ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Περιοδικό “Health & Style” - “Ελεύθερος Τύπος”, 05/11/2005

Ανακαλύψτε το Bowtech

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για το Bowtech, την νέα “είσοδο” στον χώρο των ολιστικών θεραπευτικών τεχνικών, που υπόσχεται να μας ανακουφίσει από επίμονους πόνους, να διορθώσει οτιδήποτε “στραβό” υπάρχει στο σώμα μας και να μας χαρίσει ευεξία σε λίγες μόνο συνεδρίες. Για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την επαναστατική ολιστική μέθοδο, συναντήσαμε τον φυσικοθεραπευτή Αναστάσιο Τερζόπουλο και του υποβάλαμε όλα τα απαραίτητα ερωτήματα προκειμένου να φωτίσουμε τις άγνωστες πτυχές του Βowtech.

Who is who
Ο Αναστάσιος Τερζόπουλος είναι φυσικοθεραπευτής και πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στο Περιφερικό Τμήμα Δωδεκανήσου. Έχει ειδικευτεί στο  Βowtech στην Ακαδημία Bowtech της Αυστραλίας και εφαρμόζει αυτή την μέθοδο στην Ρόδο, όπου εργάζεται τα τελευταία 3 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς του.

H&S: Τι ακριβώς είναι το Βowtech;

A.T.: Πρόκειται για μια σειρά ήπιων ασκήσεων που πραγματοποιούνται σε μύες και τένοντες και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσει το σώμα να αυτοθεραπευτεί. Στο Bowtech ο θεραπευτής αντιμετωπίζει το σώμα ολιστικά και με την βοήθεια των δαχτύλων του στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς προστασίας και ίασης, τους οποίους διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.

H&S: Από που προέρχεται η τεχνική, πότε πρωτοεφαρμόστηκε και πότε ήρθε στην Ελλάδα;

A.T.: Το Bowtech πρωτοεφαρμόστηκε στην Αυστραλία, σε τραυματίες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τον φυσικοθεραπευτή Bowen σαν εμπειρική μέθοδος καταπολέμησης του πόνου και αποκατάστασης των κακώσεων. Σε αυτόν άλλωστε οφείλει και το όνομά του, αφού ο όρος Bowtech προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων “Bowen” και “technique”. Επισήμως, ωστόσο εμφανίστηκε  σαν ολιστική θεραπευτική μέθοδος το 1987, χρονολογία κατά την οποία ιδρύθηκε η Ακαδημία  Bowtech της Αυστραλίας από το ζεύγος Rentsch, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Bowen. Στην Ελλάδα την τεχνική αυτή έφερε το 2000 ο Ανδρέας Ζόππος, οπότε και άρχισε να διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς.
 
Η&S: Για ποιους ενδείκνυται;

A.T.: Κυριολεκτικά για όλους, από τα νεογνά μέχρι τους υπερήλικες αφού δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Κι αυτό γιατί δεν επιβάλλει με εξωγενή τρόπο την θεραπεία στο σώμα αλλά ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης, τους οποίους διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός στέλνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα που διεγείρουν όλα τα συστήματα, από το κεντρικό νευρικό, το λεμφικό, το κυκλοφορικό, το μυοσκελετικό και το αναπνευστικό, μέχρι το πεπτικό και το ανοσοποιητικό.
 
H&S: Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά μερικές παθήσεις ή οργανικά προβλήματα που μπορούν να καταπολεμηθούν με την βοήθεια του Bowtech;

A.T.: Το αυχενικό σύνδρομο, οι ημικρανίες, οι οσφυαλγίες (πόνοι στην μέση και την πλάτη), οι αρθρίτιδες, οι μυαλγίες, η κύφωση και η σκολίωση, οι αθλητικοί τραυματισμοί, οι αναπνευστικές διαταραχές (αλλεργικές ρινίτιδες και άσθμα), τα γυναικολογικά προβλήματα, ο ίκτερος ή οι κολικοί των νεογνών και οι χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση.

