Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η νέα απειλή που υπονομεύει τη μυοσκελετική μας υγεία είναι το σύνδρομο της κακής στάσης του σώματος.
Πληθαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούν στην υγεία τα gadgets της υψηλής τεχνολογίας, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές- tablet, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε την καθημερινότητά μας.
Ωστόσο, παρότι αποτελούν απαραίτητα εργαλεία δουλειάς και επικοινωνίας, όλες αυτές οι "έξυπνες συσκευές δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό, ειδικά όταν παθαίνουμε "κόλλημα" και τις χρησιμοποιούμε πολύ. Έτσι, μετά το γνωστό πλέον "εθισμό στο Διαδίκτυο", η νέα απειλή που υπομονεύει τη μυοσκελετική υγεία μας είναι το σύνδρομο της κακής στάσης του σώματος, που στην αργκό των ειδικών περιγράφεται και σαν «i-σύνδρομο», καθώς οφείλεται στην κατάχρηση των iPhones και των iPads.
Ο ελληνικής καταγωγής δρ Τζον Πάππας, διευθυντής του Κέντρου Πόνου Μπομόντ στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ, εισήγαγε τους όρους «i-σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα» και «αντίχειρας του μπλάκμπερι» (blackberry thumb) στο ιατρικό λεξιλόγιο, προκειμένου να περιγράψει τις κακώσεις τις οποίες προκαλεί στον καρπό και τα δάχτυλα η υπερβολική χρήση των έξυπνων γκάτζετ. Επίσης, ο δρ Πάππας ανήκει στους πρώτους επιστήμονες που διαπίστωσαν την έξαρση αυτών των τραυματισμών, λόγω της ταχύτατης διάδοσης της χρήσης των i-γκάτζετ στους νέους.
Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ο φυσικοθεραπευτής κ. Τάσος Τερζόπουλος, εξηγεί πώς το σύνδρομο της κακής στάσης του σώματος «χτυπά» τρία σημεία: τον καρπό μαζί με τα δάχτυλα, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, στο ύψος της μέσης και της λεκάνης.
«Στις στατικές δραστηριότητες, καθώς κάνουμε texting (ανταλλαγή μηνυμάτων) στο κινητό τηλέφωνο ή γράφουμε σε κάποιο κομπιούτερ-tablet, λάπτοπ ή γραφείου (desktop), το σώμα υποχρεώνεται να πάρει μια μη φυσιολογική στάση. Η συχνή επανάληψη, σε συνδυασμό με το πολύωρο κάθε φορά "κλείδωμα" του κορμού στην παθολογική στάση, οδηγεί στην αύξηση των φυσιολογικών κυρτωμάτων του σκελετού, ενώ παράλληλα προκαλεί μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης και τραυματισμούς σε ευάλωτα σημεία όπως τα χέρια».
Ειδικά στον καρπό, ο ειδικός εξηγεί πως οι επαναλαμβανόμενες δαχτυλικές επικρούσεις (δηλαδή τα δαχτυλικά χτυπήματα) στην οθόνη των i-γκατζετ προκαλούν πρήξιμο του μαλακού περιβλήματος των μυών και των τενόντων, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται οίδημα στον καρπιαίο σωλήνα.
«Στον αυχένα, το έτερο πολύπαθο τμήμα του σκελετού, εμφανίζεται υπερ-λόρδωση μαζί με κύφωση (καμπούριασμα) του θώρακα, όταν η βλάβη εκδηλώνεται στην κυφωτική της μορφή. Αν το πρόβλημα εκδηλωθεί στη λορδωτική του μορφή, τότε επιδεινώνεται η λόρδωση οσφυϊκής μοίρας και η λεκάνη μετατοπίζεται αντιρροπιστικά προς τα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, αυξάνονται τα φορτία που ασκούνται σε συγκεκριμένα σημεία του κορμού και των χεριών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνοι σαν σουβλιές και μουδιάσματα.»
«Τα συμπτώματα: Οι προειδοποιητικές ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά είναι οι πόνοι, τα μουδιάσματα, η αδυναμία να μείνουμε στην όρθια θέση και η αίσθηση πως ξυπνάμε το ίδιο κουρασμένοιόπως ήμασταν προτού κοιμηθούμε.»
ΤΟ ΝΕΟ i-ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Τα 3 σημεία του σώματος τα οποία «χτυπά»
1. ΑΥΧΕΝΑΣ
Το σώμα μας γέρνει μπροστά ενώ εργαζόμαστε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή γραφείου ή σε υπολογιστή-tablet, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κύφωση στο θώρακα και να επιδεινώνεται η φυσική καμπυλότητα (λόρδωση) του αυχένα.
2. ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΛΕΚΑΝΗ
Παρατηρείται έντονη λόρδωση στη σπονδυλική στήλη, χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα, στο ύψος της μέσης. Ως αποτέλεσμα το στήθος και η κοιλιά προβάλλουν μπροστά, ενώ οι γοφοί μετακινούνται αντιρροπιστικά προς τα πίσω.
3. ΚΑΡΠΟΣ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΑ
Το κλείδωμα των χεριών σε αφύσικη στάση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δαχτύλων, καθώς χειριζόμαστε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή γράφουμε σε υπολογιστές-tablets, προκαλούν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στρέβλωση του αντίχειρα.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Μερικές απλές ασκήσεις βοηθούν το σκελετό να ισορροπήσει και προλαμβάνουν την εμφάνιση του i-συνδρόμου. Ο φυσικοθεραπευτής κ. Τάσος Τερζόπουλος συνιστά:
- Όρθιοι, ακουμπήστε το χέρι σας στο καφασωτό της πόρτας με τον αγκώνα σε ορθή γωνία και γείρετε μπροστά τον κορμό.
- Στο γραφείο κάθε μία ώρα κολλήστε την πλάτη σας στην καρέκλα. Επίσης, με την παλάμη ανεστραμμένη, τραβήξτε προς τα κάτω τα δάχτυλα.
- Πριν από τον ύπνο, τυλίξτε μια πετσέτα σε ρολό, βάλτε την στο πάτωμα και ξαπλώστε πάνη της έτσι ώστε η πετσέτα να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη. Πιέστε την πλάτη στο πάτωμα 5 λεπτά.
Info:
Περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο κακής στάσης στην ιστοσελίδα www.bowtechcenter.com