ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Περιοδικό “Sante”, Απρίλιος 2006

Εναλλακτικές Θεραπείες
Άλυτο πρόβλημα; Λύστε το με Bowtech!
Οι εναλλακτικές θεραπείες κερδίζουν διαρκώς έδαφος και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: είναι συνήθως ήπιες, μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλη γκάμα περιπτώσεων και συχνά οι ασθενείς υποστηρίζουν πως βρίσκουν λύση σε χρόνια προβλήματα, που η κλασσική ιατρική δεν είχε καταφέρει να δαμάσει. Ανάμεσά τους, κάποιες νεότερες όπως το Bowtech έρχονται να σταθούν με επιτυχία δίπλα σε «κλασικές» δοκιμασμένες εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός ή η ρεφλεξολογία, δίνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.
Short story
Bowtech κατά λέξη σημαίνει τεχνική του Bowen. Ο Αυστραλός Tom Bowen επινόησε τη μέθοδο τη δεκαετία του ’50 για να ανακουφίσει τη σύζυγό του που υπέφερε από χρόνιο άσθμα. Τα θετικά αποτελέσματα της μεθόδου στο πρόβλημα της συζύγου του, οδήγησαν τον Bowen στην βελτίωση και εξέλιξή της, έτσι η τεχνική άρχισε να γίνεται γνωστή σε όλη την Αυστραλία. Το 1974 οι οστεοπαθητικοί Oswald και Elaine Rentsch ξεκίνησαν να μελετούν και να καταγράφουν την τεχνική με τον ίδιο τον Bowen. Το 1987 ίδρυσαν την Ακαδημία Bowtech στην Αυστραλία. Στόχος να διατηρηθεί και να διδαχθεί η τεχνική στην αυθεντική της μορφή παγκοσμίως. Από το 1994 άρχισε να διδάσκεται εκτός Αυστραλίας και το 2000 έφτασε και στην Ελλάδα.
Tip
Το Bowtech δεν έχει αντενδείξεις. Επίσης, δεν έχει παρενέργειες και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χειροτερέψει η κατάσταση ενός ασθενούς εξαιτίας της θεραπείας.
Δελτίο Ταυτότητας
Το Bowtech είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική που αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων. Πρόκειται για πολύ απαλές κινήσεις που γίνονται ημικυκλικά σε μυς και σε τένοντες και στέλνουν μια σειρά από ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος τα επεξεργάζεται και στέλνει ως απάντηση σήμα ενεργοποίησης για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ουσιαστικά, ο στόχος της τεχνικής είναι να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτοΐασης που όλοι οι οργανισμοί διαθέτουν.
Η τεχνική αποτελείται από 47 διαφορετικές διαδικασίες, δηλαδή 47 συνδυασμούς κινήσεων που εφαρμόζονται σε όλο το σώμα και επικεντρώνονται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Μερικές από αυτές είναι:
Η τεχνική του αναπνευστικού: οι κινήσεις που αποτελούν αυτή την τεχνική έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα όπως άσθμα, αποφρακτικές παθήσεις, αλλεργική ρινίτιδα κλπ.
Οι τεχνικές των αρθρώσεων: πρόκειται για διαφορετικές τεχνικές που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αρθρώσεων και εξειδικεύονται ανάλογα με την άρθρωση που εμφανίζει το πρόβλημα, π.χ. τεχνική για το γόνατο, τον ώμο κλπ. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι τεχνικές που αφορούν τις περισσότερες μορφές αρθρίτιδας, όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.
Η τεχνική της πλάτης: εδώ επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής, όπως μυϊκοί σπασμοί, μηχανικά προβλήματα και δυσλειτουργίες (π.χ. σκολίωση) και μυϊκοί πόνοι.
Η κάθε συνεδρία Bowtech διαρκεί 35-40 λεπτά και γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις οι 4-6 συνεδρίες είναι αρκετές. Για κάποιες (π.χ. εγκεφαλικά, σκολίωση κ.α.) μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες παραπάνω ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Τελικά, τι θεραπεύει;
Το Bowtech ουσιαστικά επιδρά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, συνεπώς μπορεί να επιφέρει βελτίωση σε παθήσεις κάθε συστήματος στο σώμα μας (μυοσκελετικό, πεπτικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό κ.α.). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως αν και δεν είναι ψυχοθεραπεία, παρ’ όλα αυτά έχει παρατηρηθεί πως επιδρά θετικά στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Αυτό όμως, είναι λογικό γιατί όταν ένας ασθενής ανακουφιστεί από ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, η βελτίωση επιδρά αυτομάτως θετικά και στην ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση.
Tip
Αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε Bowtech, δεν σημαίνει πως υποχρεωνόμαστε να σταματήσουμε τις επισκέψεις στο γιατρό μας. Ως τεχνική, μπορεί να συμπορευτεί με την κλασική ιατρική, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, να ενισχύσει το θετικό αποτέλεσμα της αγωγής.
Πού δεν μπορεί να βοηθήσει η τεχνική
Σε ασθενείς που έχουν κατάγματα.
Σε ασθενείς που έχει διακοπεί η νευρική επικοινωνία με το σώμα τους, δηλαδή άτομα ανάπηρα, με διατομή ή εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Τάσο Τερζόπουλο, φυσικοθεραπευτή, θεραπευτή Bowtech, Πρόεδρο Περιφερικού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου.
Ε-mail: terzopoulospt@yahoo.gr