ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



“Ελεύθερος Τύπος”, 30/01/2010

Βόλτα στη φύση για καλή φυσική κατάσταση

Την ώρα που τα γυμναστήρια γεμίζουν με high-tech μηχανήματα, τα οποία υπόσχονται να μας κάνουν συλφίδες και να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση σε χρόνο ρεκόρ, οι ειδικοί αντιπροτείνουν επιστροφή στον πιο παραδοσιακό τρόπο άσκησης, το περπάτημα.
Το νέο μήνυμα που έρχεται από την Μ. Βρετανία συνοψίζεται στην φράση «περπατήστε με την οικογένειά σας στο ύπαιθρο» και τα επιχειρήματα που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες για να σηκώσουν ακόμα και το τελευταίο τεμπέλη από τον καναπέ είναι πολλά. Σύμφωνα με αυτά το περπάτημα κάνει καλό σε όλο το σώμα, μας βοηθά να αλλάξουμε παραστάσεις, είναι διπλά οικολογικό επειδή μας φέρνει σε επαφή με την φύση και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι και τζάμπα!
Έτσι, σε εποχές ισχνών αγελάδων, όπως αυτή που διανύουμε λόγω ύφεσης, το περπάτημα διαθέτει σημαντικά προτερήματα έναντι άλλων μορφών άσκησης που απαιτούν να πληρώσουμε συνδρομή (με την μήνα, το τρίμηνο, το εξάμηνο ή ετήσια στο γυμναστήριο) ή μας επιβαρύνουν με την ημέρα ή την ώρα όπως γίνεται για διάφορα σπορ υπαίθρου, σαν την ιππασία και το σκι.

Αντίδοτο στην παχυσαρκία
Στον εγχώριο πληθυσμό-ενήλικο και παιδικό-που μαστίζεται από την παχυσαρκία, το περπάτημα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο και οι ειδικοί συνιστούν να το αναγάγουμε σε οικογενειακή αθλητική δραστηριότητα που κάνει καλό και στα παιδιά μας, αφού τα υποχρεώνει να ξεκολλήσουν από την οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή των video games και να έρθουν πιο κοντά στη φύση και στους γονείς τους.
Με άλλα λόγια εκτός από την αμιγώς αθλητική του πλευρά το περπάτημα στην εξοχή ή ακόμα και στα πάρκα της πόλης, για όσους αδυνατούν να φύγουν εκτός των τειχών είναι παράλληλα τρόπος αντιμετώπισης της αποξένωσης και ευχάριστο «μέσο» για να συσφιχθούν οι σχέσεις της οικογένειας που επίσης περνούν από κρίση, λόγω της υπεραπασχόλησης των γονέων και του άγχους των παιδιών από τις άπειρες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Για τα σωματικά οφέλη του περπατήματος στην εξοχή και όχι στον επίπεδο αντιολισθητικό κυλιόμενο διάδρομο του γυμναστηρίου μας μιλά ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος: «Καταρχήν σε αντίθεση με τις ασκήσεις στο γυμναστήριο το περπάτημα δεν χρειάζεται ζέσταμα και αποθεραπεία.
Απλά ξεκινάμε ήπια και προς το τέλος κόβουμε και πάλι το βήμα μας ώστε να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.
Οι φυσικές διαφορές και εναλλαγές του εδάφους (λακκούβες, χορτάρι, χώμα και πέτρες) βοηθούν στο να ενεργοποιηθούν οι νευρικές απολήξεις των κάτω άκρων και να τονωθούν οι μυϊκοί μηχανισμοί της ισορροπίας και της καλής στάσης του σώματος.
Από αυτή την άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι το περπάτημα είναι ένα είδος ρεφλεξολογίας εν κινήσει. Φυσικά για να επωφεληθούμε από την διαφορετική μορφολογία του εδάφους πρέπει να φοράμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, με όχι πολύ σκληρή σόλα». Ο ειδικός προσθέτει ότι σαν κλασική αερόβια άσκηση, το περπάτημα ενεργοποιεί όσο τίποτα τη φυσική κατάσταση, ενώ το αναπνευστικό σύστημα ωφελείται ιδιαίτερα από την εναλλαγή στην κλίση του εδάφους καθώς οι πνεύμονες δυναμώνουν όταν εισπνέουμε καθαρό οξυγόνο, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας πλαγιές.

Οφέλη σε όλο το σώμα
Επίσης, ενεργοποιούνται το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα, ενώ τα οφέλη δεν σταματούν εδώ αλλά επεκτείνονται σε άλλα όργανα του σώματος και στην ψυχική σφαίρα του ατόμου. Έτσι το περπάτημα στην εξοχή ξεκουράζει, μας βγάζει από την πρίζα (του άγχους) και καθαρίζει το μυαλό και το βλέμμα.

Όραση
Τα χρώματα της φύσης σε συνδυασμό με την δυνατότητα εστίασης σε μακρινά αντικείμενα (μακρινή όραση) αποτελούν βάλσαμο μετά την πολύωρη εργασία στο κομπιούτερ, που μας υποχρεώνει στην εξαιρετικά κουραστική κοντινή όραση. Τέλος, το περπάτημα στο ύπαιθρο επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη για το σώμα μας την οποία δεν προσφέρουν όλες οι ασκήσεις στο γυμναστήριο: Λόγω της ανώμαλης μορφολογίας του εδάφους, ενεργοποιούνται οι αντιβαρικοί μύες που δεν δουλεύουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες δηλαδή, όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή και πηγαίνουμε στο σπίτι ή τη δουλειά με το αυτοκίνητο και το ασανσέρ.

Συμβουλές για τα μικρά παιδιά
·    Διαλέξτε τοποθεσίες για περπάτημα με ήπια κλίση, ώστε να μπορούν να σας ακολουθήσουν τα βλαστάρια σας χωρίς να κουραστούν.
·    Βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλα ντυμένα (σε στυλ «κρεμμύδι») προτού ξεκινήσετε. Έτσι όταν ζεσταθούν θα βγάζουν ένα ρούχο τη φορά χωρίς τον κίνδυνο να μείνουν μισόγυμνα και να κρυώσουν.
·    Μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας νερό ή ισοτονικά ροφήματα για να μην αφυδατωθείτε.