Επιδημία πονοκεφάλων λόγω ύφεσης
ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Έξαρση των πονοκεφάλων προκαλεί η οικονομική κρίση, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής μας και μειώνοντας κατακόρυφα την αποδοτικότητά μας στη δουλειά. Όπως εξηγεί η γενική ιατρός Ελένη Λίβα- Κάπου, οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι που πυροδοτούνται από το συσσωρευμένο άγχος και τις άλλες «τοξικές» επιδράσεις του Μνημονίου στην καθημερινότητά μας είναι οι λεγόμενοι πονοκέφαλοι τύπου τάσεως και οι ημικρανίες, με τις τελευταίες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο καθώς σχετίζονται και με ορμονικούς παράγοντες, ενώ εμφανίζουν και έντονο κληρονομικό υπόβαθρο.
«Μέγκενη»
Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσεως που συνήθως πυροδοτούνται από τη διαρκή πίεση στο γραφείο εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και συνήθως οι πάσχοντες τους περιγράφουν σαν μια «μέγκενη» η οποία τους σφίγγει το κεφάλι. Ο πόνος είναι πιο δυνατός στους κροτάφους, όπου γίνεται αντιληπτός σαν σφυριές, ή στο μέτωπο, πάνω από τα μάτια. Ενίοτε, ωστόσο, εμφανίζεται και στην πίσω πλευρά του κεφαλιού ή τον αυχένα. Αν και η συχνότητα εμφάνισης αυτών των πονοκεφάλων έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό, το ευχάριστο είναι πως τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με απλά αναλγητικά. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κοινών αναλγητικών ουσιών και τα άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι καλό είναι να αποφεύγουν τα ασπιρινούχα σκευάσματα. Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν να μη συνδυάζουμε διαφορετικά αναλγητικά –καθώς η αλληλεπίδραση τους ενδέχεται να επιτείνει τον πονοκέφαλο- και να μην παίρνουμε μέγα-δόσεις παυσίπονων (δηλαδή παυσίπονα με τις χούφτες, ούτε κάθε μία ώρα ακόμα ένα χάπι) πιστεύοντας –λανθασμένα- ότι έτσι θα απαλλαγούμε πιο γρήγορα από την ενόχληση.
Προσοχή
Όσοι υποφέρουν τακτικά από κεφαλαλγίες και διαπιστώνουν ότι ο πόνος ξεκινά πολύ απότομα, δεν υποχωρεί με τα φάρμακα και επιδεινώνεται με την πάροδο των ωρών, πρέπει να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, καθώς ο πονοκέφαλος ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιες παθολογικές αιτίες. Τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να υποκρύπτει είναι το αυχενικό σύνδρομο και η ιγμορίτιδα.
Εναλλακτικές θεραπείες
Αν και τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην υποχώρηση του πονοκεφάλου, η εναλλακτική αντιμετώπιση με ολιστικές ιατρικές μεθόδους κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. «Το ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους καθώς και το bowtech, μια παραλλαγή του βελονισμού χωρίς βελόνες με το χέρι του θεραπευτή να ασκεί ελαφριά πίεση σε νευραλγικά σημεία του σώματος, βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων», εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής κ. Τάσος Τερζόπουλος, ενώ και το μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε αδρανές έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο) έχει ευεργετική επίδραση, δρώντας σαν αγχολυτικό. Επίσης και η ρεφλεξολογία –μια άλλη διαδεδομένη ολιστική τεχνική- δρα σαν αντίδοτο στις κεφαλαλγίες. Στους πονοκεφάλους που πυροδοτούνται από το στρες δρουν κατευναστικά όλες οι μέθοδοι χαλάρωσης όπως η γιόγκα, το σιάτσου και το τάι- τσι, ενώ βοηθούν και ο καλός ύπνος, η αποφυγή αλκοόλ –ειδικά των σκληρών ποτών αλλά και των κόκκινων παλαιωμένων κρασιών- και η ισορροπημένη διατροφή. Επίσης για την αποφυγή των κεφαλαλγιών αλλά και των ημικρανιών καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πολύ ώριμων τυριών (σαν το ροκφόρ), προϊόντων ψαριού, τουρσιών, ξινολάχανου και αβοκάντο.
«Για να ανακουφιστούμε από τον πονοκέφαλο πιέζουμε με δύναμη τους κροτάφους εκεί όπου νιώθουμε τις ‘σφυριές’ και μετά με δύο δάχτυλα –το δείκτη και τον παράμεσο- τραβάμε τις ρίζες των μαλλιών (τούφα- τούφα)» συμβουλεύει ο φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Τερζόπουλος.