ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



“Ελεύθερος Τύπος”, 17/02/2010

Κατά φαντασίαν ασθενείς «ανάμεσά μας»

Κατακόρυφη αύξηση εκδήλωσης ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Σάρκα και οστά εξαιτίας της ύφεσης αποκτά ο κατά φαντασίαν ασθενής-ο διάσημος υποχόνδριος ήρωας του Μολιέρου- και κατεβαίνει από το θεατρικό σανίδι για να κυκλοφορήσει ανάμεσά μας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εκδήλωση ψυχοσωματικών προβλημάτων, ανάλογων αυτών που ταλάνιζαν τον υποχόνδριο Αργκάν στη γνωστή θεατρική παράσταση του Γάλλου συγγραφέα, με μια διαφορά: Πως αυτή τη φορά «θύμα» τους δεν είναι ένας φιλάργυρος ηλικιωμένος χαρακτήρας αλλά συμπολίτες μας, οι οποίοι νιώθουν ανήμποροι, χωρίς να υφίσταται οργανική αιτιολογία γι’ αυτό. 
     Πέρα από τους 40άρηδες κατά φαντασίαν ασθενείς είναι βέβαια και οι 70άρηδες -«θύματα» και αυτοί της πιο πρόσφατης τοξικής παρενέργειας της ύφεσης- μόνο που στην δική τους περίπτωση συνήθως προϋπάρχει κάποιο παθολογικό υπόβαθρο και η υγεία τους επιδεινώνεται ραγδαία λόγω του άγχους και της ανασφάλειας.

Συμβουλές
Το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σύγχρονο κραχ που βιώνει η ανθρωπότητα και την έξαρση της «νόσου του Μολιέρου» εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος κυρία Χριστίνα Σαμαράκη, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες συμβουλές για να μην πέσουμε στην παγίδα της κατά φαντασίαν ασθένειας.
     Από τη μεριά του ο φυσικοθεραπευτής κύριος Τάσος Τερζόπουλος, ειδικευμένος στην ολιστική μέθοδο Bowtech, εξηγεί πως μπορούμε να θωρακίσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας ενάντια σε κατά φαντασίαν και αληθινές απειλές χωρίς φάρμακα και χωρίς να καταφύγουμε σε παρεμβατικές ιατρικές μεθόδους.
     «Κάθε οικονομική κρίση εντείνει το άγχος και τα υπαρξιακά ζητήματα. Επιπλέον μας κάνει να αγχωνόμαστε για κάτι που δεν είναι συγκεκριμένο και τελείως έξω από τον έλεγχό μας, άρα πολύ πιο απειλητικό. Αυτό έχει σαν συνέπεια το στρες που νιώθουμε να γιγαντώνεται και αν δεν μπορούμε να το εκτονώσουμε, τότε σωματοποιείται και εκδηλώνεται σαν ψυχοσωματικά ενοχλήματα, ενώ παράλληλα πυροδοτεί καταθλιπτικές κρίσεις και αγχώδεις διαταραχές. Στα άτομα με ψυχιατρικό υπόβαθρο καθώς και στους ηλικιωμένους που είναι πιο ευάλωτοι στη μελαγχολία για προφανείς λόγους, καθώς βρίσκονται στη δύση της ζωής τους, έχουν μείνει μόνοι και δεν έχουν πια επαγγελματικά ενδιαφέροντα, ούτε εξασφαλισμένους πόρους διαβίωσης, η δυσάρεστη περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντείνει την ανασφάλειά τους και τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα», επισημαίνει η κυρία Σαμαράκη. 
     Είναι όμως άνδρες και γυναίκες εξίσου ευάλωτοι στη «νόσο του Μολιέρου»; Η ειδικός επισημαίνει ότι υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο άγχος και τις παρενέργειές του, κυρίως επειδή αναλαμβάνουν περισσότερους ρόλους και επιπλέον είναι πιο συναισθηματικές. Ωστόσο, οι άνδρες πλήττονται χειρότερα από το στρες, καθώς έτσι όπως μονίμως είναι υπερ-απασχολημένοι με τη δουλειά τους δεν το εκφράζουν ούτε γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν. Γι’ αυτό άλλωστε οι  φαινομενικά σκληροί άνδρες υφίστανται συχνότερα κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται με εφίδρωση, τρέμουλο, πόνο στο στήθος, δυσκολία στη κατάποση και φόβο ότι θα πεθάνουν εκείνη τη στιγμή. Πολλοί μπερδεύουν τα συμπτώματα αυτά με το έμφραγμα και αν είναι υποχόνδριοι, πανικοβάλλονται ακόμα περισσότερο. 

Τι αποφεύγουμε
Αν οδεύουμε στο να γίνουμε κατά φαντασίαν ασθενείς -οπότε δεν ευχαριστιόμαστε πια με τίποτα και νιώθουμε χάλια χωρίς να μας φταίει κάτι συγκεκριμένο- αποφεύγουμε να πάρουμε αγχολυτικά και ηρεμιστικά χωρίς να συμβουλευτούμε γιατρό. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι εθιστικά, οπότε αν τα πάρουμε σαν καραμέλες μετά από ένα διάστημα δεν θα μπορούμε να χαλαρώσουμε χωρίς αυτά. Επίσης αποφεύγουμε το αλκοόλ και το μανιώδες κάπνισμα.

Τι κάνουμε 
Καταρχήν, ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανακτήσουμε τον έλεγχο, όπως αποταμίευση, περικοπές δαπανών και συμμάζεμα των οικονομικών μας.
     Επίσης, αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και επικεντρωνόμαστε στα θετικά και στα χειροπιαστά. Παράλληλα βελτιώνουμε τη διατροφή μας, κάνουμε συχνότερα βόλτες για να ξεσκάσουμε, παίζουμε περισσότερο με τα παιδιά μας. 
 
Πως βοηθά το Bowtech
To Bowtech είναι το νέο «όπλο» για την αντιμετώπιση του στρες. Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής κύριος Αναστάσιος Τερζόπουλος, πρόκειται για είναι μια ολιστική μέθοδο (καθόλου παρεμβατική), η οποία πραγματοποιείται με απαλές πιέσεις, που γίνονται με τα δάχτυλα του θεραπευτή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Έτσι ενεργοποιούνται  οι φυσικοί μηχανισμοί ίασης που διαθέτουμε από τη φύση μας. Το Bowtech έχει ήπια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και βοηθά στην εξισορρόπηση του σώματος, τη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος  και τον κατευνασμό του νευρικού συστήματος. Τα οφέλη από την θεραπεία περιλαμβάνουν άμεση ανακούφιση από τις μυοσκελετικές ενοχλήσεις και τον πονοκέφαλο, καταπολέμηση της αϋπνίας και υποχώρηση των γαστρεντερικών διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος, όπως καούρες, δυσπεψίες, αίσθημα καψίματος στο στομάχι.