ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ“Ελεύθερος Τύπος”, 10/03/2010

Η δουλειά βλάπτει… την υγεία

Σειρά από οργανικές διαταραχές που αποκαλούνται «σύνδρομα του γραφείου»

Το ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη (εν προκειμένω τον εργαζόμενο) το ξέρετε, το λέει άλλωστε και η γνωστή σαφή παροιμία. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως δεν τον… τρώνε μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή ή κούραση και το άγχος, αλλά μια σειρά από οργανικές διαταραχές που αποκαλούνται «σύνδρομα του γραφείου» και εξελίσσονται σε σύγχρονες επιδημίες. Αν και τα σύνδρομα του γραφείου αφορούν και εκδηλώνονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού κάθε γραφείου καθηλώνοντάς μας σε ατελείωτες ώρες καθιστικής εργασίας.

Χέρια
«Η πιο γνωστή διαταραχή του γραφείου είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που οφείλεται στη συμπίεση του μέσου νεύρου (στο εσωτερικό του καρπού) από την κακή θέση των χεριών όταν γράφουμε στο πληκτρολόγιο. Εκδηλώνεται με έντονους πόνους, μούδιασμα και δυσκαμψία των δαχτύλων και αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη χάπια, ξεκούραση και χρήση ειδικού ελαστικού νάρθηκα, ενώ σε προχωρημένο στάδιο γίνεται και χειρουργική επέμβαση», επισημαίνει ο χειρούργος-ορθοπαιδικός Δημήτρης Κακλαμάνης.

Αυχένας
Η δεύτερη συχνά εμφανιζόμενη εργασιακή διαταραχή είναι το αυχενικό σύνδρομο, που περιλαμβάνει μια ομάδα μυοσκελετικών παθήσεων, οι οποίες εκδηλώνονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
     «Το αυχενικό στους εργαζόμενους οφείλεται συνήθως σε κήλη δίσκου ή αρθρίτιδα και εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, πόνους στην πλάτη, στον ώμο, ακόμα και στο μπράτσο, καθώς και μούδιασμα των χεριών. Εννέα στις δέκα περιπτώσεις αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά από το στόμα και περιορισμένη χρήση κολάρου, ενώ σπάνια γίνεται επέμβαση σπονδυλοδεσίας», εξηγεί ο χειρούργος-ορθοπαιδικός.
     Μια άλλη βλάβη είναι ο ευθειασμός του αυχένα, δηλαδή η απώλεια της φυσικής του καμπυλότητας.
     «Γι’ αυτή τη διαταραχή ευθύνονται κυρίως το άγχος και η προσήλωση στην εργασία που μας κάνουν να γέρνουμε το σώμα μας προς την οθόνη του υπολογιστή, αντί να καθόμαστε με την πλάτη ίσια και τους ώμους χαλαρούς, όπως θα ‘πρεπε», προσθέτει ο φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Τερζόπουλος.

Όραση
Το τρίτο και φαρμακερό πρόβλημα υγείας που δημιουργεί το γραφείο αφορά την πιο πολύτιμη από τις πέντε αισθήσεις, την όρασή μας. «Διεθνώς αποκαλείται computer eye syndrome και ουσιαστικά πρόκειται για σοβαρής μορφής ξηροφθαλμία που οφείλεται στην πολύωρη κοντινή εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή», εξηγεί ο οφθαλμίατρος-χειρουργός Ιωάννης Θεοχάρης.
     Η οφθαλμολογική βλάβη επιτείνεται από την απουσία συχνού βλεφαρίσματος, που είναι ο φυσικός τρόπος καθαρισμού και λίπανσης του ματιού, ενώ η πολύωρη κοντινή εργασία και γενικά η ενασχόληση με το κομπιούτερ ενοχοποιούνται από πρόσφατες έρευνες και για τη σύγχρονη επιδημία μυωπίας που μαστίζει τους ενήλικες, αλλά και όσα παιδιά σερφάρουν με τις ώρες στο Ίντερνετ ή παίζουν διαρκώς video games.
     Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, πάντως, πιο πολύ υποφέρουν οι γυναίκες που ακολουθούν αντισύλληψη με χάπι, καθώς μια από τις «παρενέργειες» της μακροχρόνιας λήψης αντισυλληπτικού χαπιού είναι η επιτάχυνση της ξηροφθαλμίας.

Συμβουλές που προσφέρουν ανακούφιση
1.    Ρυθμίζουμε στο κατάλληλο ύψος το κάθισμα του γραφείου και την οθόνη του υπολογιστή, ώστε να βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από την ευθεία των ματιών μας και να μη χρειάζεται να κάνουμε υπερέκταση του αυχένα.
2.    Δεν στερεώνουμε το ακουστικό του τηλεφώνου μεταξύ κεφαλιού και ώμου, γέρνοντας το κεφάλι. Αν πρέπει να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, χρησιμοποιούμε ακουστικά.
3.    Σηκωνόμαστε κάθε λίγο για να ξεμουδιάζει το σώμα μας. Τα μικρά σύντομα διαλείμματα κάνουν καλό και στα μάτια μας καθώς διακόπτουμε για λίγο την κοντινή εργασία. Ακόμα όμως και αν πρέπει να μείνουμε καθισμένοι στο γραφείο μας, φροντίζουμε να ξεκουράζουμε τα μάτια μας κάθε 40-60 λεπτά είτε κλείνοντάς τα είτε εστιάζοντας σε ένα μακρινό αντικείμενο.
4.    Αν φοράμε φακούς επαφής, καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα για να τα υγραίνουμε.
5.    Στο τέλος της ημέρας κάνουμε μια σειρά εύκολων ασκήσεων στο σπίτι για να επαναφέρουμε το σώμα μας στη φυσική του θέση. Η πρώτη είναι ιδανική πριν από τον ύπνο: Ξαπλωμένοι ανάσκελα στο κρεβάτι πιέζουμε το κεφάλι προς το στρώμα, φέρνοντας το πηγούνι προς το στέρνο, ώστε να αντισταθμίσουμε τον ευθειασμό του αυχένα. Εξίσου ξεκούραστη είναι και η δεύτερη: Τυλίγουμε μια πετσέτα σε ρολό, την τοποθετούμε στο πάτωμα και ξαπλώνουμε πάνω της ώστε το ρολό να είναι παράλληλο με τον κορμό μας και ακριβώς κάτω από τη σπονδυλική στήλη. Χαλαρώνουμε τους ραχιαίους μυς αναγκάζοντας τους θωρακικούς να κάνουν έκταση, δηλαδή την αντίθετη κίνηση από αυτή που κάνουμε στο γραφείο όταν ασυναίσθητα καμπουριάζουμε μπροστά στο κομπιούτερ.