ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



«Τύπος της Κυριακής», 11/09/2011

Όταν η ξεκούραση μετατρέπεται σε εφιάλτη

 

 

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ
 
 
 
Επιστρέψαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές, που φέτος για τους περισσότερους ήταν ελάχιστες- ένα τριήμερο ή το πολύ μια εβδομάδα μακριά από τις μεγαλουπόλεις- και παλεύουμε να προσαρμοστούμε ξανά στη σκληρή καθημερινή ρουτίνα “σπίτι- δουλειά- σπίτι”. Μόνη μας παρηγοριά οι μικρές σύντομες αποδράσεις, όσο ο καιρός το επιτρέπει, αλλά εξαιτίας μιας σατανικής σύμπτωσης κάθε φορά που ξημερώνει Σάββατο έχουμε τα χάλια μας. Ξυπνάμε με πονοκέφαλο, νιώθουμε ατονία, ενίοτε έχουμε ακόμα και πυρετό (συνήθως δέκατα) και η διάθεσή μας είναι πεσμένη στα τάρταρα. Και εκεί που ετοιμαζόμαστε να αποδώσουμε την κακοδιαθεσία μας στο “μάτι” ή την ατυχία μας, οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για όλα αυτά τα συμπτώματά μας, η οποία συνοψίζεται στις λέξεις “σύνδρομο του Σαββατοκύριακου”. Πρόκειται για μια ακόμα μοντέρνα διαταραχή που έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή της με τη γενικότερη ονομασία “σύνδρομο” και, όπως φανερώνει το όνομά της, εκδηλώνεται το Σαββατοκύριακο και στις αργίες, στα σύντομα δηλαδή διαλείμματα από την εργασία. Κι αυτό γιατί τότε υποχωρεί η καθημερινή υπερένταση και μειώνεται η έκκριση των ορμονών, όπως η κορτιζόλη, που έχουν στόχο να μας καταστήσουν “ετοιμοπόλεμους”.
 
 
 
Οι αιτίες
 
 
 
Όπως εξηγούν οι παθολόγοι, όταν κλείνουμε την πόρτα του γραφείου την Παρασκευή και κλειδώνουμε στο συρτάρι τις επαγγελματικές μας εκκρεμότητες- μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα- σταματάμε να είμαστε στην τσίτα, οπότε αρχίζουμε να νιώθουμε καταβεβλημένοι. Πέραν της καταβολής των δυνάμεων, τα Σαββατοκύριακα αντιλαμβανόμαστε και πιο εύκολα ότι είμαστε άρρωστοι. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα περισσότερα περιστατικά γρίπης ή κρυολογήματος καταγράφονται τότε, επειδή τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας έχουμε την τάση να αγνοούμε πεισματικά τα συμπτώματα και να συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Μια άλλη χαρακτηριστική διαταραχή που εκδηλώνεται συνήθως το Σαββατοκύριακο είναι ο πονοκέφαλος που ενδέχεται να μας μείνει “προίκα” ύστερα από μια πολύ κουραστική εβδομάδα. «Την κατάσταση βέβαια επιδεινώνει και η ξαφνική αλλαγή από την πολλή δουλειά στην απόλυτη απραξία, η οποία στρεσάρει τον οργανισμό», όπως εξηγεί η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Καλουτσά.
 
 
 
Προσαρμογή
 
 
 
«Το μυστικό για να απαλλαχθείτε από την κακοδιαθεσία του Σαββατοκύριακου κρύβεται στην ήπια προσαρμογή», επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος και εξηγεί:
 
«Αν από την εργασιομανία της εβδομάδας περάσετε στην απόλυτη νιρβάνα, η αλλαγή θα σας πέσει βαριά. Αποφύγετε λοιπόν την “ταβανοθεραπεία”- ειδικά αν είστε εκ φύσεως δραστήρια άτομα- και κάντε δραστηριότητες που επιτρέπουν στα μάτια σας να ξεκουραστούν και στο μυαλό σας να “φύγει”, κουράζοντας μόνο το σώμα σας, το οποίο την υπόλοιπη εβδομάδα παραμένει καθηλωμένο για πολλές ώρες μπροστά στο κομπιούτερ».
 
 
ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
 
 
 
Ο ειδικός υπογραμμίζει πως η αποτοξίνωση από τον υπολογιστή είναι απαραίτητη και προτείνει να ασχοληθούμε με την κηπουρική, να περπατήσουμε ή να κάνουμε τζόκινγκ στο ύπαιθρο ή στο γειτονικό πάρκο, να κάνουμε μια βόλτα στην παραλία, όσο ο καιρός είναι καλός, και να εστιάσουμε το βλέμμα μας μακριά για να ξεκουράσουμε τα μάτια μας και να καταπολεμήσουμε τους πονοκεφάλους εξαιτίας της πολύωρης κοντινής εργασίας (στο κομπιούτερ).
 
 
 
ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ
 
 
 
Για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ευεξία, είναι σημαντικό να αλλάζουμε παραστάσεις και να μην κάνουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Καλουτσά συμβουλεύει να μην πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να γεμίσουμε το Σαββατοκύριακο με αμέτρητες δραστηριότητες, γιατί θα σταματήσει να αποτελεί διάλειμμα χαλάρωσης, ούτε να κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια για κάθε weekend, καθώς τότε δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες, οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να απογοητευτούμε. «Ασχοληθείτε με δραστηριότητες (χόμπι) που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν όπως τα σπορ, η ζωγραφική, το διάβασμα, οι χειροτεχνίες, ακόμα και το πλέξιμο. Επίσης, φροντίστε να συναντήσετε φίλους. Η διά ζώσης επικοινωνία βοηθά να ξεπεράσετε την κακοδιαθεσία και τη μελαγχολία, ενώ αντίθετα το να κλείνεστε στον εαυτό σας και κυρίως στην εικονική πραγματικότητά του Διαδικτύου, ανταλλάσοντας μηνύματα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και chat rooms  με e-φίλους που πιθανότητα δεν έχετε συναντήσει ποτέ στη ζωή σας, δεν λύνει το πρόβλημα.
 
 
 
Συμβουλές για τους πονοκεφάλους
 
 
 
Για να καταπολεμήσετε τους πονοκεφάλους του Σαββατοκύριακου, ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος συνιστά να κάνετε απαλό κυκλικό μασάζ στους κροτάφους και στη βάση του κρανίου (στα δύο εξογκώματα, πίσω από τους λοβούς των αφτιών), τρίβοντας τα σημεία αυτά με αμυγδαλέλαιο, στο οποίο θα έχετε προσθέσει αιθέριο έλαιο λαβάντας, ευκάλυπτου ή πεύκου.