“Ελεύθερος Τύπος”, 09/01/2010
Πάρτε τα βουνά για να βρείτε την υγειά σας!
Αθληθείτε με πεζοπορία, ποδήλατο, ορειβασία, σκι και rafting!
Να σηκωθείτε από τον καναπέ και να… πάρετε τα βουνά συστήνουν οι ειδικοί για να εξασφαλίσετε καλύτερη υγεία και ευεξία. Δεν πρόκειται για ευφυολόγημα, αλλά για τεκμηριωμένη επιστημονική συμβουλή, αφού τα χειμερινά σπορ (του βουνού) κινητοποιούν τις σκουριασμένες αρθρώσεις και τους πιασμένους μύες από την καθιστική εργασία, ενώ χαρίζουν και ψυχική ευφορία, φέρνοντάς μας πιο κοντά στη φύση. Επειδή ωστόσο ενέχουν κινδύνους -όπως απέδειξε πρόσφατα το τραγικό συμβάν στον Λούσσιο ποταμό- πρέπει να γίνονται με τον σωστό εξοπλισμό και παρουσία δασκάλου ή οδηγού. Για να διαλέξετε την χειμερινή δραστηριότητα που σας ταιριάζει καλύτερα, ο φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Τερζόπουλος καταγράφει τα οφέλη τους και δίνει συμβουλές για το πώς να ντυθείτε και τι άλλο να πάρετε μαζί σας.
Πεζοπορία: Ενδείκνυται για όλους ανεξαρτήτως υγείας και φυσικής κατάστασης. Είναι ήπια, αερόβια άσκηση που κινητοποιεί τους μύες και δυναμώνει την αναπνευστική λειτουργία. Επίσης χαρίζει ψυχική ευεξία και ξεκουράζει τα μάτια από τον υπολογιστή καθώς τους προσφέρει εναλλαγή χρωμάτων και δυνατότητα εστίασης σε μακρινά αντικείμενα (μακρινή όραση). Αποτελεί καλή άσκηση για τους ανθρώπους της πόλης και για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού (καρδιοπαθείς, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού), με την προϋπόθεση ότι θα αποφεύγουν τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές.
Απαιτείται: Ντύσιμο σε στυλ κρεμμύδι (σε πολλαπλά στρώματα, με ζεστά και άνετα ρούχα), υποδήματα trekking με τρακτερωτή σόλα.
Πάρτε μαζί: Νερό και σταφίδες ή μπισκότα πτι-μπερ για ενέργεια.
Συχνότητα: Μια φορά την εβδομάδα
Ποδήλατο δρόμου: Καλή αερόβια άσκηση που γυμνάζει κυρίως τα πόδια. Δεν συστήνεται σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και εντελώς αγύμναστους. Η επιλογή του ποδήλατου γίνεται ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους και τα σωματικά χαρακτηριστικά του αναβάτη.
Απαιτείται: Ντύσιμο με αντιανεμικά ρούχα, φλατ αθλητικά παπούτσια και προστατευτικός εξοπλισμός (κράνος, γάντια).
Πάρτε μαζί: Νερό ή ισοτονικό ποτό.
Συχνότητα: Μια φορά την εβδομάδα.
Ποδήλατο βουνού (mountain bike): Πιο απαιτητικό άθλημα, που γυμνάζει όλο το σώμα. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή υποφέρουν από καρδιά ή αναπνευστικά νοσήματα. Αν είστε αρχάριοι διαλέξτε μια διαδρομή με ήπια μορφολογία όπως η περιοχή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα ή τα Βασιλικά κτήματα της Πάρνηθας. Για τους λάτρεις της αδρεναλίνης υπάρχει και το downhill, δηλαδή η κατάβαση λόφου.
Απαιτείται: Ντύσιμο με πρόχειρα αθλητικά ρούχα, κατά προτίμηση με επένδυση fleece, ώστε να προστατεύουν από τις πτώσεις, κράνος και επιγονατίδες.
Πάρτε μαζί: Νερό ή ισοτονικό ποτό, μπάρες δημητριακών.
Συχνότητα: Δύο φορές τον μήνα.
Ορειβασία: Δύσκολο άθλημα, όχι για τους ανθρώπους της πόλης που γίνονται αθλητές του σαββατοκύριακου. Γυμνάζει όλο το σώμα και ενέχει κινδύνους τραυματισμού ειδικά η ελεύθερη αναρρίχηση (free style climbing). Οι αρχάριοι επιβάλλεται να έχουν οδηγό.
Απαιτείται: Ντύσιμο με ισοθερμικά και αντιανεμικά ρούχα, υποδήματα trekking και προστατευτικός εξοπλισμός (κράνος, γάντια κλπ).
Πάρτε μαζί: ισοτονικό ποτό, μπάρες δημητριακών ή σταφίδες για τον μεταβολισμό.
Συχνότητα: Μια έως δύο φορές τον μήνα.
Rafting: Ασκεί κυρίως τα χέρια, ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και χαρίζει ψυχική ευεξία από την επαφή με τη φύση. Επειδή φορτίζει τις αρθρώσεις, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους που υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα. Για την αποφυγή ατυχημάτων επιβάλλεται να γίνεται με οδηγό και να οργανώνεται από σοβαρές εταιρίες οι οποίες ασχολούνται χρόνια με τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως η «Ευ ζην», η «Τrekking» και η «Αδρεναλίνη». Το ποτάμι επιλέγεται αναλόγως του βαθμού εμπειρίας.
Απαιτείται: Στολή νεοπρέν και αντιανεμικό, ειδικά γάντια και κράνος (οπωσδήποτε).
Πάρτε μαζί: Νερό και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Συχνότητα: Δύο με τρεις φορές τον χρόνο.
Σκι: Εξαιρετική αερόβια άσκηση, που γυμνάζει τους ταλαιπωρημένους από την καθιστική ζωή μύες της λεκάνης (τετρακέφαλους, προσαγωγούς, απαγωγούς, οπίσθιους μηριαίους), που δεν ασκούνται καθημερινά. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς στην κατάβαση βελτιώνει πολύ και την αναπνευστική ικανότητα. Επειδή ωστόσο δημιουργεί πίεση στη μέση και τα γόνατα, καλό είναι να το αποφεύγουν όσοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για το snowboard, που ενέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού αφού κλειδώνει τα δύο πόδια στη σανίδα και τα αναγκάζει να συμπεριφέρονται σαν ένα. Οι αρχάριοι οπωσδήποτε να ξεκινούν με δάσκαλο, για να μάθουν σωστά την τεχνική και να αποφύγουν τυχόν ατυχήματα.
Απαιτείται: Σωστός εξοπλισμός (αδιάβροχη φόρμα, ισοθερμική μπλούζα, γυαλιά ή μάσκα, σκούφος, γάντια) και μικρά διαλείμματα για ξεκούραση.
Πάρτε μαζί: Μια σοκολάτα υγείας.
Συχνότητα: Οκτώ έως δέκα φορές τον χρόνο.