ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣΑφήνοντας το life coaching στο σώμα

Αφήνοντας το life coaching στο σώμα

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής ο τίτλος του life coach και  η έννοια του life coaching.

Δηλαδή προπονητής ζωής και εκπαίδευση στην διαχείριση της ζωής.

Κάνοντας μια έρευνα σε σελίδες επαγγελματιών life coaching θα διαπιστώσετε ότι το βιογραφικό των περισσοτέρων αναφέρει  βασικές σπουδές και προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του marketing ή και των πωλήσεων. Συνεπώς σε τι είχανε εκπαιδευθεί;

Να πουλάνε.

Μια άλλη μερίδα από life coachers προέρχεται από χώρους όπως, ακαδημαϊκοί, ψυχολόγοι κτλ. αλλά και άνθρωποι χωρίς ανώτερες σπουδές.

Και έρχεται το εύλογο  ερώτημα. Μπορεί κάποιος να σε «εκπαιδεύσει» στο πως να ευτυχήσεις και πως να ευημερήσεις;

Γιατί πρακτικά κάτω από τον τίτλο του life coaching αυτό προωθούν και πουλάνε σαν υπηρεσία. Την ευτυχία και την ευημερία. Να σε εκπαιδεύσουν να είσαι χαρούμενος στην καθημερινότητα, να κάνεις καλύτερες προσωπικές επιλογές, να αυξήσεις τα έσοδα σου αφού μαθαίνεις να «αυτοβελτιώνεσαι» να αποδίδεις καλύτερα και να διεκδικείς  καλύτερες αποδοχές που σημαίνει καλύτερο επίπεδο ζωής.

 

Αλήθεια υπάρχει εμπεριστατωμένη μέθοδος που να μπορεί να σε εκπαιδεύσει σε αυτό;

 

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής ως θεραπευτής, μέσα στους χιλιάδες ασθενείς που με  έχουν επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια κάποιοι από αυτούς ήταν life coachers και ακόμα περισσότεροι  παρακολούθησαν σεμινάρια  life coaching. Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι τα περισσότερα από αυτά τα σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά. Αλήθεια αν μπορείς να εκπαιδεύσεις κάποιον σε αυτό μπορείς να το κάνεις και μέσα από μια ψυχρή οθόνη; – πολλές φορές με αρκετούς άλλους μαζί-  και όχι δια ζώσης; Χωρίς την ανθρώπινη επαφή;

To αφήνω ως προβληματισμό και συνεχίζω…

Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς μου λοιπόν που παρακολουθούσαν τέτοια μαθήματα – ευτυχίας και επιτυχίας- κάνανε ήδη χρόνια ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσουν προσωπικά τους θέματα από το παρελθόν ή το παρόν. Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να αντικαταστήσουν την ψυχοθεραπεία ή την ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή με όσα τους προσέφεραν τα σεμινάρια αυτά. Το σκέφτηκαν μόνοι ή  παρακινήθηκαν έμμεσα από τον coach δεν γνωρίζω απλά το παρατήρησα επανειλημμένα ως συμπεριφορά. Άλλοι που ήταν coach ξεκίνησαν να ασχολούνται με αυτό όταν απολύθηκαν από την θέση τους σε κάποια εταιρία ή έψαχναν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η εμπειρία ενός ζευγαριού που με επέλεξαν ως θεραπευτή τους. Ήταν και οι δύο life coach και όταν μετά από καιρό ένας εκ των δύο με επισκέφτηκε ξανά με πληροφόρησε ότι δεν ήταν πλέον ζευγάρι. Προφανώς το life coaching που «εκπαίδευαν» άλλους για να βελτιώσουν την ζωή τους δεν κατάφερε να τους βοηθήσει  στην δικιά τους ζωή….

Και έρχεται το κρίσιμο ερώτημα. Υπάρχει κάποιος ή κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερη διαχείριση της ζωής μας;

Και η απάντηση είναι απλή και πιθανώς αναπάντεχη για πολλούς.

Υπάρχει. Ποιος είναι; Το μοναδικό δημιούργημα που λέγετε ανθρώπινο σώμα.

Είναι αποδεδειγμένα αποδεκτό ότι έχει μια μοναδικά απλή και πολύπλευρη λειτουργία με μηχανισμούς ρύθμισης και ελέγχου λειτουργίας των συστημάτων και των οργάνων του και φυσικά με τον μοναδικό γιατρό-επισκευαστή που λέγεται παρασυμπαθητικό σύστημα. Που καλύτερος προγραμματιστής και «εκτελεστής»  επισκευών μιας μηχανής στον κόσμο δεν υπάρχει.

Και πως μπορεί να το κάνει αυτό;

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Υπάρχει μια διαπολιτισμική παραδοχή ότι δεν μπορείς να ευτυχήσεις και να ευημερήσεις αν δεν έχεις καλή υγεία. Και  το παρασυμπαθητικό σύστημα είναι δημιουργημένο για να κάνει αυτή την δουλειά. Να διατηρεί την καλή μας υγεία ή να μας ενημερώνει όταν αυτή πάει να διαταραχθεί.

