδήματα για πεζοπορία με αντιολισθητική σόλα (εξαιρετικά χρήσιμη ειδικά στην κατάβαση όπου υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουμε) και ένα λεπτό φουλάρι στο λαιμό για να προστατευόμαστε από τα ύπουλα ρεύματα αέρα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν επώδυνη ψύξη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Στο βουνό είναι απαραίτητο το αντηλιακό, καθώς λόγω του υψόμετρου η ένταση της ακτινοβολίας UV είναι μεγαλύτερη, ειδικά το μεσημέρι.
2. Ένα μπουκάλι νερό είναι χρήσιμο στην πεζοπορία, καθώς η άσκηση κουράζει και δημιουργεί δίψα.
3. Αν η εκδρομή πρόκειται να διαρκέσει αρκετές ώρες, δεν βλάπτει να έχετε μαζί σας λίγη ξηρά τροφή για να γεμίσετε με ενέργεια τις μπαταρίες σας. Προτιμήστε ό,τι και οι ορειβάτες: σταφίδες, ξηρούς καρπούς και μπισκότα τύπου digestive ολικής άλεσης που κόβουν την πείνα.