«Ελεύθερος Τύπος», 06/06/2010
Κάψτε θερμίδες χωρίς να «καεί» το πορτοφόλι σας
4 καλοκαιρινά σπορ… που αδυνατίζουν
Η γυμναστική θέλει τρόπο και όχι κόπο, πόσο δε μάλλον το καλοκαίρι, που πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες και να αποκτήσουμε το καλλίγραμμο σώμα των πρωταγωνιστών του «Baywatch».
Και καθότι δεν υπάρχει... σάλιο για γυμναστήριο και για καμία άλλη αθλοπαιδιά που κοστίζει χρήματα, ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος προτείνει τέσσερα σπορ τα οποία, αν και έχουν μηδαμινό κόστος, δυναμώνουν τους μύες, βελτιώνουν την αναπνευστική ικανότητα και διορθώνουν την κακή στάση του σώματος, μετά από το υποχρεωτικό καθισιό στην καρέκλα του γραφείου.
1) Ρακέτες: Πολύ καλή αερόβια άσκηση, που τονώνει το αναπνευστικό σύστημα και παράλληλα δυναμώνει τους μύες. Αν και θεωρείται περισσότερο διασκέδαση, όταν παίζουμε ρακέτες γυμνάζουμε εκτός από τα χέρια και τους μύες των ποδιών που αδρανούν με την καθιστική ζωή, όπως οι γλουτιαίοι, οι προσαγωγοί και οι τετρακέφαλοι. Mισή ώρα ρακέτες με δυναμικό παίξιμο αντιστοιχούν σε δύο ώρες άσκηση του γυμναστηρίου.
Tip: Όταν παίζουμε ρακέτες κάτω από τον ήλιο, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης κινδυνεύουμε από αφυδάτωση και ηλιακό έγκαυμα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε καπέλο, αντιηλιακό και να πίνουμε τακτικά νερό.
2) Beach volley: Συνδυάζει αεροβική και αναερόβια άσκηση καλύτερα και από το τένις. Το ιδανικό τερέν είναι η βρεγμένη άμμος και γυμνάζονται εξαιρετικά οι μύες της πίσω πλευράς του σώματος, όπως οι γλουτιαίοι και οι γαστροκνήμιοι (στις γάμπες) αλλά και οι καταπονημένοι από την αδράνεια μύες στα λαγόνια που «δουλεύουν» όταν σηκωνόμαστε από την καθιστή στάση. Λόγω των αλμάτων το beach volley δεν ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από μηνίσκο ή οστεοαρθρίτιδα.
Tip: Beach volley μπορούμε να παίξουμε και στην θάλασσα σε λιγότερο αγωνιστική εκδοχή αλλά με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμών. Για το κλασικό παιχνίδι στην άμμο, που οι τραυματισμοί παραμονεύουν, μια καλή προθέρμανση περιλαμβάνει ολιγόλεπτο περπάτημα στην παραλία και μερικές διατάσεις χεριών και ποδιών.
3) Κολύμβηση: Θεωρείται άσκηση όταν κολυμπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά και δεν κάνουμε πλατσούρισμα στα ρηχά. Στα υπέρ της κολύμβησης είναι ότι αποτελεί ιδανική άσκηση για όλους, ακόμα και τις εγκύους, τους παχουλούς ή παχύσαρκους και τα άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις, αφού το νερό εκμηδενίζει το βάρος του σώματος. Για τους ανθρώπους της πόλης που περνούν την ζωή τους στο γραφείο και υποφέρουν από αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και δισκοπάθειες, το καλύτερο στυλ κολύμβησης είναι το ύπτιο που στηρίζει την σπονδυλική στήλη και δυναμώνει τους αντιβαρικούς μύες του σώματος (γλουτιαίοι, πολυσχιδείς και ραχιαίοι). Από τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης, το πρόσθιο (βατραχάκι) δεν ενδείκνυνται σε όσους έχουν προβλήματα μέσης ή αυχένα, καθώς τα σημεία αυτά υπερφορτίζονται. Πιο ακίνδυνο είναι το ελεύθερο, αλλά αν έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα δεν κολυμπάμε με βατραχοπέδιλα.
Tip: Ιδανικά η κολύμβηση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να ασκείται πραγματικά το σώμα. Για λόγους ασφάλειας κολυμπάμε παράλληλα προς την παραλία και όχι από τα ρηχά προς τα βαθιά.
4) Σχοινάκι: Αποτελεί εξαιρετική άσκηση και αυτό το γνωρίζουν καλά πρωτίστως οι επαγγελματίες αθλητές. Το σχοινάκι τονώνει την αναπνευστική λειτουργία και παράλληλα χαρίζει ελαστικότητα στους μύες των άνω και κάτω άκρων που δεν γυμνάζονται τον χειμώνα με την καθιστική εργασία. Μισή ώρα με σαράντα λεπτά, με εναλλασσόμενη ταχύτητα και ρυθμό αρκούν για να γυμναστούμε από κορυφής μέχρι ονύχων.
Tip: Είναι σαφώς προτιμότερο να κάνουμε σχοινάκι ξυπόλητοι, καθώς έτσι ενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις στις φτέρνες που μένουν στην αχρηστία όλο τον χειμώνα. Για να περιορίσουμε τους κραδασμούς στις αρθρώσεις επιλέγουμε μαλακό έδαφος (χώμα, γρασίδι) αντί για σκληρό τσιμέντο ή δάπεδο σπιτιού στρωμένο με πλακάκι ή μάρμαρο.