ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



"Φάρμακο" για την υγεία και τη διάθεση

Φάρμακο για την υγεία και τη διάθεση

Το καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε μια παραλία, όπου οι ευκαιρίες άθλησης είναι αμέτρητες μέσα στο νερό ή πάνω στην βρεγμένη άμμο. Δεν έχετε  λοιπόν καμία δικαιολογία! Διαλέξτε το θαλάσσιο σπορ που σας ταιριάζει περισσότερο και ρίξτε επιτέλους εκείνο το «σωσίβιο» γύρω από τη μέση, απαλλαχθείτε από τα περιττά κιλά που κουβαλούσατε το χειμώνα και αποκτήστε το σώμα των σταρ που πάντοτε θαυμάζατε.

Από την δεκαετία των 80’s που το θρυλικό τότε top model από την Αυστραλία, η Ελ Μακφέρσον μεσουρανούσε στις πασαρέλες και όλος ο πλανήτης της αποκαλούσε «the body», δηλαδή «το κορμί», αλλά και ακόμα πιο πριν, τα θαλάσσια σπορ είναι το μυστικό με το οποίο τα απανταχού celebrities διατηρούν τις γραμμώσεις six-pack στις άψογες σιλουέτες τους. Στο εγχώριο τζετ σετ η Ελεονώρα Μελέτη δίνει το παράδειγμα, ως φαν του θαλάσσιου σκι, που είναι αναμφίβολα ο «βασιλιάς» όλων των θαλάσσιων σπορ. Κι όχι άδικα, καθώς εκτός του ότι γραμμώνει το σώμα, γυμνάζει σχεδόν όλους τους μύες και διδάσκει ισορροπία στο νερό και τη ζωή, προκαλεί και μια απίστευτη έκρηξη αδρεναλίνης και σεροτονίνης γεμίζοντας τον σκιέρ με αισθήματα ευφορίας. Είναι με άλλα λόγια το ¨αντικαταθλιπτικό χάπι», που χρειαζόμαστε για να ξαναβρούμε το κέφι μας και την όρεξη μας για ζωή.

Το απλούστερο σπορ με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε το καλοκαίρι είναι βέβαια το κολύμπι στη θάλασσα που αποτελεί φάρμακο για την υγεία, όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος, ειδικευμένος θεραπευτής Bowtech. «Κάθε στιλ κολύμβησης» γυμνάζει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό, ενώ το ύπτιο είναι το ιδανικό στυλ για όσους έχουν προβλήματα με την μέση (οσφυαλγία) και τον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο), τα οποία αποτελούν τις πλέον διαδεδομένες «παθήσεις του γραφείου» λέει ο κ. Τερζόπουλος. Ο ειδικός προσθέτει ότι από όλα τα στιλ κολύμβησης, αυτό που ταλαιπωρεί περισσότερο τον πονεμένο αυχένα είναι το πρόσθιο. Η κολύμβηση είναι αερόβιο σπορ που βελτιώνει την καριδο-αναπνευστική ικανότητα, όπως άλλωστε και το SUP (ιστιοσανίνδα με ένα κουπί), το κανό και το windsurfing, ενώ στην παραλία τα πιο δημοφιλή αερόβια σπορ είναι το beach volley, οι ρακέτες, το περπάτημα και το τρέξιμο.

 

Ο βασιλιάς των θαλάσσιων σπορ

 

Τα σπορ που στηρίζονται στην εκρηκτικότητα, σαν το σπριντ των 100 μέτρων, είναι αναερόβια και «ξυπνούν» τον μεταβολισμό, επιταχύνουν το κάψιμο των θερμίδων, χαρίζουν γράμμωση και ανεβάζουν την ψυχική διάθεση μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Στην κατηγορία αυτή εκτός από το θαλάσσιο σκι, περιλαμβάνονται το μονοσκί, το wake-boardκαι το barefoot ski τα οποία είναι όλα τους αθλήματα υψηλής τεχνικής και η εκμάθηση τους πρέπει να γίνει σε σχολή θαλάσσιου σκι από έμπειρο προπονητή. Μια από τις καλύτερες σχολές θαλάσσιων σπορ που λειτουργούν στην Ελλάδα η οποία μάλιστα βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα είναι η σχολή «The Lake Water Sports Club», της Λίμνης Ηραίου Βουλιαγμένης, μετά το Λουτράκι. Εκεί, στην ήρεμη λιμνοθάλασσα οι συνθήκες είναι ιδανικές, καθώς το θαλάσσιο σκι απαιτεί λαδιά. Όπως εξηγεί ο προπονητής θαλάσσιου σκι της σχολής «The Lake Water Sports Club» και 2 φορές πανελληνιονίκης, Γιώργος Γκανιάτσος, η εκμάθηση του σκι ξεκινά με δύο πέδιλα και αργότερα οι σκιέρ συνεχίζουν με ένα πέδιλο, στο θαλάσσιο μονοσκί που είναι πιο απαιτητικό σπορ αλλά και πιο διασκεδαστικό. Μια άλλη cool επιλογή για ακροβατικά μέσα και έξω από το νερό είναι το wakeboard, το οποίο γίνεται σε κοντή σε μήκος σανίδα, σαν του surf.

Από τη μεριά του, ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος εξηγεί ότι το θαλάσσιο σκι γυμνάζει τους αντιβαρικούς ραχιαίους και πολυσχιδείς μύες, οι οποίοι βοηθούν στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Επίσης, δυναμώνει τους τετρακεφάλους μύες στα πόδια λόγω της διαρκούς ισομετρικής τους σύσπασης και βελτιώνει τη μυϊκή συνέργεια και το μυϊκό συντονισμό, προκειμένου να διατηρηθεί η όρθια θέση του σώματος. Παράλληλα, το θαλάσσιο σκι δυναμώνει τους μύες της οσφυϊκής μοίρας αφού κατά τη διάρκεια του δουλεύουν πολύ δυναμικά για να διατηρήσουν όρθιο τον κορμό, αλλά και της λεκάνης αφού οι ελιγμοί του σώματος κατά τη διάρκεια του γίνονται από αυτήν. Τέλος, γυμνάζονται δυναμικά οι μύες της ωμικής ζώνης- 25 στο σύνολο τους- κατά τη διατήρηση της λαβής του σκοινιού σε κατάλληλη θέση ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση του κέντρου βάρους του σκιέρ κατά την διάρκεια των σλάλομ σε κατάλληλη θέση και να μην πέσουν. Οι πιο πολλοί μύες κατά τη διάρκεια του σκι κάνουν ισομετρική σύσπαση, η οποία δυναμώνει την ικανότητα στήριξης του κορμού, με το σώμα να εκκρίνει αδρεναλίνη και ενδορφίνες σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα αερόβια σπορ όπως η κολύμβηση.

Η δημοσιογράφος Υγείας της εφημερίδας «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» μαζί με τον γιο της έχουν επιλέξει το θαλάσσιο σκι και το μονοσκί, για τη μοναδική αίσθηση που χαρίζει το σπορ, καθώς ο σκιέρ νιώθει να πατάει πάνω στο νερό, και το σώμα του πλημμυρίζει από την έκρηξη ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας. Για τα παιδιά, η σχολή «The Lake Water Sports Club» πραγματοποιεί summer camps για εκκολαπτόμενους σκιέρ, που θα αποκτήσουν μυϊκή δύναμη, ευελιξία και τρομερή αυτοπεποίθηση, ώστε στη ζωή τους να μην τα τρομάζει τίποτα.