Από τα 24 χρόνια που είμαι φυσικοθεραπευτής τα 20 ασχολούμαι αποκλειστικά με την μέθοδο Bowtech. Μια ήπια ολιστική μέθοδο που βοηθάει το σώμα να κάνει «life coaching». Και γράφω βοηθάει γιατί το σώμα και δη το παρασυμπαθητικό είναι ρυθμισμένο για να κάνει αυτή την διαχείριση όταν αυτή διαταράσσεται  ή και τείνει να απωλεσθεί  λόγω του δυτικού τρόπου ζωής. Αυτός με τα γνώριμα σε όλους χαρακτηριστικά, των πολλών ωρών εργασίας με τεράστια πίεση στο να διεκπεραιωθούν ημερησίως ατελείωτες μη απαραίτητες δραστηριότητες/υποχρεώσεις  που προκαλούν  μεγάλο άγχος και  stress με αποτέλεσμα σταδιακά να διαταράσσεται η λειτουργία του «εσωτερικού γιατρού» που λέγεται παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Και πως γίνεται αυτό;

Όλος αυτός ο επιθετικός δυτικός τρόπος ζωής φέρνει ανισορροπία στην σχέση του συμπαθητικού που ελέγχεται από την βούληση και τις επιθυμίες μας σε βάρος του παρασυμπαθητικού  - αφού του δίνεται όλο και λιγότερος χρόνος- που είναι ρυθμισμένο να λειτουργεί αυτόματα και να κάνει της απαραίτητες «επισκευές» και να ανακτά όλες τις θρεπτικές ουσίες και δυνάμεις που έχασε στην διάρκεια της ημέρας για να μπορεί να συνεχίσει την επομένη πλήρη δυνάμεων και ενέργειας. Κάτι που κατά βάση γίνεται στο ύπνο αφού το συμπαθητικό  μπαίνει σε safe mode.

Το πιο συναφές παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα θα ήταν η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου. Σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας και όσο αυτό παλαιώνει εσείς να το χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο και να το φορτίζεται όλο και λιγότερο. Δηλαδή δεν είστε ποτέ με 100% μπαταρία. Και τι έχει ως αποτέλεσμα όλο αυτό. Λιγότερη αντοχή και ταχύτερη κόπωση. Με επιστημονικούς όρους λέγεται χρόνια κόπωση και βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον δυτικό κόσμο.

Σαν θεραπευτής και χρησιμοποιώντας την μέθοδο Bowtech που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να το βοηθάει  κάνοντας τον «εργαλειοδότη» αυτού του εσωτερικού γιατρού του -life coach της φύσης - που λέγεται παρασυμπαθητικό να ανακτήσει τον χώρο – έλεγχο που έχασε με αποτέλεσμα την επιστροφή του σώματος  στην αρμονία και στην καλή υγεία.

Έτσι ως θεραπευτής γνωρίζοντας την σοφία του σώματος και της ύπαρξης του εσωτερικού γιατρού δεν χρειάζεται να κάνω τον «τον έξυπνο» παριστάνοντας τον μέγα θεραπευτή αφού ο πιο σοφός θεραπευτής είναι το σώμα. Απλά ακούω κάθε φορά τι «εργαλεία» ζητάει και να του τα δίνω μέσα από τις τεχνικές της Bowtech για να κάνει την αυτοθεραπεία του.

Υπάρχουν tips που να μας δίνουν πληροφορίες για το πότε και τι ζητάει αυτός ο κορυφαίος life coach για να “ευτυχίσει” και να “ευημερήσει”;

Φυσικά.

  • Ειδοποιεί μέσω της κόπωσης όταν χρειάζεται φόρτιση- ύπνο- για να ανακτήσει ενέργεια.
  • Ο πονοκέφαλος συχνά είναι ενημέρωση ότι χρειάζεται χρόνο αποφόρτισής – διάλειμμα έστω και μικρό  από εργασία/ Υ/Η- δηλαδή να μείνει ανοικτό-ξυπνητό αλλά σε safe mode. Εκτός αν υπάρχει παθολογία και είναι ενημέρωση ότι πάλι διαταράχθηκε η ισορροπία σε ένα μόνιμο πρόβλημα που έχουμε. Χοληστερίνη, Σάκχαρο…
  • Πάμε διακοπές και χρειαζόμαστε 4-5 μέρες για να αρχίσει το σώμα να φορτίζει χωρίς να «υπερθερμαίνεται». Μας λέει ότι η υγεία της «μπαταρία» μας έχει πέσει κάτω από το 90% π.χ.
  • Πόσες φορές πήρατε λάθος αποφάσεις επειδή είχατε πίεση χρόνου ή ήσασταν κουρασμένοι; Γιατί συνέβη αυτό; Συχνά γιατί δεν δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στο παρασυμπαθητικό να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στο συμπαθητικό για να πάρει  την όποια θετική ή αρνητική απόφαση έχοντας όλα τα δεδομένα. Δηλαδή μεταξύ του θέλω και νιώθω.

Τώρα και γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω.

Εσείς σε ποιον θα παραχωρήσετε το life coaching του σώματος και κατ’ επέκταση του εαυτού σας;