ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



" Μετά το σχολείο, ώρα για σπορ "

 Μετά το σχολείο, ώρα για σπορ

Τα σπορ βοηθούν τα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργειά τους, να μάθουν να συνεργάζονται, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να χτίσουν γερό σώμα, να διδαχτούν πώς να βάζουν στόχους, να διασκεδάσουν και να δεθούν περισσότερο με φίλους  και γονείς κάνοντας μαζί τους τρέξιμο, πατίνια ή πεντάλ!  

Οι σχολικές αίθουσες έχουν γεμίσει με πιτσιρίκια κι εφήβους που ετοιμάζονται για ένα ακόμα ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο της γνώσης, για τις νέες παρέες και την κοινωνικοποίηση που προσφέρει το σχολείο. Το υποχρεωτικό καθισιό στα θρανία και οι πέραν τους δέοντως ώρες που ξοδεύουν  οι μαθητές μπροστά σε ένα τάμπλετ  επιβάλλουν  να υπάρχει σωματική δραστηριότητα στην ζωή των παιδιών, πέραν  του κυνηγητού και της μπάλας που κλωτσάνε συνήθως οι μαθητές στα γήπεδα ή στο προαύλιο του σχολείου τους. Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον μια ώρα αερόβιας δραστηριότητας την ημέρα ενώ τα σπορ πέρα από την ενδυνάμωση των μυών, την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, το κάψιμο των περιττών θερμίδων και το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων, στην ανακάλυψη της συνεργασίας και στην εμφύσηση  της ομαδικότητας. Είναι δηλαδή μια δραστηριότητα με πολλά παράλληλα μπόνους. Αλλά πολλές φορές η επιλογή του κατάλληλου σπορ μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο. «Ποιο είναι πιο κατάλληλο σπορ για το παιδί μου;» «Ποιο  θα το βοηθήσει να γίνει πιο κοινωνικό;», «να πιστέψει στις δυνάμεις του», «να ανακαλύψει τις δυνατότητες του»; «ποια σπορ έχουν μικρότερο και ποια μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού» είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που βομβαρδίζουν το μυαλό των γονιών.  Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν έξυπνη επιλογή, ζητήσαμε από τον φυσικοθεραπευτή Τάσο Τερζόπουλο, με εξειδίκευση στην ολιστική τεχνική Bowtech και μεγάλη εμπειρία στην θεραπευτική ιππασία για παιδιά με νοητική υστέρηση και κινητικά προβλήματα να καταστρώσει τον «χάρτη» με τα οφέλη και τους κινδύνους για κάθε σπορ. Τόσο για εκείνα που απαιτούν  εγγραφή σε αθλητικό σύλλογο ή αθλητική ακαδημία, όσο και στα πιο οικονομικά κι ατομικά σπορ που μπορούμε όλοι να κάνουμε έξω από την πόρτα του σπιτιού μας. Γιατί μέσα στον κυκεώνα των σκέψεων που τριβελίζουν το μυαλό των ενηλίκων είναι και η ερώτηση-φωτιά, «πόσο θα κοστίσει».

 

Ποδόσφαιρο

«Must» σπορ για την πλειονότητα των αγοριών. Γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει το καρδιο- αναπνευστικό σύστημα, καθώς αποτελεί εξαιρετική αερόβια άσκηση. Επίσης είναι ομαδικό σπορ και βελτιώνει την επικοινωνία, την συνεργασία και την κοινωνικοποίηση των αγοριών, τα οποία σε μικρές ηλικίες είναι πιο «αδέξια» κοινωνικά από τα κορίτσια. Το ποδόσφαιρο είναι επίσης πολύ ανταγωνιστικό, καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ των αγοριών ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και νικήτρια αναδεικνύεται πάντα μία από τις δύο ομάδες. Βέβαια εκτός από οφέλη, ενέχει και κινδύνους τραυματισμού, με τα πιο συνήθη «απρόοπτα» να είναι  εκδορές και μελανιές από πτώσεις και μικρό συγκρούσεις των παικτών μεταξύ τους. Λιγότερο συχνά συμβαίνουν θλάσεις και μικροκακώσεις από πτώσεις ή κλωτσιές αντιπάλου ή κατάγματα. Ο σωστός εξοπλισμός, βοηθά να περιοριστούν τα ατυχήματα στο γήπεδο.

