ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ



ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ

H φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας ονομάζευαι πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τις περισσότερες φορές η συνεχόμενη φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση δημιουργεί και άκανθα πτέρνας.

Η φλεγμονή συνήθως προέρχεται από διάταση της πελματιαίας περιτονίας. Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο στους αθλητές  και ιδιαίτερα στους δρομείς. Η πελματιαία απονεύρωση δεν έχει φτιαχτεί για να υποδέχεται άμεσα το βάρος του σώματος.  Αν λοιπόν κατά λάθος πατήσουμε κάποιο αντικείμενο με το μέσο της πατούσας πονάμε ενώ εξίσου δυσάρεστο είναι να περπατήσουμε ξυπόλητοι για αρκετή ώρα σε βότσαλα.

Συμπτώματα:

Ο πόνος στη φτέρνα εκδηλώνεται συνήθως σταδιακά, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και ξαφνικά και να είναι έντονος. Τείνει να είναι χειρότερος, όταν ο ασθενής σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι. Αν και μπορούν να προσβληθούν και τα δύο πέλματα, συμβαίνει συνήθως μόνο στο ένα.

Ο πόνος εντοπίζεται βαθιά, αμέσως μπροστά την φτέρνα και συχνότερα προς την μέσα πλευρά του πέλματος.
Ο πόνος είναι χειρότερος το πρωί και προς το τέλος μιας κουραστικής μέρας.
Τα πρώτα βήματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα, ενώ ο πόνος υποχωρεί σχετικά με τη βάδιση, όταν το πόδι “ζεσταίνεται”. Είναι επίσης χειρότερος όταν  ο ασθενής ανεβαίνει σκαλιά ή στέκεται στις μύτες των ποδιών.
Τα ενοχλήματα είναι πιο έντονα όταν κανείς βαδίζει με γυμνά πέλματα σε σχέση με τη βάδιση με υποδήματα.
Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και στα δύο πέλματα, κατά κανόνα όμως το ένα πόδι πονάει περισσότερο.

Ο πόνος γενικά υποχωρεί με ασκήσεις, αλλά μπορεί να επανέλθει μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή πολύωρο κάθισμα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιοδήποτε, αλλά τείνει να είναι πιο συνηθισμένη, όσο αυξάνεται η ηλικία, καθώς αρχίζει να υποχωρεί η καμάρα του πέλματος. Το περιττό βάρος, τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά, η ύπαρξη κάποιας βλάβης στο πέλμα και οι δραστηριότητες που ασκούν επιπλέον πίεση στα πέλματα, όπως είναι το τρέξιμο, αυξάνουν τον κίνδυνο πελματιαίας απονευρωσίτιδας.