H&S: Τι ακριβώς περιλαμβάνει μια συνεδρία Bowtech;

A.T.: Μια σειρά ήπιων κινήσεων που ξεκινούν πάντοτε από την περιοχή της μέσης και εφαρμόζονται σε όλο το σώμα, ανάλογα με το που εντοπίζεται το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κινήσεις γίνονται με αργό ρυθμό και πως ανά 3-4 χειρισμούς μεσολαβούν ολιγόλεπτες παύσεις (διάρκειας 2-3 λεπτών) οι οποίες είναι απαραίτητες καθώς επιτρέπουν στο σώμα να επεξεργαστεί τα “μηνύματα” που στέλνει ο θεραπευτής, εκτελώντας αυτές τις κινήσεις. Μια ολοκληρωμένη συνεδρία (συμπεριλαμβανομένων των παύσεων) διαρκεί από 35 έως 45 λεπτά και είναι τόσο χαλαρωτική που αποτελεί συχνό φαινόμενο οι “ασθενείς” να αποκοιμούνται κατά την διάρκειά της.

Η&S: Πόσες συνεδρίες απαιτούνται συνήθως για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα;

A.T.: Κατά μέσο όρο απαιτούνται από 3 έως 6 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί μια πάθηση. Είναι σημαντικό ωστόσο, να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, πως μετά την 1η συνεδρία πρέπει οπωσδήποτε να μεσολαβήσει μια “κενή” εβδομάδα κατά την οποία το σώμα παρουσιάζει αυξημένη “κινητικότητα”, δηλαδή, όλα του τα συστήματα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διεγερθούν οι μηχανισμοί αυτοΐασης που διαθέτει. Μετά την πάροδο αυτής της εβδομάδας ο θεραπευτής παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς και αποφασίζει αναλόγως πόσες συνεδρίες ακόμα χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

H&S: Απαιτείται κάποια συντήρηση προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη από το Bowtech σε βάθος χρόνου;

A.T.: Επειδή το σύγχρονο life-style (καθιστική ζωή, άγχος, κάπνισμα, ελλιπής ύπνος και κακή διατροφή) ευθύνεται για την πρωτογενή ή δευτερογενή εμφάνιση πολλών παθήσεων, μια θεραπεία Bowtech ανά 2 μήνες αρκεί για να διατηρηθεί το σώμα σε ισορροπία διά βίου.
 
H&S:  Σε τι διαφέρει το Bowtech από τις άλλες ολιστικές τεχνικές;

A.T.: Στα ακόλουθα 5 πολύ σημαντικά σημεία:
ü    Στο Bowtech ο θεραπευτής δεν θεραπεύει ο ίδιος, αλλά αντ’ αυτού βάζει το σώμα να δουλέψει ώστε να αυτοθεραπευτεί.
ü    Οι κινήσεις του Bowtech είναι τόσο ήπιες, που δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε άτομα με βαριές κακώσεις.
ü    Το Bowtech διεγείρει όλα τα συστήματα του οργανισμού με αποτέλεσμα να θεραπεύει-και μάλιστα ταυτόχρονα- μια πληθώρα διαταραχών.
ü    Σε σχέση με τις άλλες ολιστικές μεθόδους, το Bowtech είναι ελάχιστα παρεμβατικό, δηλαδή επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.
ü    Είναι η μόνη μέθοδος που λειτουργεί και σαν φυσικό αναλγητικό αφού περιορίζει άμεσα τον πόνο, όπου κι αν αυτός εντοπίζεται.

 Η&S: Υπάρχει περίπτωση να αποτύχει το Bowtech;

A.T.: Μόνο σε 2 περιπτώσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει ασθενείς, στους οποίους υπάρχει λύση της συνέχειας του ιστού (π.χ. ρήξη συνδέσμων ή μυών, κάταγμα οστού) και η δεύτερη τα άτομα που δεν επιθυμούν να γίνουν καλά. Στη  δεύτερη περίπτωση, ο ίδιος ο ασθενής μπλοκάρει τους μηχανισμούς αυτοΐασης που διαθέτει το σώμα του και δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν.