ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



«Ελεύθερος Τύπος», 16/05/2011

Time out από το άγχος των Πανελλαδικών 
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑΣ

 
«Στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές βιώνουν ένα από τα εντονότερα άγχη», επισημαίνει εκ μέρους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ο αν. Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιωάννης Λεκάκης, αν και αυτό δεν βάζει σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της καλής κατάστασης των αρτηριών τους. Ωστόσο, παρότι η καρδιά τους δεν απειλείται, έχουν ανάγκη να εκτονώσουν το συσσωρευμένο στρες για να αποκτήσουν πιο καθαρή σκέψη και να αποδώσουν καλύτερα στα επόμενα μαθήματα. Όπως οι αθλητές την ώρα του ματς χρειάζονται time out για να βρουν την ανάσα τους, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται μικρά διαλείμματα ανάπαυσης και ξεγνοιασιάς. «Τα διαλείμματα ξεκούρασης δεν είναι πολυτέλεια αλλά εξίσου επιτακτική ανάγκη για τους μαθητές με τη σωστή διατροφή και τον επαρκή ύπνο. Άλλωστε, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος, στο τέλος μιας ολόκληρης χρονιάς, και όσοι κρατούν δυνάμεις για το τέλος έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν», λέει η συμβουλευτική ψυχολόγος, Χριστίνα Σαμαράκη.

 Ο «Ε.Τ.» προτείνει απλά διαλείμματα χαλάρωσης εντός κι εκτός σπιτιού και οι ειδικοί καταγράφουν τα ψυχοσωματικά οφέλη. Τίποτα δεν ωφελεί περοσσότερο τον καταπονημένο οργανισμό από μια βόλτα. Ο ήλιος (με την προϋπόθεση ότι δεν χτυπά απευθείας στο κεφάλι) είναι το καλύτερο αγχολυτικό της φύσης και ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση, ενώ το ίδιο κάνει η ήπια αερόβια άσκηση.

 «Επιπλέον το περπάτημα ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, την οποία προκαλούν στους μαθητές το άγχος, το πολύ διάβασμα και η καθιστική ζωή», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Λεκάκης. «Πέρα από αυτά, μέσω της διέγερσης των νευρικών απολήξεων στις φτέρνες, το περπάτημα τονώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά να αποβληθεί πιο γρήγορα η πνευματική κόπωση από το πολύωρο διάβασμα», προσθέτει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος. Ακόμα πιο ευεργετική είναι η βόλτα στη θάλασσα.

«Η παρέα με τους φίλους είναι απαραίτητη στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων», εξηγεί η κ. Σαμαράκη. Οι παρεΐστικες δραστηριότητες όπως το μπόουλινγκ, η βόλτα στη γειτονιά ή σε κάποιο
café τους βοηθάει να ξελαμπικάρουν, ενώ ένα γλύκισμα που περιέχει ζάχαρη όπως το παγωτό αποτελεί και ένα είδος ψυχικής επιβράβευσης το οποίο έχουν ανάγκη τα παιδιά. 
 

Γλυκίσματα
 

«Ένα περιστασιακό γλύκισμα δεν βλάπτει, άλλωστε τα σάκχαρα αποτελούν το μόνο καύσιμο του εγκεφάλου», υπενθυμίζει ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, όπως το
junk food και τα ανθυγιεινά σνακ, π.χ. σφολιατοειδή, πάστες.

Μια καλή ταινία είναι εξαιρετικό αγχολυτικό. Σε τέτοιες περιόδους τα παιδιά να αποφεύγουν τα θρίλερ και τα
splatter movies, που δημιουργούν υπερένταση, και να προτιμούν κωμωδίες ή περιπέτειες. Στο σινεμά ας επιλέξουν απογευματινή παράσταση  και να μην πιουν απεριόριστες ποσότητες από αναψυκτικά τύπου κόλα, γιατί το overdose της καφεΐνης δε θα τους αφήσει να κλείσουν μάτι.

ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και η ανάγνωση μυθιστορημάτων, επειδή μετά από τόσο διάβασμα τα παιδιά έχουν ανάγκη από δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν κοντινή όραση, για να ξεκουράσουν τα μάτια τους. «Η μακρινή όραση όταν τα παιδιά εστιάζουν μακριά σε συνδυασμό με την ποικιλία των χρωμάτων που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το καλύτερο βάλσαμο για τα μάτια και την πρόληψη των πονοκεφάλων τάσεως (κούρασης) μετά την πολύωρη ανάγνωση των μαθητικών βιβλίων, τη λύση ασκήσεων και την εργασία στο κομπιούτερ», υπογραμμίζει ο οφθαλμίατρος- χειρούργος κ. Ιωάννης Θεοχάρης.