ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Περιοδικό Forma - 01/2006

Ανακαλύψτε το Bowtech

Υποφέρετε από μυαλγίες, οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή ημικρανίες; Το Βowtech υπόσχεται να σας θεραπεύσει και μάλιστα μέσα σε λίγες συνεδρίες χωρίς την χορήγηση κανενός φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά απλά ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς ίασης, με τους οποίους είναι εξοπλισμένος ο οργανισμός μας. Πρόκειται για το «new entry» στον χώρο των ολιστικών θεραπειών και επειδή ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν αυτή τη νέα θεραπευτική τεχνική, ο φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Τερζόπουλος μας ξεναγεί στα άγνωστα μονοπάτια του Bowtech, αποκωδικοποιώντας τα «θαυμαστά» μυστικά του.

Το CV του Αναστάσιου Τερζόπουλου
Ο Αναστάσιος Τερζόπουλος είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής και πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στο Περιφερικό Τμήμα Δωδεκανήσου. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες φυσικοθεραπευτές, που ειδικεύτηκαν στη νέα αυτή τεχνική, στην Ακαδημία Bowtech της Αυστραλίας και την εφαρμόζει στους ασθενείς του -στη Ρόδο και την Αθήνα- με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα τελευταία 3 χρόνια. Στα άμεσα σχέδιά του είναι να αποκτήσει ο ίδιος το πτυχίο του δασκάλου, ώστε να μπορέσει να εκπαιδεύσει και άλλους φυσικοθεραπευτές στην τεχνική Βowtech, βοηθώντας έτσι στην εξάπλωσή της σε ολόκληρη την χώρα.

F: Τι σημαίνει Bowtech;

Α Τ: Είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, η οποία επινοήθηκε από τον Αυστραλό φυσικοθεραπευτή Tom Bowen το 1950, στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την βαρύτατη μορφή άσθματος, από την οποία έπασχε η σύζυγός του.  Σε αυτόν άλλωστε οφείλει και το όνομά της, καθώς ο όρος Βowtech προκύπτει από την σύντμηση των λέξεων Bowen και technique. Εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της τεχνικής στην σύζυγό του, ο Tom Bowen συνέχισε να την εφαρμόζει σε τραυματίες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο να τους ανακουφίσει από τους πόνους, που ένιωθαν και να θεραπεύσει τις βαριές κακώσεις τους.

F: Αυτό θυμίζει λίγο την δημιουργία της μεθόδου Pilates, έτσι δεν είναι;  

Α Τ: Πραγματικά και ο Joseph Pilates δημιούργησε το σύστημα ασκήσεων που σήμερα γνωρίζουμε σαν πρόγραμμα Πιλάτες για να βοηθήσει την αποκατάσταση των τραυματιών του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι τραυματίες ενός πολέμου που φέρουν πολλαπλά τραύματα στο σώμα τους αποτελούν πάντοτε την υπέρτατη πρόκληση για την φυσικοθεραπευτική και όλες τις συναφείς ειδικότητες που σχετίζονται με την αποκατάσταση των κακώσεων. Ωστόσο, ενώ το Πιλάτες είναι μια μέθοδος άσκησης που πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, υπό την καθοδήγηση ενός γυμναστή, το Βowtech είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται στον ενδιαφερόμενο από έναν έμπειρο και σωστά καταρτισμένο θεραπευτή. Συνεπώς αυτά τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται καθώς πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράγματα!

F: Πότε σταμάτησε να είναι εμπειρική θεραπευτική μέθοδος και πότε διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο;

A T: Μια έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας στην Αυστραλία το 1974 έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν τα οφέλη του Bowtech, αφού ο ίδιος ο εφευρέτης του παρακολουθούσε πλέον εκείνη την εποχή 13.000 ασθενείς. Το 1987 το Βowtech απέκτησε πλέον και …επίσημη σφραγίδα καθώς τότε ιδρύθηκε στην Αυστραλία η Ακαδημία Bowtech από τον δρ. Ossie Rentsch, στενό συνεργάτη του Tom Bowen. Το 1994 το Bowtech διαδόθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ στην χώρα μας έφτασε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2000, από τον Ανδρέα Ζόππο.

F: Πώς πραγματοποιείται μια συνεδρία Bowtech;

Α Τ: Με την βοήθεια ήπιων κινήσεων που στέλνουν ερεθίσματα στο σύστημα που νοσεί χωρίς να περιλαμβάνουν καθόλου το στοιχείο της πίεσης. Οι κινήσεις εφαρμόζονται σε όλο το σώμα, ξεκινώντας πάντοτε από την νευραλγική περιοχή της μέσης και είναι τόσο ήπιες που δεν προκαλούν καθόλου πόνο, ούτε καν ενόχληση στον ασθενή. Γίνονται αντιληπτές σαν ένα ελαφρύ τράνταγμα και ανά 3-4 χειρισμούς μεσολαβεί μια παύση, διάρκειας 2-3 λεπτών. Οι παύσεις αυτές είναι απαραίτητες καθώς κατά την διάρκειά τους το σώμα επεξεργάζεται το μήνυμα που στέλνει ο θεραπευτής εκτελώντας τις κινήσεις ώστε σε δεύτερο στάδιο να μπορέσει να πυροδοτήσει την κατάλληλη αντίδραση. Μία ολοκληρωμένη συνεδρία διαρκεί από 35 έως 45 λεπτά και είναι τόσο χαλαρωτική και ανώδυνη για τους ασθενείς, που συχνά αυτοί αποκοιμούνται.