Βόλεϊ 

Αποτελεί καλή γυμναστική για όλο το σώμα κι είναι το αγαπημένο σπορ των κοριτσιών. Βοηθάει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση  του σκελετού -λόγω των αλμάτων-και χαρίζει ψηλόλιγνη σιλουέτα στα κορίτσια. Επειδή δεν είναι άθλημα επαφής και γίνεται σε κλειστό χώρο, αυτό μειώνει πολύ την πιθανότητα τραυματισμών. Πιο συνηθισμένα είναι τα διαστρέμματα, από στραβοπάτημα ή ασταθή πρόσκρουση μετά από ένα άλμα και οι θλάσεις από έντονη σύσπαση των μυών με φορτίο. Επειδή η άρθρωση στα γόνατα καταπονείται περισσότερο, οι επιγονατίδες είναι απαραίτητες για την προστατεύσουν.

Μπάσκετ

Είναι μια πολύ καλή αθλητική δραστηριότητα που συνδυάζει αερόβια κι αναερόβια άσκηση και γυμνάζει εξίσου πόδια, κορμό και χέρια.  Μετά το ποδόσφαιρο είναι το δεύτερο πιο αγαπημένο σπορ των αγοριών στην Ελλάδα. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν μελανιές, εκδορές που αποτελούν… «παράσημα» από αγκωνιές αφού πρόκειται για άθλημα επαφής. Επίσης, μπορεί να συμβούν διαστρέμματα και θλάσεις από παραπατήματα, γλιστρήματα και πτώσεις από ένα σουτ πάνω σε πόδι άλλου παίκτη.

Στίβος

Εδώ πρόκειται για ατομικό σπορ κατά βάση. Ανάλογα με το είδος του σπριντ, τις αποστάσεις, τις ρίψεις και τα άλματα ο στίβος  γυμνάζει διαφορετικό τμήμα του σώματος περισσότερο. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν  θλάσεις, τενοντίτιδες και ρίξεις συνδέσμων από υπερ-προπόνηση και υπερβολική ένταση. Για την  ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμών απαιτούνται καλά αθλητικά παπούτσια με spikes και να  αντικατασταθούν προτού φθαρθούν.

Κολύμβηση

Είναι σπορ που γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθά στη  προστασία από τις εποχικές λοιμώξεις καθώς «χτίζει» γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Ως ξεκάθαρα αερόβια άσκηση ενδυναμώνει δυναμικά το αναπνευστικό σύστημα και άνω κορμό. Προάγει και το ομαδικό πνεύμα, αν τα παιδιά παραβγαίνουν σε ομάδες ή αν παίζουν πόλο σε πισίνα. Τραυματισμοί δεν  υπάρχουν εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας της πισίνας. Πιο πιθανό είναι να γλυστρήσουν  έξω από το νερό τα παιδιά αν δεν φορούν πλαστικές σαγιονάρες. Επίσης δεν πρέπει να περπατούν ξυπόλητα (γιατί παραμονεύουν μύκητες) και να μην βγαίνουν απευθείας  βρεγμένα στο κρύο το χειμώνα για να μην την αρπάξουν μετά την προπόνηση.

Τένις

Και το τένις είναι ένα μίγμα αερόβιας-αναερόβιας άσκησης που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ δημοφιλής λόγω της εκπληκτικής πορείας του έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά. Σαν σπορ είναι γεμάτο συγκινήσεις  αλλά σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι αρκετά ακριβό λόγω των συχνών μετακινήσεων για τη συμμετοχή των παιδιών σε αγώνες. Γι αυτό άλλωστε πάντοτε θεωρείτο σπορ της «αριστοκρατίας» . Γυμνάζει απίστευτα χέρια και πόδια και χαρίζει αλτικότητα κι  ευελιξία στο σώμα, ενώ  διδάσκει υπομονή κι επιμονή στους μαθητές. Ο πιο συχνός τραυματισμός είναι ο αγκώνας του τενίστα –μια κάκωση της άρθρωσης από τα σερβίς και τα καρφώματα, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος τραυματισμών όπως διαστρέμματα στα πόδια.  

Ιππασία

Μοναδικό σπορ για παιδιά με πολλαπλά οφέλη που κανένα άλλο σπορ δεν μπορεί να δώσει. Βοηθάει πολύ στην στάση σώματος, καθώς δυναμώνουν όσο σε κανένα άλλο σπορ οι μύες της λεκάνης και της πυέλου.Βοηθάει επίσης πολύ στην βελτίωση της ισορροπίας της μυικής συνέργειας και νευρομυικής προσαρμογής καθώς επίσης και στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.  Επιπλέον φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, αφού γίνεται σε ανοιχτούς χώρους και οι ιππικοί όμιλοι βρίσκονται συνήθως στην εξοχή. Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι αλλά χωρίς κατάλληλα προστατευτικά μέτρα κι αξεσουάρ -κράνος ειδικές μπότες κτλ- μπορεί να είναι σοβαροί. Προέρχονται κυρίως από πτώσεις από το άλογο την ώρα της ιππασίας ή την ώρα που ο ιππέας  ανεβαίνει στο άλογο. Με τη μορφή της θεραπευτικής ιππασίας, το συγκεκριμένο άθλημα γίνεται πραγματικά «φάρμακο» για τα παιδιά με αυτισμό, νοητικό υστέρηση και κινητικά προβλήματα.

