ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



«Ελεύθερος Τύπος», 18/11/2013

8 στα 10 παιδιά με σύνδρομο των…gadgets

Υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους λόγω της πολύωρης ενασχόλησής τους με games και κινητά τηλέφωνα
 
Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης για την καταστροφική επίδραση της υπερβολικής χρήσης i-gadgets, όπως είναι τα tablets, οι παιχνιδομηχανές και τα smart phones από παιδιά και έφηβους. 
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα 8 στα 10 παιδιά υποφέρουν από πόνους στην πλάτη ή στα χέρια, τους οποίους δημιουργούν τα λεγόμενα i-syndromes. 
Συγκεκριμένα το 64% των μαθητών γυμνασίου και το 77% των μαθητών δημοτικού βρέθηκαν να υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους, που σχετίζονται με τα i-syndromes, σε μελέτη του Πανεπιστημίου Abertawe Bro Morgannwg. 
 
Το χειρότερο είναι πως το 90% των παιδιών δεν έχει ποτέ εξομολογηθεί στους γονείς του ότι αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Όπως επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής και θεραπευτής Bowtech, κύριος Τάσος Τερζόπουλος: «Η σπονδυλική στήλη μέχρι την ηλικία των 18 ετών βρίσκεται στην ανάπτυξη και η άνιση άσκηση φορτίων δημιουργεί στρεβλώσεις που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της. Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν με τις ώρες αυτές τις συσκευές κάνουν κακό στον σκελετό τους. Για να αντιληφθείτε την επιβάρυνση σκεφτείτε ότι κτίζετε ορόφους σε ένα κτίριο χωρίς να έχετε ολοκληρώσει τα θεμέλιά του».  
 
Και σα να μην τους έφταναν τα i-syndromes, τα παιδιά αντιμετωπίζουν πρόσθετες διαταραχές όταν έχουν κινητό τηλέφωνο, παχνιδομηχανή, κομπιούτερ, tablet ή τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους. Κι αυτό γιατί ξενυχτούν παίζοντας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα την επόμενη ημέρα. 
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, απώλεια έστω και μίας ώρας βραδινού ύπνου προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση, υπερκινητικότητα και μαθησιακές δυσκολίες. 
Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα, ο ογκολόγος κύριος Ευάγγελος Φιλόπουλος, είναι κατηγορηματικός: «Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα  διεισδύει βαθύτερα στον παιδικό εγκέφαλο, εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υγρό. Επιπλέον τα οστά του κεφαλιού είναι λεπτότερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μέχρι την ηλικία των 13 ετών που μπαίνουν στην εφηβεία, τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν κινητό τηλέφωνο!» 
 
6 συμβουλές προστασίας από τα i-syndromes

Ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των i-syndromes, δίνει tips για να χρησιμοποιείτε τα gadgets χωρίς να καταπονείστε.   
1. Να χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια για να γράψετε sms, να σερφάφετε στο διαδίκτυο και να μεταφέρετε το tablet. 
2. Για την προστασία των χεριών και αυτιών χρησιμοποιήστε hands free. 
3. Αν μεταχειρίζεστε πολλές ώρες το tablet, προτιμήστε στο γραφείο να χρησιμοποιείτε το pc που έχει πληκτρολόγιο και επιλέξτε ανάγλυφα και ασύμμετρα πληκτρολόγια, όχι επίπεδα και τετραγωνισμένα. 
4. Αν έχετε παραπάνω από δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτιμήστε διαφορετικά πληκτρολόγια. 
5. Κάντε τακτικά μικρά διαλείμματα των 5 λεπτών κατά την χρήση των συσκευών και όχι ένα μεγάλο διάλειμμα μετά από πολλές ώρες χρήσης, ώστε να μη συσσωρεύονται τα φορτία σε χέρια και πλάτη. Στην διάρκεια των διαλειμμάτων κάντε στοχευμένες διατατικές ασκήσεις. 
6. Περιορίστε τις ώρες χρήσης των i-gadget και επιλέξτε μια ημέρα (π.χ. την Κυριακή) για αποτοξίνωση από την χρήση τους.