F: Που στηρίζεται η θεραπευτική δύναμη του Βowtech και σε τι διαφέρει από τις άλλες υπάρχουσες ολιστικές τεχνικές (π.χ. βελονισμός, χρωμοθεραπεία, τάι-τσι κλπ);

Α Τ: Με τις κατάλληλες κινήσεις, το Βowtech ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά, ο θεραπευτής με τα δάχτυλα του στέλνει μηνύματα στα όργανα του σώματος, διεγείροντας έτσι την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, ο οποίος ανταποκρίνεται μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ αυτή η ανταπόκριση εντείνεται μέσα στις επόμενες μέρες. Από τις άλλες διαθέσιμες ολιστικές μεθόδους το Βowtech διαφέρει στα ακόλουθα σημεία:
1ο: Δεν είναι ο θεραπευτής που θεραπεύει αλλά το ίδιο το σώμα που αυτοϊάται.
2ο: Οι κινήσεις είναι τόσο ήπιες και επειδή δεν ασκούν ούτε ελάχιστη πίεση στο σώμα, ενδείκνυται ακόμα και σε περιπτώσεις βαριών κακώσεων.
3ο: Επειδή οι κινήσεις διεγείρουν εξίσου όλα τα συστήματα του οργανισμού, θεραπεύουν μια πληθώρα διαταραχών, από τις μυαλγίες μέχρι τις κρίσεις άσθματος.
4ο: Είναι ελάχιστα παρεμβατικό σε σχέση με τις άλλες τεχνικές.
5ο: Είναι η μόνη ολιστική μέθοδος που λειτουργεί και σαν άμεσο αναλγητικό -σαν τα επιθέματα πάγου ή την ασπιρίνη- αφού περιορίζει αμέσως το αίσθημα του πόνου όταν εφαρμόζεται.

F: Βάσει της πείρας σας η θεραπεία συνήθως επιτυγχάνεται μετά από πόσες συνεδρίες;

Α Τ: Αν και κάθε περίπτωση διαφέρει ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος, απαιτούνται περίπου 4-6 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί μια πάθηση. Υπάρχει όμως και περίπτωση να εξαλειφθεί το πρόβλημα ακόμα και με την πρώτη συνεδρία. Στην περίπτωση που απαιτείται επανάληψη της θεραπείας, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μεταξύ των συνεδριών πρέπει πάντοτε να μεσολαβεί μια κενή εβδομάδα, καθώς κατά το διάστημα αυτό όλα τα συστήματα του οργανισμού βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία αυτοΐασης.

F: Ο ασθενής πότε αντιλαμβάνεται την διαφορά;

Α Τ: Αμέσως, καθώς το Βowtech λειτουργεί και αναλγητικά. Ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες από την πρώτη συνεδρία ο ασθενής διαπιστώνει ώρα με την ώρα πως νιώθει καλύτερα.

F: Για να διατηρηθούν τα οφέλη αυτά απαιτείται κάποιου είδους συντήρηση;

Α Τ: Ναι. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Tom Bowen, μια συνεδρία κάθε 8-10 εβδομάδες αρκεί για να μας διατηρήσει υγιείς για έναν ολόκληρο χρόνο.

F: Ας έρθουμε τώρα στο “ζουμί” της υπόθεσης: Για ποιές παθήσεις ενδείκνυται το Βowtech;

Α Τ: Κυριολεκτικά “δια πάσαν νόσον” όπως λέει και το αρχαίο ρητό, αφού διεγείρει όλα τα συστήματα του οργανισμού από το κεντρικό νευρικό, το κυκλοφορικό, το λεμφικό, το μυοσκελετικό, το αναπνευστικό και το πεπτικό, μέχρι το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, είναι εξίσου ευεργετικό για τα νεογνά που ταλαιπωρούνται από κολικούς και για τους ενήλικους υπέρβαρους που υποφέρουν παράλληλα από οσφυαλγία. Συνεπώς, το Βowtech μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση μιας πληθώρας παθήσεων που περιλαμβάνει: αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους, ημικρανίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, σκολίωση, κύφωση, αρθρίτιδες, μυαλγίες, αθλητικούς τραυματισμούς, άσθμα, αλλεργικές ρινίτιδες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γυναικολογικά προβλήματα, ίκτερο και κολικούς. Επίσης βοηθάει στην αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση και ο διαβήτης τύπου 1.