Ποδήλατο

Αγαπημένη ψυχαγωγική δραστηριότητα των παιδιών, που αποτελεί πολύ καλή αερόβια άσκηση, τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν παρέα στη γειτονιά, να μετακινηθούν οικολογικά και να αλλάξουν παραστάσεις. Η ποδηλασία γυμνάζει πολύ καλά τα πόδια και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ βελτιώνει την ισορροπία ιδιαίτερα σε παιδιά μικρότερης ηλικίας 6-8 ετών. Ας μην ξεχνάμε την περίφημη ατάκα του Άινσταιν, «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία σου, πρέπει να συνεχίσεις να  κινείσαι».  Απαραίτητο αξεσουάρ είναι το κράνος, τα γάντια στα χέρια και τα ειδικά γιλέκα από υλικό που ανακλά το φως, για να φαίνεστε καλύτερα το βράδυ. Οι συνήθεις τραυματισμοί είναι γρατζουνιές σε γόνατα και χέρια από πτώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι δρόμοι σε περίπτωση που δεν έχετε ποδηλατόδρομους στη  γειτονιά σας. Οι Έλληνες οδηγοί δεν έχουν κυκλοφοριακή συνείδηση. Καλό είναι να μαθαίνουμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας από πολύ μικρά στα παιδιά μας. Επίσης να τα ενθαρρύνετε να κάνουν ποδήλατο στους ποδηλατόδρομους, τα πάρκα και τα ποδηλατοδρόμια αντί για τα πεζοδρόμια.

Πατίνια και skateboard

Αποτελούν αμφότερα αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Γυμνάζουν πολύ τα πόδια και τον κορμό και βοηθούν στην βελτίωση της ισορροπίας και της νευρομυικής συνέργειας. Τα απαραίτητα αξεσουάρ  περιλαμβάνουν το κράνος, τις περιαγκωνίδες και τις επιγονατίδες. Οι συνήθεις κίνδυνοι αφορούν πτώσεις με μικροτραυματισμούς και γρατζουνιές, ενώ μπορεί να είναι και σοβαρότεροι όπως κατάγματα  καρπού βραχιονίου και αγκώνα. Προσοχή στα άλματα σε πίστες και ράμπες, ειδικά όταν τα παιδιά έχουν σχηματίσει ομάδες και  συναγωνίζονται σε τόλμη. Τουλάχιστον τα πατίνια και το skateboard βοηθούν στην κοινωνικοποίηση αφού είναι παρεϊστικες δραστηριότητες.

Τρέξιμο & κυνηγητό

Πρόκειται για  μια πολύ προσφιλή αθλητική δραστηριότητα των παιδιών του δημοτικού. Είναι το πλέον εύκολο παιχνίδι αφού μπορεί να το παίξουν παντού και φυσικά στην αυλή του σχολείου. Αποτελεί πολύ καλή αερόβια άσκηση που γυμνάζει  το μυϊκό και το αναπνευστικό σύστημα αλλά  είναι παράλληλα και σημαντικό για την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών και την κοινωνικοποίηση τους. Πολύ συχνά τα  αγόρια με τα  κορίτσια συναναστρέφονται μέσα από το κυνηγητό κι έτσι δημιουργούνται νέες φιλίες. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν εκδορές  και μώλωπες από την «ταχύτητα» καθώς και σπάνια κατάγματα από πτώσεις ή προσκρούσεις μεταξύ των παιδιών ή πάνω σε επιφάνειες. Προσοχή χρειάζεται στους τοίχους και τα τζάμια, καθώς και έξω σε κλαδιά και ρίζες δέντρων.

Τραμπολίνο

Τα τραμπολίνο δεν υπάρχουν μόνο σε παιδικές χαρές. Είναι και ατομικό διασκεδαστικό κι εκτονωτικό  σπορ. Βοηθάει πολύ  στην βελτίωση της ισορροπίας και την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και των ποδιών. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν κακώσεις στις αρθρώσεις θλάσεις και λιγότερο συχνά εξαρθρώσεις, ενώ μετά από …κατάχρηση  πονάει όλο το σώμα από το τράνταγμα. Κάνει όμως θαύματα στην αντιμετώπιση της διάσπασης προσοχής!