ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣBowtech, η μέθοδος της αυτοΐασης | Vita- Ιούνιος 2016

Bowtech, η μέθοδος της αυτοΐασης | Vita- Ιούνιος 2016

Από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

«Όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο» (“Less is best”):  Αυτή είναι η αρχή που διέπει τη μέθοδο bowtech, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο σώμα. Χωρίς τη χρήση μηχανημάτων ή τη λήψη σκευασμάτων, η συγκεκριμένη μέθοδος με εξαιρετικά ήπιες κινήσεις στο σώμα του ασθενή «αφυπνίζει» το σώμα, προκειμένου να θεραπεύσει το ίδιο οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει και να επιφέρει την ισορροπία στον οργανισμό.

 

Η ιστορία του κύριου Bowen

Η μέθοδος Bowtech ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ΄50 από τον Tom Βowen… εντελώς τυχαία. Λέγεται ότι η σύζυγος του κύριου Bowen έπασχε από σοβαρής μορφής άσθμα και ο κύριος Bowen στην προσπάθειά του να την ανακουφίσει από τον οξύ πόνο, χωρίς να έχει την παραμικρή σχετική γνώση, εφάρμοσε ήπιες κινήσεις στην πλάτη της γυναίκας του, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο πόνος. Το περιστατικό αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ευαισθησία του στον ανθρώπινο πόνο, οδήγησαν τον κύριο Βοwen να δοκιμάσει και να εξελίξει τη μέθοδο που γνωρίζουμε σήμερα ως Bowtech. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Αυστραλός εμπνευστής της τεχνικής δημιούργησε μια «αυτοσχέδια» κλινική, στην οποία κουράρονταν γύρω σους 13.000 ασθενείς τον χρόνο! Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ο ίδιος δεν προλάβαινε να δέχεται προσκλήσεις σε ιατρικά συνέδρια και ημερίδες προκειμένου να αναλύει τη μέθοδό του. Το 1974 επέλεξε τους οστεοπαθητικούς Oswald και Elaine Rentsch για να καταγράψουν τη μέθοδό του. Μετά τον θάνατο του Tom Bowen το 1982, το ζεύγος Rentsch ίδρυσε την Ακαδημία Bowtech στην Αυστραλία με στόχο να διατηρηθεί η τεχνική και να διδαχθεί σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν γύρω στους 35.000 θεραπευτές bowtech σε 40 χώρες.  

 

Τι είναι η μέθοδος Bowtech;

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία, μια θεραπεία δηλαδή που δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής, αλλά ασχολείται με το σύνολο του σώματος και τις δυσλειτουργίες του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η μέθοδος Bowtech «θεραπεύει σώματα και όχι προβλήματα», ενεργοποιώντας του μηχανισμούς αυτοϊασης που κάθε οργανισμός διαθέτει. Είτε πρόκειται για μυοσκελετικό, είτε για πεπτικό ή νευρολογικό πρόβλημα, ο μηχανισμός που εφαρμόζεται στη συνεδρία είναι ο ίδιος. Ο θεραπευτής bowtech δίνει ερεθίσματα στο εγκέφαλο του ασθενή μέσω συγκεκριμένων ήπιων κυκλικών κινήσεων, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αυτοϊαση. Για κάθε περιοχή, σύστημα ή όργανο το σώμα μας διαθέτει έναν μηχανισμό διόρθωσης ή αυτοθεραπείας. Στόχος της μεθόδου είναι να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις που ασκούνται στο σώμα (γνωστές ως ρολαρίσματα) δίνουν τον έλεγχο του σώματος από το συμπαθητικό στο παρασυμπαθητικό σύστημα  (γι’ αυτό και συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής κοιμάται) και ο οργανισμός παίρνει τον απαραίτητο χρόνο για να ελέγξει τυχόν δυσλειτουργίες στο σώμα και να τις διορθώσει. Η μέθοδος απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, αφού δεν έχει καμία αντένδειξη, από ένα νεογέννητο που έχει κολικούς, μέχρι έναν ηλικιωμένο με πόνους στα οστά, ενώ μπορούν να ωφεληθούν από τη μέθοδο ακόμα και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα προβλήματα, στα οποία μπορεί να προσφέρει λύση η συγκεκριμένη τεχνική είναι πολλά, όπως μυοσκελετικά, αναπνευστικά, πεπτικά, κυκλοφορικά, γυναικολογικά, κ.ά.

ΜΟΤΟ: Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους θεραπευτές, και συνεργάζεται άριστα με την κλασική ιατρική, επομένως αν ακολουθείτε θεραπευτική αγωγή δεν χρειάζεται να την διακόψετε.

 

Στα άδυτα της συνεδρίας

Στην πρώτη συνάντηση με τον θεραπευτή γίνεται αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, συνέντευξη και κλινικά τεστ όταν απαιτείται (συνήθως σε μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα). Μια συνεδρία διαρκεί περίπου 45-60’ (επειδή πρόκειται για εξειδικευμένη θεραπεία, κάθε σώμα μπορεί να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο). Στη διάρκειά της ο θεραπευτής εφαρμόζει στο σώμα του ασθενή (στους μυς, στους τένοντες και στον συνδετικό ιστό)  μια σειρά ήπιων κινήσεων που έχουν τη μορφή ρολαρίσματος. Ανάμεσα στις κινήσεις μεσολαβούν παύσεις διάρκειας 2-5΄, χρόνος απαραίτητος προκειμένου επεξεργαστεί το σώμα τα ερεθίσματα που του δίνονται. Το σύνολο των κινήσεων και των παύσεων αποτελεί μια συνεδρία. Αν και πρόκειται για εξατομικευμένη θεραπεία, συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες για να απαλλαγεί ο ασθενής από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του. Προκειμένου να δοθεί χρόνος στον οργανισμό να ελέγξει τις δυσλειτουργίες και να τις διορθώσει, θεωρείται ιδανικό να μεσολαβεί διάστημα 7 ημερών μεταξύ δυο συνεδριών. Σημαντική είναι και η προληπτική θεραπεία, αφού σύμφωνα με τον εμπνευστή της μεθόδου, 1-2 θεραπείες ανά 10-12 εβδομάδες διατηρούν το σώμα σε ισορροπία ώστε να μην προλάβει να νοσήσει. Η κίνηση (π.χ. γυμναστική, pilates) θεωρείται απαραίτητη στο πλαίσιο της θεραπείας, ενώ η μέθοδος δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες τεχνικές που παρέχουν σωματικά ερεθίσματα (π.χ. ρεφλεξολογία, χειροπρακτική, μασάζ, laser, sockwave κτλ), για να μην μπερδεύεται το σώμα.

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.bowtechcenter.com

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Αναστάσιο Τερζόπουλο, φυσικοθεραπευτή, θεραπευτή Bowtech, instructor of  BTAA, ιπποθεραπευτή.