F: Βάσει της 3ετούς σας πείρας, από τι πάσχουν οι περισσότεροι ασθενείς που χτυπούν την πόρτα σας;

Α Τ: Η πληθώρα των ασθενών μου κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία υποφέρουν από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (αυχενικά, πόνοι στη μέση ή τα γόνατα), ενώ όσοι ανήκουν στην δεύτερη, ταλαιπωρούνται κυρίως από ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς με άλλες τεχνικές. Γι’ αυτό και οι ασθενείς της δεύτερης κατηγορίας είναι πιο “δύσκολοι”, αφού είναι πιο δύσκολο να πετύχεις εκεί που οι άλλες τεχνικές έχουν ήδη αποτύχει.

F: Ποιες είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, εκεί που το Βowtech έχει αυξημένη πιθανότητα να αποτύχει;

Α Τ: Μεγάλη δυσκολία στην θεραπεία εμφανίζουν οι καταπονημένοι οργανισμοί, καθώς σε αυτούς το σώμα αργεί να ανταποκριθεί. Επίσης μια άλλη εξαιρετικά δύσκολη κατηγορία αποτελούν οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS, multiple sclerosis) και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, το Βowtech επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Η μόνη περίπτωση “παταγώδους” αποτυχίας είναι να υπάρχει ασυνέχεια του ιστού (πχ. κάταγμα οστού ή ρήξη των συνδέσμων ή των μυών) ώστε να μην μπορεί να μεταδοθεί σωστά το ερέθισμα.  Επίσης, θα πρέπει και ο ίδιος ο ασθενής να είναι δεκτικός, αφού τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν εμείς οι ίδιοι μπλοκάρουμε την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μας.

F: Όλα αυτά ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά. Τεκμηριώνονται όμως και με τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών;

Α Τ: Ναι. Ακούστε τι συνέβη στις δύο περιπτώσεις που θα σας διηγηθώ. Στην πρώτη  περίπτωση αντιμετώπισα μια γυναίκα –μη καπνίστρια– 57 ετών, που ήρθε σε εμένα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και συμπτώματα άσθματος. Μετά τις δύο πρώτες συνεδρίες, η εξέταση που έκανε σε τακτική βάση (σπειρομέτρηση) έδειξε βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων κατά 80%. Μετά την τρίτη συνεδρία, η επόμενη σπειρομέτρηση ήταν τόσο φυσιολογική, που ο γιατρός της –ο πνευμονολόγος δρ. Δράκου- δήλωσε ότι βλέποντας το αποτέλεσμα και αν δεν γνώριζε το ιστορικό της ασθενούς, δεν θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι αυτή η γυναίκα υπέφερε από αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η ίδια η ασθενής δήλωσε ότι μετά τις συνεδρίες Βowtech βελτιώθηκε απίστευτα η ποιότητα του ύπνου της.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή, είναι η δεύτερη περίπτωση: Πρόκειται για έναν νεαρό που ήρθε σε εμένα προ 3ετίας και ήταν τότε 28 ετών. Αυτός αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα οσφυ-ισχιαλγίας και σκέφτηκα να του κάνω μόνο 4 κινήσεις, για να τον ανακουφίσω από τους πόνους, εκ των οποίων οι δύο πρώτες στην μέση και οι υπόλοιπες στους τετρακέφαλους μύες των μηρών στα γόνατα. Αμέσως, ο ασθενής ένιωσε καλύτερα και με το που σηκώθηκε διαπίστωσε αισθητή διαφορά στο βάδισμά του. Έκτοτε δεν χρειάστηκε να επισκεφθεί ξανά ορθοπεδικό και πριν από λίγους μήνες ήρθε στο ιατρείο μου και μου είπε ότι άρχισε να νιώθει ξανά κάποιες ενοχλήσεις στο περπάτημα. Φαίνεται ότι τα οφέλη από τις 4 κινήσεις που εφάρμοσα πάνω στο σώμα του, τον Οκτώβριο του 2002, κράτησαν μέχρι το  2005.

F: Και ας τελειώσουμε αυτή την κουβέντα με μια ερώτηση που αφορά όλους τους αναγνώστες του FORMA. Πόσο ωφέλιμο μπορεί να αποδειχθεί το Βowtech για τους πολυάσχολους  εργαζόμενους, που υποχρεωτικά κάνουν καθιστική ζωή, καθώς μένουν για πολλές ώρες καθηλωμένοι στην καρέκλα γραφείο τους;

Α Τ: Πάρα πολύ ωφέλιμο. Ας μην ξεχνάμε πως η απουσία γυμναστικής και η “κακή” στάση του σώματος στο γραφείο, το αυτοκίνητο, ακόμα και τον ύπνο ευθύνονται για πολλά από τα “κακώς κείμενα” του σύγχρονου life-style.