ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΑνακάλυψε τον αντίκτυπο της καθημερινότητας στο σώμα σου! | Bonjour!- Οκτώβριος 2018

Ανακάλυψε τον αντίκτυπο της καθημερινότητας στο σώμα σου! | Bonjour!- Οκτώβριος 2018

Γράφει η Αλεξία Σβώλου

 

Δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς μικροσκοπικά λάπτοπ, τάμπλετ, έξυπνα κινητά τηλέφωνα κι άλλα γκάτζετ που έφερε η επανάσταση της τεχνολογίας. Μαζί όμως με τα μεγάλα οφέλη ήρθαν και προβλήματα, καθώς αυτές οι ηλεκτρονικές «ευκολίες» άλλαξαν δραματικά όχι μόνο τον τρόπο που ζεις αλλά και το πως κινείσαι. Ήρθε η ώρα να διορθώσεις τα λάθη, που επαναλαμβάνεις χωρίς να το συνειδητοποιείς 365 μέρες το χρόνο, προτού το σώμα σου υποστεί μη αντιστρεπτή ζημιά.

 

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή είναι σαρωτικός. Όπως εξηγεί ο Τάσος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής: « Τα high tech gadget την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα,απαιτώντας να επαναλαμβάνεις μονότονα καθημερινά τις ίδιες κινήσεις. Έτσι προκαλείται μεγάλος φόρτος εργασίας σε κάποιες ομάδες μυών και αρθρώσεων, ενώ άλλες μένουν σε απραξία, με συνέπεια να εμφανίζονται τα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης. Το βασικό πρόβλημα ωστόσο, είναι πως τα σύνδρομα εμφανίζονται σε πολύ νεότερες ηλικίες αφού tablets, smartphones κι άλλες τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούν πλέον τα μικρά παιδιά. Για να προλάβεις τις σκελετικές βλάβες, πρέπει να σπάσεις το παθολογικό ‘μοντέλο’ και να αποφύγεις τη μονοτονία στις κινήσεις σου» συμβουλεύει ο ειδικός.

 

4 tips ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ

 

  • Χρησιμοποίησε το ποντίκι του υπολογιστή και με τα δύο χέρια. Θα μειώσει την κούραση που δέχεται το ένα χέρι σε αγκώνα, καρπό, δάχτυλα και θα σε προστατέψει από τα σύνδρομα του καρπιαίου σωλήνα, της ωλενίτιδας, της επικονδυλίτιδας και του εκτυνασσόμενου δανκτύλου.

 

  • Άλλαξε θέση και ύψος στην οθόνη του υπολογιστή. Θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου.

 

  • Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο και με τα δύο χέρια. Θα μειώσεις τον κίνδυνο για τενοντίτιδες στον ώμο (του υπερακανθίου – η πιο συνηθισμένη), επικονδυλίτιδες και τενοντοελυτρίτιδες.

 

  • Άλλαξε θέση στα εικονίδια του κινητού τηλεφώνου. Η προσπάθεια να τα εντοπίσεις σε νέες «θέσεις» θα σε προστατέψει από διάφορες μορφές τενοντίτιδας αγκώνα, καρπού και δαχτύλων, ενώ παράλληλα θα ακονίσει το μυαλό σου.