ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



«Η Ανατροπή», 20-21/11/2005

Παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο η “θεραπευτική ιππασία”


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρουσίαση της θεραπευτικής εκπαιδευτικής Ιππασίας που έγινε για πρώτη φορά στη Ρόδο στο STRIKE BOWLING CLUB στη λεωφόρο Κρεμαστής. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αναστάσιος Τερζόπουλος, ειδικός στη θεραπευτική ιππασία, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου.

Οι πρώτες αναφορές για τη θεραπευτική χρήση των αλόγων έρχονται από την αρχαία Αθήνα όπου τον 5ο αιώνα ο Ξενοφών στο λόγο του «περί ιππικής» αναφέρει την αξία της χρήσης των αλόγων σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το γεγονός που τάραξε τα νερά έρχεται το 1952 όταν η Δανέζα Liz Hartel που έπασχε από πολιομυελίτιδα το 1940 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην ιππασία στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους ειδικούς και ιδιαίτερα τους φυσικοθεραπευτές να αρχίσουν να την χρησιμοποιούν περισσότερο και να την ερευνούν πιο εντατικά. Στην Ελλάδα μόλις το 1983 γίνονται οι πρώτες προσπάθειες και το 1992 ιδρύεται ο Σ.Θ.Ι.Ε.
 
 
ΟΡΙΣΜΟΣ: ολιστική θεραπευτική προσέγγιση με την χρήση του αλόγου. Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε είναι το άλογο. Το άλογο έχει μοναδικές ιδιότητες και λειτουργίες που το καθιστούν ξεχωριστό. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η τρισδιάστατη κίνηση. Όταν βρισκόμαστε πάνω του την ώρα που περπατάει υπάρχουν 3 διαφορετικές κινήσεις του αλόγου που οι οποίες εναλλασσόμενες δημιουργούν μια αρμονία και ένα συντονισμό ο οποίος μεταφέρεται στο σώμα του αναβάτη. Επίσης, η θερμοκρασία του αλόγου και η μη λεκτική επικοινωνία του με τον αναβάτη είναι σημαντικά θεραπευτικά στοιχεία. Πρέπει να τονιστεί ότι κάθε άλογο δεν είναι θεραπευτικό. Θεραπευτικό είναι ένα άλογο που έχει επιλεγεί και εκπαιδευτεί κατάλληλα από ένα εξειδικευμένο ιπποθεραπευτή.
 
 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι ανάγκες του ασθενή. Οι πιο πολλοί από τους υποψήφιους για θεραπευτική ιππασία παρουσιάζουν αδυναμία ή δυσκολία στην βάδιση καθώς και σε άλλες κινήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι τη στιγμή που περπατάει το άλογο, το σώμα του αναβάτη κάνει κινήσεις αντίστοιχες με του βαδίσματος με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την παραγωγή μιας ομάδας κινήσεων που το σώμα από μόνο του αδυνατεί να παράγει ή παράγει με λάθος τρόπο. Άλλο σημαντικό για το θεραπευόμενο είναι ότι το αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από την ψυχαγωγία και όχι μέσα από ένα στενό θεραπευτικό πρόγραμμα σε ένα θεραπευτικό χώρο.
 
 
Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με πολλά διαφορετικά προβλήματα και δυσλειτουργίες όπως: Εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρθρίτις, μαθησιακές δυσκολίες, σκολίωση, κ.α. Από τη θεραπευτική ιππασία προκύπτουν οφέλη σε τρία επίπεδα. Πρώτον, σε σωματικό όπως βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του καθώς και ελέγχου του κεφαλιού. Δεύτερον σε νοητικό- αισθητηριακό όπως αύξηση της ικανότητας προσανατολισμού. Τρίτον, ψυχολογικό όπως βελτίωση της αυτοπεποίθησης.