ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ“Ελεύθερος Τύπος”, 11/04/2010

Κάψτε θερμίδες έξυπνα και κυρίως… οικονομικά

Η άνοιξη ευνοεί το τζόκινγκ και το ποδήλατο είτε στην πόλη (πάρκα) είτε στην ύπαιθρο.

Οι νέοι ποδηλατόδρομοι που μόλις δημιουργήθηκαν στα περισσότερα αθηναϊκά προάστια -χαρίζοντας τους ένα αέρα από Άμστερνταμ- μαζί με τους δημοτικούς υπαίθριους χώρους άθλησης, τα πάρκα και τους δρόμους προσφέρονται για ανοιξιάτικα σπορ, με λίγα ή καθόλου χρήματα που μας κρατούν σε άριστη φόρμα. Σύμμαχος στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες ο καλός καιρός που μας προτρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να γυμνάσουμε τους πιασμένους μύες του σώματός μας. Ο φυσικοθεραπευτής κ. Τάσος Τερζόπουλος προτείνει οικονομικά και αποδοτικά σπορ για μέσα στην πόλη, που ενδείκνυνται για κάθε ηλικία και αποτελούν προσιτό σε όλους διαβατήριο υγείας και ευεξίας.

Jogging: Εξαιρετική αερόβια άσκηση, με εκατομμύρια πιστούς οπαδούς παγκοσμίως, δεδομένου ότι αν και δεν στοιχίζει τίποτα, βοηθά να καούν οι περιττές θερμίδες. Το τρέξιμο είναι περισσότερο ωφέλιμο όταν γίνεται σε χαλαρούς ρυθμούς και σε επίπεδο έδαφος, ειδικά για τους αρχάριους. Οι πιο fit μπορούν να επιλέξουν και ανηφορικές-κατηφορικές διαδρομές, που ζορίζουν περισσότερο το αναπνευστικό, αρκεί αυτές να μην είναι στο ξεκίνημα ή στο σταμάτημα, αλλά στο μέσο της διαδρομής. Παράλληλα, το jogging βελτιώνει την ελαστικότητα των μυών, κάτι που το έχουμε ανάγκη μετά από τόσες ώρες καθιστικής εργασίας και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την τόνωση των αντιβαρικών μυών, οι οποίοι καταπονούνται περισσότερο όταν εργαζόμαστε στο κομπιούτερ. Δεν ενδείκνυται μόνο σε όσους έχουν πολλά περιττά κιλά, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση ή οστεοαρθρίτιδα.
Συχνότητα-διάρκεια: 3 φορές την εβδομάδα, από 20 λεπτά. Σταθερός ρυθμός στην διαδρομή, καλύτερες ώρες πρωί 8.00-9.00 πμ και απόγευμα 5.00-7.30 μμ.

Γρήγορο βάδην: Αποτελεί καλή άσκηση για όλους και δεν έχει τους περιορισμούς του τζόκινγκ. Για καλύτερο αποτέλεσμα τα χέρια πρέπει να ακολουθούν τον ρυθμό των ποδιών.
Συχνότητα-διάρκεια: 3 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον από 30 λεπτά, για να αποδώσει η άσκηση.

Ποδήλατο πόλης: Καλή αερόβια άσκηση με ένα απολύτως οικολογικό μεταφορικό μέσο. Οι νέοι ποδηλατόδρομοι αποτελούν κίνητρο για να αποκτήσουμε ένα ποδήλατο και να το χρησιμοποιούμε στις μικρές μετακινήσεις συνδυάζοντας την άσκηση με ψυχαγωγία (ευχάριστη αλλαγή παραστάσεων). Δεν ενδείκνυται για υπέρβαρους και άτομα με καρδιακά προβλήματα ή αρθρίτιδα. Για τους αρχάριους είναι καταλληλότερες οι επίπεδες διαδρομές στις οποίες δεν κινδυνεύουν να φουσκώσουν και οι γάμπες.
Συχνότητα-διάρκεια: Καθημερινά και απεριόριστα αν πρόκειται για χαλαρές διαδρομές. Για πιο αγωνιστική χρήση, 3 φορές την εβδομάδα από 40 λεπτά.

Πινγκ-πονγκ: Λιγότερο αερόβιο σπορ που είναι περισσότερο κατάλληλο για μυϊκή ενδυνάμωση. Ενδείκνυται για παιδιά και μεγάλους, είναι διασκεδαστικό και κυρίως παντός καιρού, αφού παίζεται και με βροχή στην βεράντα ή κάποιο εσωτερικό playroom.
Συχνότητα-διάρκεια: 2-4 φορές την εβδομάδα (κάθε παιχνίδι αποτελείται από 3 σετ των 20 λεπτών). 

Ποδόσφαιρο 5x5: Γυμνάζει πόδια και χέρια, είναι λιγότερο αερόβιο από το jogging καθώς στηρίζεται και στην εκρηκτικότητα και έχει το ισχυρό πλεονέκτημα ότι προσφέρει κίνητρο στους συμμετέχοντες ως ομαδικό άθλημα. Για αυτό θεωρείται και ιδιαίτερα ψυχοθεραπευτικό.
Συχνότητα-διάρκεια: 2 φορές την εβδομάδα είναι ιδανικά, αλλά και μία φορά γυμνάζει το σώμα.

Τένις: Άριστος συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης και ο καλύτερος τρόπος για να κάψουμε θερμίδες μετά το τζόκινγκ. Αποφεύγουμε τα δυνατά καρφώματα αν κάνουμε καθιστική εργασία και είμαστε ευάλωτοι στα σύνδρομα του γραφείου για να μην πάθουμε τον αγκώνα του τενίστα (κάκωση στην άρθρωση). Προσοχή επίσης χρειάζεται στα γόνατα από τις απότομες στροφές του σώματος. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο τραυματισμών επιλέγουμε το κατάλληλο αθλητικό παπούτσι ανάλογα με το είδος του γηπέδου, ενώ για low-cost σερβίς προτιμούμε τα δημοτικά γήπεδα τένις.
Συχνότητα-διάρκεια: 1-2 φορές την εβδομάδα (κάθε παιχνίδι διαρκεί μίνιμουμ μια ώρα). Οι καταλληλότερες ώρες: πρωί ή απόγευμα προς βραδάκι.